notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minõségbiztosítás a kereskedelemben

hirdetes

Minõségbiztosítás a kereskedelemben

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Napjainkban a kereskedelmi láncok egyre szélesebb körben használják az önkéntes élelmiszer-biztonsági szabványokat annak érdekében, hogy bizonyítsák: megfelelnek a különbözõ vevõi követelményeknek.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Minõségbiztosítás a kereskedelemben

Európai uniós szabályozás

Minden élelmiszerrel foglalkozó vállalkozás számára ismert, hogy - a hazai és az európai uniós szabályozás szerint - mûködésük megfelelõségét bizonyítaniuk kell vevõik számára. E követelmények azonban - különösen a multinacionális cégek beszállítói számára - sok esetben eltérnek egymástól. Ez megnehezíti a vállalkozások feladatát abban a törekvésükben, hogy minden vevõjük számára a lehetõ legjobb feltételeket biztosítsák termékük minõségét és a feldolgozás körülményei tekintetében. Különösen élesen jelentkeznek ezek a nehézségek a kereskedelmi láncok beszállítói felülvizsgálatai során, amikor néha egy idõben, egymásnak ellentmondó követelményeket fogalmaztak meg a láncok által megbízott auditorok a beszállító számára. Ez indukálta - elõször az Egyesült Királyságban - azt az élelmiszer-ipari törekvést, hogy olyan, minden kereskedõ és feldolgozó számára elfogadható követelményrendszert hozzanak létre az ipar gyakorlati tapasztalatait felhasználva, amely egyrészt megelõzi az eltérõ értelmezésekbõl származó szakmai vitákat, másrészt csökkenti a beszállítói auditok számát és a velük járó felesleges költséget.

hirdetes

Élelmiszer és kereskedelem

Az élelmiszeripar és a kereskedelem felismerte az ISO 9001-es rendszer korlátait az iparágban, és egyben azt, hogy a HACCP-rendszer gondolkodásmódja alapja lehet - az élelmiszer-biztonságon kívül - a technológia és a minõség szabályozásának is. A Jó Higiéniai és Gyártási Gyakorlat beépítésével hatékony követelményrendszer alakítható ki a termékfelelõsség és az elvárható gondosság bizonyítására. Napjainkban már a nemzetközi gyakorlatban is egyre szélesebb körben használják az önkéntes élelmiszer-biztonsági szabványokat annak érdekében, hogy bizonyítsák: megfelelnek a különbözõ vevõi követelményeknek. Azokat elsõsorban a kiskereskedelmi hálózatok saját márkaneve alatt forgalmazott termékek élelmiszer-biztonsági, minõségbiztosítási és jogi megfelelõségének bizonyítására használják, de sok esetben az ilyen termékekhez alapanyagokat vásárló vagy a maguk márkanevével forgalmazott termékeket elõállító élelmiszer-feldolgozók is megkövetelik beszállítóiktól.

hirdetes

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

metrológiai megerõsítés

olyan mûveletek összessége, amelyek annak biztosításához szükségesek, hogy egy... Tovább

referenciacsoport

A referenciacsoportok mindazok a csoportok, amelyek az ember attitűdjeire vagy magatartására... Tovább

Tovább a lexikonra