notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Microsoft .NET

hirdetes

Microsoft .NET

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A Microsoft .NET szoftverek olyan összesége, amely segít összekapcsolni az információt, az embereket, a számítógéprendszereket és a hardvereszközöket. Részeit képzik a kliensek , a szerverek és a fejlesztõi eszközök.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt! Microsoft .NET

A Microsoft által készített .NET keretrendszer (a .NET Framework) egy gyors alkalmazásfejlesztést, platformfüggetlenséget és hálózati átlátszóságot támogató szoftverfejlesztõi platform. A .NET a Microsoft stratégiai kezdeményezése a kiszolgálóoldali és asztali fejlesztésekhez a következõ évtizedre. A .NET keretrendszer több olyan technológiát is tartalmaz, amelyet az internetes és intranetes alkalmazások gyors fejlesztésére terveztek.

Microsoft .NET

A .NET több új funkciót és eszközt vezetett be az API-ba. Ezen újítások képessé teszik a fejlesztõk számára Windowsos és webes alkalamazások, valamint komponensek és szolgáltatások (webszolgáltatás) fejlesztését. A .NET új objektum-orientált API-t tesz elérhetõvé. A .NET keretrendszert elég általánosnak tervezték, hogy több különbözõ magas szintû nyelvet legyen képes fordítani.

Több szempontból a .NET keretrendszer a Sun Java Virtual Machine (JVM) evolúciós továbbfejlesztése.Több fejlesztõi segédeszköz áll rendelkezésre kifejezetten a .NET platformon történõ fejlesztéshez. A legfontosabb példa a Visual Studio .NET, a Microsoft által nyújtott integrált fejlesztõ környezet (IDE).

Története

Néhány .NET technológia eredetileg a Microsoft Java verziójának fejlesztése során jött létre. Amikor 1998-ban a Microsoft elhatározta, hogy nem használja tovább a Sun Java technológiáját, a már létezõ Microsoft J++ (Java++) terméket a .NET projekt alapjaként használták. A .NET CLR kódja egyesek szerint a Colusa Software OmniVM termékébõl származik, amit a Microsoft 1996. március 12-én vásárolt meg.

hirdetes

A .NET mint szoftverplatform 2002-ben vált elérhetõvé.

Vállalati infrastruktúra

A .NET egy platformfüggetlen szoftverfejlesztõi környezetet biztosít sok beépített funkcióval, mint például az internet-kezelés integrációja és a biztonságot fokozó képességek. Ez teljes mértékben a szoftver komponenseken és a komponens-orientált programozási paradigmán alapszik. Így teljes mértékben képes átvenni a Component Object Model (COM) helyét a fejlesztés során.

A .NET Keretrendszer két legfontosabb komponense a Common Language Infrastructure (CLI) és a Common Language Runtime (CLR). A CLI a futtató környezetet definiáló specifikációk egy halmaza, mely magában foglalja a közös típusrendszert (Common Type System, CTS), az alapvetõ osztálykönyvtárakat, valamint a gépfüggetlen köztes kódot, a Common Intermediate Language (CIL)-t, amit korábban Microsoft Intermediate Language (MSIL) néven emlegettek.
A CLR a CLI követelményeinek megfelelõ kódfutattó platformot nyújt. Mielõtt a CIL kódot végre lehet hajtani, le kell fordítani natív gépi kódra. Ezt a mûveletet jellemzõen futásidejû fordítással (JIT) hajtják végre.

hirdetes

Ha egy nyelvi megvalósítás CIL-t állít elõ, azt már kezelheti a CLR, és együttmûködhet bármely más .NET nyelv által elõállított adattal vagy kóddal. A CLR-t úgy tervezték, hogy az operációs rendszer-tõl is független legyen.

A .NET két alapvetõ biztonsági mechanizmussal rendelkezik:

  •  Szerep-alapú biztonság (Role Based Security) - a felhasználó rendszerben betöltött szerepén és jogain alapuló biztonsági mechanizmus
  • Kóderedet-alapú biztonság (Code Access Security) - képes meghatározni, hogy a kód mit tehet, a meghívott kód mit tehet, valamint képes egyértelmûen azonosítani a kódot

A .NET rendelkezik beépített webszolgáltatás-támogatással. Alapesetben a SOAP protokollt támogatja.

.NET nyelvek

A CLI-t úgy tervezték, hogy bármilyen objektum-orientált programozási nyelvet támogasson, megosztva egy közös objektum modellt és egy nagy, közös osztálykönyvtárat. A .NET jelenleg több mint 40 programozási nyelvet támogat, melyek többsége ingyenes (a kereskedõk fejlesztõi környezeteket árulnak).

Sok nyelvet jelentõsen hangoltak, hogy illeszkedjen a .NET Keretrendszerbe. A gyártók ezt kihasználva gyakran egyéb nyelvi funkciókat is módosítottak.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

irányítási rendszer

rendszer politika és célok megfogalmazásához, valamint a célok eléréséhez ... Tovább

minõségirányítási kézikönyv

dokumentum, amely meghatározza egy szervezet minõségirányítási rendszerét ... Tovább

Tovább a lexikonra