notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minõség a közigazgatásban

hirdetes

Minõség a közigazgatásban

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Napjainkban az európai integrációra való felkészülés fokozott követelmény és feltételrendszer teljesítését teszi szükségessé. A közigazgatás funkcióiból és feladataiból adódóan átszövi mindennapjainkat, ugyanakkor folyamatosan változik, ezért mûködésének korszerûsítése, folyamatos fejlesztése alapvetõ fontosságú. A közigazgatásban egyfelõl bürokráciamentes, pártatlan, szakszerû és gyors ügyintézésre, másfelõl hatékony, eredményes és költségtakarékos mûködésre van szükség.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!A gyorsan formálódó környezetben, megváltozott piaci körülmények között a minõségben való gondolkodás, a folyamatos javításra, fejlõdésre való törekvés, az új megértése, befogadása lehet garancia a fennmaradásra és továbbfejlõdésre.
A közigazgatás a széles hatás és mûködési körével kihatással van a gazdasági élet fejlõdésére. Ezt szem elõtt tartva a közigazgatás nem lehet egy ország kormányzati politikáját támogató belügyi kérdés. Azonban, mint a közszolgáltatás egy eszköz a központi hatalom gyakorlásához. Az önkormányzatnak ebben a szerepkörében az innovatív közigazgatási humán erõforrással kell rendelkeznie a minõségi munkavégzéshez.
A minõségügy területén a rövid távú célok preferálása a rövid távú eredményességet ugyan növelheti, de a hosszú távú perspektivikus jövõképre igen romboló hatással lehet. Utóbbi megállapítás különösen érvényes a minõségügy területén, hiszen a pillanatnyi költségtakarékossági szempontok kisebb nagyobb eredményekkel járhatnak, azokkal a versenytársakkal szemben, akik nagyobb minõségügyi költségekkel rendelkeznek, de a lemaradás a sokszorosa lehet a megtakarításnak.
A közigazgatás vizsgálata során gyakran találkozunk olyan problémákkal, hogy a rendszer bürokratikus, egyszerre túl- és alulszabályozott, nagy létszámú és költséges, hatékonysága pedig gyenge. Továbbá adott közigazgatási szerven belül a szervezeti felépítés és a belsõ szabályozás nem megfelelõ és elõfordul, hogy a vezetési stílus sem ösztönzi a köz valódi szolgálatát.
hirdetes
A közigazgatási minõségügy területén a következõ célok jelentek meg.
A közigazgatás legyen:
  • erõs, cselekedni képes és tettre kész,
  • költségtakarékos és hatékony,
  • megfelelõ mértékben decentralizált,
  • szakszerû, átlátható, ellenõrizhetõ és megbecsült,
  • a felesleges szabályoktól és az indokolatlan állami beavatkozásoktól mentes,
  • a minõségi fejlesztést központi kérdésként kezelõ,
  • az autonóm civil szervezetekkel korrekt, kölcsönös érdekeken nyugvó, együttmûködõ kapcsolatokat ápoló.
A közigazgatás belsõ folyamatainak mûködéséhez, a jogszabályok érvényesítéséhez és a feladatok eredményes végrehajtásához jó bürokráciára van szükség, amelyet elsõsorban a magas minõségi színvonal, a költségérzékenység és a projektszemlélet jellemez. Meg kell szüntetni azonban a nehézkes, pazarló, lassú és körülményes, az állampolgárt másodlagosnak tekintõ rossz bürokráciát. Ennek biztosításában egy minõségirányítási rendszer jelentõs szerephez jut.
A közigazgatás átalakításának egyik fontos eleme a személyi állomány alkalmassá tétele az európai színvonalú közigazgatási tevékenységre. A magas szakmai és erkölcsi követelmények teljesítése csak akkor várható el a személyi állománytól, ha mind anyagi, mind pedig erkölcsi megbecsülése biztosított.
hirdetes
Itt jelentkezik egy kiemelten fontos feladat, mégpedig a fiatalok minõség specifikus képzésének megvalósítása és egy minõségközpontú szemlélet elterjesztése.
Mára már elfogadott tény, hogy a hatékony közigazgatás a fenntartható gazdasági növekedés nélkülözhetetlen feltétele. A közeljövõ egyik kihívása a korszerûsítés és a minõségfejlesztés számára, hogy a költségtermelõ közigazgatás értékteremtõ közigazgatássá váljon. Csak akkor lehetünk sikeresek a minõségfejlesztésben, ha a személyi állomány szemléletében alapvetõen megújul, s a minõséget munkája legfontosabb vezérlõelvének tekinti. Itt jelenthet döntõ elõrelépést, ha a fiatalok gondolkodásába már kezdettõl fogva a minõségközpontú, fejleszteni kívánó szemlélet érvényesül. Nemcsak elviseli a minõségfejlesztéssel járó kötelmeket, hanem tudatosan azonosul a minõségi célokkal, s hajlandó tevékenyen közremûködni azok eléréséért.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

érdekelt fél

személy vagy csoport, aki vagy amely érdekelt egy szervezet mûködésében vagy... Tovább

fedezetszámítás

A fix és változó költségekkel, valamint a termelési mennyiséggel operálva, a becsült... Tovább

Tovább a lexikonra