notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mikor ér véget a koronavírus járvány: történelem nagy járványai alapján erre lehet sámítani

hirdetes

Mikor lesz vége a koronavírus járványnak? A régi járványok leforgásából erre lehet következtetni!

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Mikor lesz már vége ennek az egésznek, vége lesz egyáltalán, mikor tűnik el az egész koronavírus, mikor mehetünk újra dolgozni, ugye nyáron már lehet menni, ide-oda? Ugye nálatok is naponta többször vetődnek fel ezek a kérdések? A koronavírus ajtóstól rontott rá a világra, és úgy néz ki nem csak egy kis ideig időzik nálunk. Azonban nem ez az első világjárvány a történelmünk folyamán, ami feladta a leckét, nézzük is, hogy melyek voltak a legveszedelmesebbek, és hogyan vetettek nekik véget!

Mikor ér véget a koronavírus, a régi járványok alapján erre lehet számítani

Pestis

A világ legnagyobb mumusa a pestis. Többször is felütötte a fejét, több helyszínen, és több millió áldozatot követelt. Biztos vagyok benne, hogy egy kis fogalma mindenkinek van a pestis járványról, hiszen egy olyan kaliberű eseménysorozatról beszélünk, ami tényleg mély nyomot hagyott a történelemben, de azért gyorsan összefoglalva, tegyük helyre mi és hogyan történt!

Justinianus-pestis

541-et írunk, a helyszín Egyiptom, a Bizánci Birodalom fővárosából, Konstantinápolyból, a Földközi-tengeren keresztül búza érkezik az uralkodónak, amivel néhány patkány is érkezik: kirobban a Justinianus-pestis, ami aztán futótűzként terjedve az egész (akkor ismert) világra kiterjedt, számítások szerint 30-50 millió emberéletet követelve. Az embereknek fogalmuk sem volt, hogyan kellene védekezni a betegség ellen, a járvány úgy ért véget valószínűleg, hogy az emberek többsége túlélte a fertőzést és immunitásuk alakult ki bennük.

Fekete pestis

De itt nincs vége a történetnek! A pestis ugyanis nem tűnt el, sőt 800 év múlva egy újabb nagyobb járványt okozott, amit a történészek fekete pestis néven tartanak számon: 1347-től pusztított Európában, 200 millió halált követelt. Még ekkor sem igazán jöttek rá a betegség okozójára, valamint kivédésére, megelőzésére, az egyetlen, amit ki tudtak találni, hogy a megfertőződésnek köze lehet a közelségnek. Éppen ezért Velencében bevezették, hogy minden ide érkező tengerésznek 40 napot el kell tölteni a hajóján, mielőtt másokkal érintkezik, ebből az olaszul quaranta, azaz 40 számból származik a napjainkban is elég sűrűn használatos karantén kifejezés.

hirdetes

Pestis Londonban

Az intézkedéseknek köszönhetően csitult a járvány, de a pestis még mindig nem tűnt el, Londonban egészen 1665-ig, tehát 300 éven át több kisebb, nagyobb járványt okozott, történészek 40-et jegyeznek. De ez az idő elég volt arra, hogy hatékony védekezést dolgozzanak ki: megjelölték a pestis járvány sújtotta otthonokat, fehér botot kellett magával vinnie közterületre, akinek a háztartásában volt pestises beteg, 1665-ben amikor annyira megerősödött a járvány, hogy 2 hónap alatt 100 ezren haltak meg miatta, ekkor betiltották az összes szórakozási lehetőséget, minden beteget bezártak a lakásukba, ezeknek a lépéseknek köszönhetően pedig Londonnak sikerült legyőznie a pestist. Azonban csak évszázadokkal később tűnt el teljesen a pestis a széleskörű oltási kampányoknak köszönhetően.

hirdetes

Feketehimlő

A feketehimlő járvány azért annyira érdekes, mert egy Európában, valamint Ázsiában régóta ismert kórokozó okozta, ami a nagy felfedezésekkel eljutva Amerikába hatalmas pusztítást végzett. A kórokozónak az ismert világban 30%-os halálozási aránya volt, ami az akkori körülmények között egyáltalán nem számított rossznak, de az új kontinensen meghalt szinte mindenki, aki megfertőződött. Egy évszázad alatt a feketehimlő végzett az őslakók 90%-ával megelőző intézkedések hiányában. 

Kolera

A kolera a 19. században pusztított Angliában, 10 ezrek életét követelve. Sajnos ez a betegség még mindig nem tűnt el teljesen, a mai napig szedi az áldozatait főleg a harmadik világban a rossz higiéniai körülmények, és nem megfelelő ivóvízellátottság miatt. Egy John Snow nevű brit orvos jött rá arra, hogy az angliai megbetegedéseket egy nem megfelelő kút okozza, miután meggyőzte a hivatalnokokat, hogy tegyék használhatatlanná a kutat, a megbetegedések is csökkentek, és ennek a felfedezésnek számtalan a városi higiénia és az ivóvíz tisztaságvédelmére vonatkozó intézkedést köszönhető, amiért a mai napig hálás lehet a világ. 

Mikor lesz vége a koronavírusnak?

Azonban már jóval fejlettebb az orvostudomány, sok mindent tudunk a koronavírusról, amivel szemben állunk, a terjedés megelőzésének módjával is, bár védőoltás és gyógymód híján vagyunk egylőre, de már ezek fejlesztése is folyik. Előzetes várakozások alapján a vakcina egy-két éven belül el fog készülni, de vannak olyan szakemberek, akik ennél jóval hamarabbra jósolják a járvány végét. Eddig több mint másfél millióan fertőződtek meg a koronavírus járványban, 184 643 fő vesztette életét, jelenleg az Egyesült Államok a járvány gócpontja, ahol a fertőzöttek száma meghaladja a 800 000 főt.

Nehéz megmondani, hogy mikor lesz vége, és hogyan, mennyi áldozattal, de az biztos, hogy a legjobb, amit tehetünk, hogy otthon maradunk, hiszen a pestis esetében is láthattuk, hogy mennyire hatékonyan működik az izolációs módszer!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Oktatási és Kultirális Minisztérium

Tájékoztató az Otatási és Kulturális Minisztérium feladatairól   Az Oktatási és... Tovább

geocentrikus marketingstratégia

A vállalat minden piacon azonos marketingtevékenységet valósít meg. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Történelem Tudomány