notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A gyengélkedik a microsoft

hirdetes

Csalódást okozott a Microsoft a tőzsdének

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Microsoft negyedéves pénzügyi jelentésének adatai felülmúlták az elemzők várakozásait, a tőzsde mégis rosszul reagált, és megzuhant a cég részvényárfolyama. Továbbra is a Windows és az Office a cég fejőstehene, és már nyereséges a videojáték-divízió is. Az online üzletágon viszont százmilliókat bukik a cég.

Microsoft

A teljes forgalom 14,45 milliárd dollár volt három hónap alatt, a nettó profit pedig 4,39 milliárd. Az elemzők ennél 190 millióval alacsonyabb nyereséget prognosztizáltak, a Wall Street mégis negatívan reagált: azok után, hogy egész héten lassan kúszott felfelé az árfolyam, a bejelentés hatására azonnal öt százalékot zuhantak a Microsot-részvények.

Kaszál a Windows és az Office

A cég aranytojást tojó tyúkjai továbbra is a Windows és az Office: előbbi 4, utóbbi 4,7 milliárd dollárnyi forgalmat generált a negyedév alatt, a cég teljes bevételének majdnem kétharmadáért ez a két termékcsalád felel. Itt dolgozik a legnagyobb árréssel a Microsoft: több mint hatmilliárd dollár nyereséget hozott össze a két üzletág. Ennek ellenére a Microsoft panaszkodik: mindkét szoftver forgalma visszaesett a tavalyihoz képest, a Windowsé majdnem a negyedével. Az Office Japánban teljesítette alul a terveket, a Windows pedig egész Ázsiában, de főleg Kínában.

hirdetes

Az Xbox már megy, az online még nem

A harmadik nagy üzletág a szerverekhez szánt szoftvereké viszont dinamikusan fejlődik, a bevétel 18 százalékkal nőtt egy év alatt, és elérte a 3,3 milliárd dollárt. A videojáték-divízió (amiben az Xbox mellett a pécés játékok, egerek, billentyűzetek és hasonló hardverek is beleszámítanak) sokéves veszteséges működés mellett most végre stabil nyereséget tudott felmutatni, igaz, nem sokat, 89 millió dollárt. Továbbra is veszteséges viszont az online üzletág: nem csoda, hogy a cég a Yahoo bekebelezésére hajt, a jelenlegi, 228 milliós veszteséget termelő részleg nem tűnik igazán életképesnek a Google mellett.

A végtelenbe és tovább

A cég közzétette a júliusban kezdődő 2009-es üzleti évre vonatkozó terveit is: 67-68 milliárdos forgalom mellett húszmilliárd körüli nyereséget vár. A gyengélkedő amerikai gazdaság nemigen veti vissza a Microsoftot, lévén a cég bevételeinek kétharmada az USA-n kívülről érkezik.

hirdetes

Steve Ballmer időközben újra megerősítette, hogy nem óhajtanak emelni a Yahoo-ra tett felvásárlási ajánlatukon (ami a jelenlegi részvényárfolyamok mellett éppen 44,1 milliárd dollárról szól), a Yahoo szóvivője pedig erre újra kijelentette, hogy nincsen ellenükre a felvásárlás szándéka, csak az árat tartják túl alacsonynak. A legutóbb adott gondolkodási idő holnap, április 27-én jár le - ha addig nincs megegyezés, a Microsoft a Yahoo vezérkarának megkerülésével, direktben keresi meg a Yahoo részvényeseit a felvásárlási ajánlattal.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

minõsítési folyamat

az elõírt követelmények teljesítési képességét bizonyító folyamat 1. MEGJEGYZÉS:... Tovább

termék

egy folyamat eredménye 1. MEGJEGYZÉS: Négy általános... Tovább

Tovább a lexikonra