notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A minőségmenedzsment eredete

hirdetes

A minőségmenedzsment eredete

Geczki Csilla
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A vevő a piacon árukkal és szolgáltatásokkal találkozik. A vevő a termékekkel szemben meghatározott igényeket támaszt, és abban az esetben dönt a termék megvásárlása mellett, ha a termék ezeket az igényeket kielégíti.

A termékekre vonatkozó követelményeket vagy egy szerződésben a vevő és a gyártó szervezet határozza meg, vagy pedig maga a szervezet állít fel követelményeket, és ennek alapján készíti el és kínálja termékét. Mindkét esetben azonban a követelményeket végső soron a vevő határozza meg, és ez arra kényszeríti az előállító szervezeteket, hogy termékeiket és az előállítási folyamatokat folyamatosan fejlesszék és tökéletesítsék.

A vállalatok természetes törekvése - de erre ösztönzi őket az egyre élesedő verseny is -, hogy minél hatékonyabban, minél jobb minőségű terméket állítsanak elő. A minőség a termék vagy a szolgáltatás eladhatóságának ma már egyre inkább alapfeltétele.

A minőség

A törekvés teljesítése arra kényszeríti a vállalatokat, hogy az egész vállalatvezetés, vállalatirányítás központjába a minőséget helyezzék, minőségvezetési módszereket alkalmazzanak. Ezen a területen is éles verseny alakult ki a vállalatok között, egyre inkább igyekeznek meggyőzni vevőiket és ügyfeleiket arról, hogy egész tevékenységük alapeleme a minőség. Erről a tényről igyekeznek külső (harmadik fél általi) igazolásokat, tanúsítványt is szerezni, például különböző elismert minőségi díjak elnyerésével.

hirdetes

Amikor a vevő terméket választ, a termék jellemzőin kívül azt is figyelembe veszi, hogy érez-e bizalmat a gyártó iránt. A bizalom felkeltésének és megőrzésének egyik eszköze a vállalatoknál a minőségirányítási rendszerek (pl. ISO) bevezetése és a rendszer elismert tanúsító általi tanúsíttatása; másik eszköze a teljes körű minőségmenedzsment (pl. TQM) alkalmazása.

hirdetes

Folyamatok felügyelete

A minőségirányítási rendszerek szervezeten belüli bevezetése és működtetése arra szolgál, hogy a szervezet meg tudja határozni azokat a folyamatokat, amelyek hozzájárulnak a vevő számára elfogadható termék előállításához, és képessé teszik a szervezetet arra, hogy ezeket a folyamatokat folyamatosan felügyelet alatt tartsa és tökéletesítse.

A folyamatok felügyelete és fejlesztése biztosítja azt, hogy az előállított termék a vevő igényeit folyamatosan kielégíti.
A jól működő minőségirányítási rendszer bizalmat kelt a szervezeten belül és a vevők körében és a szervezet eléri a vevők és más érdekelt felek elégedettségét.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

marketing adatbázis

Az egyéni fogyasztókra, lehetőségekre és elképzelésekre vonatkozó releváns, hozzáférhető... Tovább

A karimatömítések tulajdonságok és felhasználás

Az azbesztmentes karimatömítések a lapos nyugvótömítések legelterjedtebb típusai. Számos... Tovább

Tovább a lexikonra