notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minõségbiztosítás és a marketing, hol vannak a kapcsolatok?

hirdetes

Minõségbiztosítás és a marketing, hol vannak a kapcsolatok?

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Mi is a minõség, a minõségbiztosítás, a minõségirányítás és a marketing. Hol lehetnek köztük kapcsolódási pontok?

Néhány fogalmat nézzünk meg, hogy a pontos definíciók ismeretében tudjuk megkeresni a kapcsolatokat.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Minõség:

Annak mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzõk egy csoportja a követelményeket.

Követelmény:

Kinyilvánított igény vagy elvárás, amely általában magától értetõdõ vagy kötelezõ.

Minõségbiztosítás:

A minõségirányításinak az a része, amely a bizalomkeltés megteremtésére összpontosít aziránt, hogy a minõségi követelmények teljesülni fognak.

Minõségirányítás:

Összehangolt tevékenység egy szervezet vezetésére és szabályozására a minõség szempontjából.

A hétköznapi szóhasználatban – ahogy mi is tettük a címben – még mindig inkább a minõségbiztosítást emlegetjük, pedig az új szabvány már minõségirányításról szól. A különbség a kettõ között az, hogy míg a minõségbiztosítás a termék minõségére koncentrál, addig a minõségirányítás az egész szervezet – a fõ- illetve támogató folyamatok – irányítására vonatkozik.

hirdetes

Marketing

Nehéz pontosan megfogalmazni, hogy mit is értünk marketing kifejezés alatt. Több definíció létezik, ezek közül néhányat idézünk.

  1. A marketing mindazon mûveletek végrehajtása, amelyek irányítják a termékek és a szolgáltatások áramlását a termelõtõl a fogyasztóig.
  2. A marketing az a koncepció, amely a piac igényeibõl kiindulva fogalmazza meg a vállalat, vállalakozás tervszerû, hatékony gazdálkodásának feladatait.
  3. A marketing piacszervezési folyamat, mely azt segíti, hogy a célcsoport igényeinek kielégítéséért megfelelõ ellenértéket kap a szolgáltató.
  4. A marketing az a szervezeti funkció és azon folyamatok összessége, amelyek célja vevõérték létrehozása, annak kommunikálása és eljuttatása az ügyfelekhez, továbbá olyan vevõkapcsolatok menedzselése, amelyek hasznára vannak a szervezetnek és a benne érdekelteknek egyaránt.

A definíciók értelmezésekor kiderül, hogy a marketing olyan tevékenységfolyamat, mely a célcsoportok igényeit feltárva, azokra termékeket és szolgáltatásokat fejleszt ki, ezekhez ellenértékeket és igénybevételi csatornát rendel, melyekrõl információt juttat el a célcsoportok tagjaihoz.

hirdetes
A marketing egyszerre vezetõi szemléletmód, szervezeti funkció.

A minõségirányítási rendszer szintén a vevõi igényekbõl indul ki, annak érdekében szabályozza és irányítja a folyamatokat, hogy a vevõi elégedettséget elérje. Az MSZ EN ISO 9001 szabvány legtöbb követelménye a vezetõség részére ró ki feladatokat, tehát tekinthetjük vezetõi szemléletmódnak.

 A marketing, dinamikus folyamat, hiszen a változó piaci körülményekhez igazodni kell. A minõségirányítás szintén dinamikus, hiszen egyik alapelve is a folyamatos fejlesztés. (lásd fenti ábra).

Sokan hiszik, hogy a marketing egyenlõ a reklámmal. Annál ez sokkal összetettebb folyamat, de természetesen része a reklám. A minõségirányítási rendszer, tanúsítvány is burkolt reklámot jelenthet, elõnyösebb lehet a cég megjelenés-image.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

eladási kvóta

Egy termékvonal, egy vállalati divízió vagy egy kereskedelmi képviselő számára... Tovább

minõség

annak mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzõk egy csoportja a... Tovább

Tovább a lexikonra