Egészség- és minőségtudatos választás a halfogyasztásban: MSC pecsétes termékek

Az MSC (Marine Stewardship Council) kék pecsétje: a nemzetközileg elismert és független tanúsítási kezdeményezést 1997-ben, a világ halállományainak visszaesésére adott válaszként hívták életre. Kutatók, környezetvédő szervezetek és halászati szakértők dolgoztak ki olyan mérhető kritériumokat, melyek segítségével a fajok állománya, az ökológiai rendszer fenntartása, valamint a tengernek és élővilágának védelme értékelhetővé válik. A halállományokat egészséges szinten kell tartani, a túlhalászatnak elejét kell venni, a veszélyeztetett fajok esetében pedig időt kell hagyni az állomány regenerálódására. Az MSC tanúsítási folyamat a halászati üzemek méretétől függően egy évig vagy még hosszabb ideig is eltarthat, és csak a független szakértői bizottság által végzett nagyon pontos és körültekintő vizsgálatok után zárulhat le. Ráadásul a Marine Stewardship Council az MSC-jelölést mindössze öt éves időtartamra ítéli oda, mely időszak alatt évente utóvizsgálatra kerül sor, majd a lejáratot követően a teljes vizsgálati folyamatot ismét le kell folytatni.