notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

Találtak egy 3,8 millió éves koponyát

Találtak egy 3,8 millió éves koponyát, amely megmutatja, milyenek voltak az elődeink elődei

ich.hu
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az MRD-nek elnevezett fosszília az Australopithecus anamensis fajhoz tartozik, amely nagyjából 4,2 millió évvel ezelőtt jelent meg.

Milyenek voltak az elődeink elődei?

A kutatók szerint az Australopithecus anamensis közvetlen őse az Australopithecus afarensisnek, az emberelődök egyik leghosszabb ideig létező és legjobban ismert fajának, amelynek leghíresebb képviselője a Lucy névre keresztelt felnőtt nőstény egyed. A 3,2 millió évvel ezelőtt élő Lucy részleges csontvázát 1974-ben tárták fel nagyjából 56 kilométerre az etiópiai Afar régió azon területétől, ahol az MRD koponyát találták 2016-ban.


"Ilyen felfedezés egyszer történik az ember életében" – mondta Yohannes Haile-Selassie, a Clevelandi Természettudományi Múzeum paleoantropológusa, aki a Nature című tudományos lapban közölt tanulmány egyik vezető szerzője. A szakember elmondta, hogy a 3 millió évnél korábbi emberelőd-fosszíliák közül ez az eddig feltárt legteljesebb koponya.

hirdetes


Az Australopithecus anamensis esetében eddig csupán állkapocs-töredékeket és fogakat tártak fel, ami megnehezítette a faj alapos megismerését. A csaknem teljes koponya azonban kulcsfontosságú információkkal szolgál a faj étrendjéről, agyának méretéről és arcbéli sajátosságairól.


"A koponya anatómiai sajátosságai segítenek meghatározni a faj jellegzetességeit. Ennek eredményeként megismerjük a fajok közötti evolúciós kapcsolatokat" – jegyezte meg Stephanie Melillo, a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet munkatársa.

 

© AFP / Cleveland Museum of Natural History

hirdetes


A 20 centiméter hosszú és 11,5 centiméter széles koponya feltehetőleg egy felnőtt hímtől származik. Korábbi kutatások eredményei azt sugallták, hogy az Australopithecus anamensis nagyjából 1,5 méter magas lehetett. A szakemberek azonban nem bocsátkoztak becslésekbe a koponya tulajdonosának magasságát illetően.


Haile-Selassie a fosszília bemutatójának alkalmával arról is beszélt, hogy a koponya alapján egy primitív arcot kell elképzelni. A kutatók rekonstruálták is azt:
Az Australopithecus anamensis két lábon járt, de valószínűleg fára is mászott. Masszív felépítésű, hosszúkás arca volt, előreugró állkapoccsal, és a fején csontos "taréj" húzódott, ami erős állkapocsizomról árulkodik. A koponya gazdája a jelek szerint egy folyótorkolathoz közeli száraz bozótosban élt.

 

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 86

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Történelem Tudomány

Szótár

védjegyoltalom

Védjegyoltalomban részesülhet minden olyan megjelölés (szó, szóösszetétel, betű, szám,... Tovább

Benchmarking

Az a folyamat, amikor a vállalat üzleti folyamatait más vezető vállalatok hasonló adataival... Tovább

Tovább a lexikonra