Máté Balázs online marketing asztali

Melyik a tökéletes kor a nyelvtanulásra?

Milyen idősen érdemes nyelvet tanulni?

SzSz
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Nyelvtanulás

Korai elsajátítás

Mindannyian természetes nyelvészekként születünk meg. Babákként képesek vagyunk meghallani azt a 600 mássalhangzót és 200 magánhangzót, amelyekből a világ nyelvei összeállnak. Életünk első életünkben aztán agyunk specializálódni kezd, és rááll azokra a hangokra, amelyeket a leggyakrabban hallunk. Az kisbabák már egészen fiatalon az anyanyelvükön kezdenek el gügyögni, és még az újszülöttek is akcentussal sírnak, utánozva azt a beszédet, amit a méhben hallottak. Ehhez a specializációhoz hozzátartozik a feleslegessé vált képességek elhagyása is. A japán kisbabák például képesek különbséget tenni az L és R hangok között, míg a japán felnőtteknek ez komoly kihívást okoz.

 

 

Sorace szerint nem kérdéses, hogy életünk első évei kulcsfontosságúak saját nyelvünk elsajátításához. Az elhagyott vagy elkülönített gyerekekkel végzett kísérletek bebizonyították, hogy ha nem tanuljuk meg korán az emberi beszédet, akkor később nagyon nehéz lesz behozni ezt a lemaradást. Ami azonban igazán meglepő, az az, hogy ez a késésből származó hátrány nem vonatkozik az idegen nyelvekre.

 

 

„Fontos, hogy a korral együtt számos más dolog is változik” – állítja Danijela Trenkic, a New York-i Egyetem pszicholingvisztikai szakértője. A gyerekek életei teljesen másak, mint a felnőtteké, így hát a gyerekek nyelvi képességeit a felnőttekéhez hasonlítani nem igazán ésszerű. Danijela egy új országba költöző család példáját hozza fel. Általánosságban a gyerekek sokkal gyorsabban sajátítják majd el az új nyelvet, mint szüleik, de ez talán azért van, mert gyakrabban hallják azt az iskolában, míg szüleik javarészt otthon dolgoznak, ahol nem találkoznak annyit a nyelvvel. A gyerekek továbbá erősebb nyomást érezhetnek, hiszen a nyelv megtanulása elengedhetetlen „közösségi túlélésük” érdekében (a barátkozáshoz, a beilleszkedéshez, és hogy elfogadják őket). Ezzel szemben szüleik valószínűleg egyszerűbben szocializálódnak olyan emberekkel, akik megértik őket, mint például más külföldről érkezőkkel.

hirdetes

„Véleményem szerint az érzelmi kötődés kialakítása az, amitől jobb lehet valaki a nyelvtanulásban” – mondja Trenkic.

 

 

Természetesen a felnőttek is kialakíthatják ezt az érzelmi kötődést, és nem csak akkor, ha beleszeretnek egy anyanyelvűbe, vagy megbarátkoznak vele. Egy 2013-as kutatásban brit felnőtteket vizsgáltak, akik egy olasz kezdő nyelvtanfolyamon vettek részt, és kiderítették, hogy azoknak, akik nem szóródtak ki sokat segített, hogy szorosabb kapcsolatba kerültek a tanárokkal és a többi tanulóval. „Ha hasonló gondolkodású embereket találsz, akkor valószínűbb, hogy előrébb haladsz majd egy nyelvvel, és kitartasz mellette” – mondja Trekic. „És ez az, ami igazán számít. Évekig kell tanulnod. Hacsak nincs hozzá közösségi motivációd, nagyon nehéz lesz fenntartani.”

 

 

2018-ban a Massachusetts Institute of Technology (MIT) egy online kvízt indított, amelyet közel 670 ezren töltöttek ki. Az eredményekből kiderült, hogy ahhoz, hogy valaki anyanyelvi szinten legyen képes használni az angol nyelvtant, nagyjából 10 éves korban érdemes elkezdeni tanulni a nyelvet, ugyanis e kor után ez a képesség apadni kezd. Azonban ugyan ez a kutatás arra is rávilágított, hogy lehetséges, hogy egyre ügyesebbekké váljunk a nyelvismeret terén, beleértve akár saját nyelvünket is. Például anyanyelvünk nyelvtanát nagyjából 30 éves korunkra sajátítjuk el teljesen.

hirdetes

 

 

Trakic megjegyezte, hogy az MIT tanulmánya egy rendkívül szűk dologra összpontosított – hogy milyen közel áll valaki az anyanyelvi nyelvismerethez. Ez olyasmi, ami egy átlag nyelvtanuló számára nem kifejezetten fontos. „Az emberek néha megkérdezik, hogy mi a legnagyobb előnye annak, ha valaki idegen nyelveket beszél? Több pénzt fogok keresni? Okosabb leszek? Egészségesebb? De valójában az idegen nyelvek ismeretének legnagyobb előnye, hogy több emberrel tudunk kommunikálni.”

 

 

Trenkic maga Szerbiából származik, és csak az után kezdte el folyékonyan beszélni az angolt, hogy a húszas éveiben az Egyesült Királyságba költözött. Állítása szerint továbbra is elvét egy-egy nyelvtani hibát, különösen ha stresszes, vagy fáradt. „De ennek ellenére – és ez nagyon fontos – elképesztő dolgokra vagyok képes angolul. Élvezhetem a legszebb irodalmi műveket, és képes vagyok értékes és érthető szövegeket alkotni, publikálható minőségben.” Trenkic az MIT kvíze alapján anyanyelvi szinten ismeri az angol nyelvet.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 250

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Tudomány

Szótár

hatékonyság

az elért eredmény és a felhasznált erõforrások viszonya Tovább

haszonkulcsos árképzés

A vállalat az összes költségeit figyelembe véve meghatározza, hogy hány százalékos hasznot... Tovább

Tovább a lexikonra