notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mi történik az olajárakkal: olajháború 2020. Az olajárak esése a koronavírus hatására.

hirdetes

Mi történik az olajárakkal? Örülnünk kéne a hirtelen árcsökkenésnek?

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Bizony kitört az olajháború! Az olajár 1991-es Öbölháború óta nem látott mértékben zuhant. Az esés olyan szintű, hogy az amerikai tőzsde automatizmusa leállította a kereskedést 2020.03.09-én, többek között ennek a hatására. Egy újabb fekete hétfő? De mi történik az olajárakkal, mi köze van az árak eséséhez a koronavírusnak, és vajon mi jön ezután?

A koronavírus hatása az olajárakra

Ezért csökkenek az olajárak

Minden a koronavírussal kezdődött, és nem megegyezéssel folytatódott. Azzal ugyanis, hogy tartományokat zártak le, ráadásul nem is akármilyeneket, a Kína gazdasági központjának mondható Vuhant, valamint Olaszország legfejlettebb területeit, visszaesett a kereslet az energiahordozók iránt is. Kínai a világ egyik legnagyobb olajimportőre, ha ott nem akar senki a-ból b-be menni, valamint termelni, és szállítani, ezzel párhuzamosan pedig az emberek utazás utáni vágyai is csökkennek, vagyis a turizmus drasztikusan visszaesik az bizony rányomja a bélyeget az olaj piacára. És a piac mechanizmusai alapján a piaci kereslet vissaszorulásával az árak is csökkenni kezdtek.

Kitört az olajháború

A további zuhanást megakadályozni készülő OPEC azonban kidolgozott egy tervet, miszerint, ha napi 1,5 millió hordóval csökkentik a kőolaj-kitermelést, akkor stabilizálni lehet a piacot. A döntést múlt héten pénteken kellett volna meghozniuk az OPEC-en kívüli kőolajexportőrökkel, de Oroszország megvétózta a tervezet végrehajtását. Ez a döntés pedig még nagyobb áresést eredményezett, 2008 óta nem volt még ehhez fogható napi áresés, mint pénteken. A döntés után ez várható volt. Oroszország azzal magyarázta lépését, hogy nem lehet még pontosan kiszámolni a vírus következményeit.

hirdetes

Az oroszok visszalépésére természetesen a többi fél azonnal reagált, Szaúd-Arábia 2 millió hordóval növelte a termelést, és kínai ügyfelei számára 6-7 dollárral is csökkentette a hordónkénti árat. Pedig eddig az árstabilitás érdekében részesedéscsökkenésre is képesek voltak, most azonban felvették a kesztyűt, az új cél a következő: minél többet eladni, akár olcsóbban is. Szaúd-Arábia lépése viszont az egész piacra hatással lesz, beleértve az USA-t is.

Mi lesz a vége a háborúnak?

Az olajárak esésének még közel sincs vége. Épp most zárták le egész Olaszországot, és kérdéses, hogy Németország, az egyik legnagyobb autóiparral rendelkező európai ország, hogyan reagál a koronavírusra, hiszen, ha ott is az olaszországihoz hasonló helyzet alakul ki, akkor még könnyen Magyarország gazdasága is megérezheti a visszaesést. Hétfőn a Brent olaj hordónkénti ára 36 dollár, míg egy éve még 60 dollár felett, de 2018 elején 80 dollár felett is volt. Szakértők szerint a 20 dollárt sem kizárt, hogy eléri a közeljövőben.

hirdetes

Ezért nem feltétlenül kell örülnünk az olcsó benzinnek

Egy hét alatt akár 60-70 forinttal is csökkenhet a benzin ára, de a dízelé is 40-50-el. Bár a csökkenő olajárak élénkítő hatással szoktak lenni a gazdaságok működésére, ebben a sokk helyzetben ez a hatása alig, vagy sehogy sem lesz megérezhető. Hiszen hiába olcsó az olaj, ha nincs mire felhasználni, az elkészült termékeket nincs kinek eladni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálás fogalmának meghatározása, a SEO fogalma A keresőoptimalizálás azon... Tovább

rabatt

Nagy tételben vásárló vevő számára engedmény.   ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Hírek