notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kína tervei a Hold túlsó oldalának kutatásában

hirdetes

Mit akar tenni Kína a Hold távoli oldalán?

SzSz
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Mit fog megtudni Kína Chang'e-4 elnevezésű küldetése a Hold távoli oldaláról? Íme néhány dolog, hogy mi pontosan a küldetés célja.

Hold kutatás

A Hold története


Semmilyen helyszíni küldetés soha nem fedezte fel a túlsó oldalt. Ez lesz az első alkalom, hogy felfedezzék a Föld természetes műholdjának titokzatos régióját. A Földtől soha nem látott "arcnak" van néhány alapvető különbsége az ismerősebb "közeli oldalon". A távoli oldalon vastagabb, régebbi kéreg van, amely több kráterrel van feltöltve. Nagyon kevés a "maria" (sötét bazalt "tenger", amelyet lávaáramok hoztak létre), amelyek a közeli oldalon nyilvánvalóak.

Chang'e-4 állítólag egy Von Kármán kráternek nevezett helyszínről érkezett, egy 180 km-es mélyedés a távolabbi déli féltekén. De Von Kármán egy sokkal nagyobb lyukban fekszik a Holdon - a Dél-Pole-Aitken medencében. Ez a legrégebbi, legnagyobb és legmélyebb ilyen medence a Holdon, és akkor alakult ki, amikor egy aszteroida - talán 500km-es vagy több - összeütközött vele több milliárd évvel ezelőtt. Ez az esemény olyan erőteljes volt, hogy a Hold külső kéregrétegén keresztül szántotta át a köpenynek nevezett zónát.

A küldetés egyik célja, hogy tanulmányozza a helyszínen jelen lévők kiálló köpeny minden anyagát. Ez pedig majd betekintést nyújt a Hold belső szerkezetébe és történetébe.

A Hold távoli oldalának első közeli képei

Valójában a keringő űrhajók adatai azt mutatják, hogy a medence összetétele különbözik a környező holdfalaktól. De a felszínen levő köpenyes anyag csak egy lehetőség a többi között, hogy megmagyarázza ezt a megfigyelést. A rover használja a panorámakameráját, hogy azonosítsa az érdekes helyeket, illetve a közeli infravörös képalkotó spektrométert (VNIS) a kráter padlóján lévő ásványok tanulmányozására (valamint a közeli térhatások által képződött kőzetekre).

hirdetes

Ezenkívül a Lunar behatoló radar (LPR) műszer képes a Hold sekély felszínére nézni, kb. 100 m mélységig. Lehet, hogy megvizsgálja a Hold regolitjának vastagságát - a felaprított sziklákat és a felszínt képező port -, és megvilágítja a felső holdkagyló szerkezetét. A déli Pole-Aitken-medencét létrehozó hatalmas hatás után nagy mennyiségű olvasztott kőzet betöltötte volna a mélyedéseket. A tudományi csapat a Chang'e-4-et kívánja felhasználni összetételének változásainak azonosítására és tanulmányozására.

Csillagászati ​​rés kitöltése

hirdetes


A Hold távoli oldalát már régóta ideális helynek tartják egy bizonyos típusú rádiócsillagászat vezetéséhez - az alacsony frekvenciájú sávban -, mert ez a Föld rádió zajától védve van. Van egy frekvenciasáv (kb. 10MHz alatt), ahol a rádiócsillagászati ​​megfigyelések nem végezhetők el a Földről az ember által okozott rádióinterferencia és más, természetes tényezők miatt. A Chang'e-4 lander egy alacsony frekvenciájú spektrométer (LFS) nevű eszközt hordoz, amely alacsony frekvenciájú rádiós megfigyeléseket készíthet. A Queqiao keringő műholdas kísérletével együttesen fogják használni.

A célok közé tartozik az alacsony frekvenciájú rádiós égbolt térképének készítése és a Nap viselkedésének tanulmányozása. 2016-ban Liu Tongjie a kínai űrügynökségtől (CNSA) azt mondta: „Mivel a Hold távoli oldala árnyékolva van a Földtől érkező elektromágneses interferenciáktól, ideális hely az űrkörnyezet és a napsugárzások kutatására, valamint a szonda „meghallgathatja” a kozmosz mélyebb elérését.

Így a küldetés kitölti a csillagászati ​​megfigyelés hiányát, lehetővé téve a tudósok számára, hogy olyan módon tanulmányozzák a kozmikus jelenségeket, amelyeket még sosem sikerült.

Sugárzás a Holdon

Számos űrügynökség szeretné az embereket a nem túl távoli jövőben a Holdra temetni, így hosszabb ideig küldhet űrhajósokat, mint korábban. Tehát létfontosságú a sugárzásból származó potenciális kockázatok megértése. A föld vastag légköre és az erős mágneses tér megfelelő árnyékolást biztosít a galaktikus kozmikus sugárzás és az energiával töltött részecskék ellen a Naptól. De a Holdon lévő asztronauták a védőbuborékon kívül lesznek, és olyan részecskéknek vannak kitéve, amelyek a nyílt téren a fénysebesség közelében mozognak - potenciálisan káros következményekkel járhatnak az egészségükre.

A németországi kutatók által készített Lunar Lander Neutron és Dosimetry (LND) kísérlet célja, hogy kitöltse a Hold sugárzási környezettel kapcsolatos megértésünk hiányosságait. A jövőbeni feltárás céljából dosimetriát (az emberi szervezetben felszívódó ionizáló sugárzás dózisának mérését) biztosítja, és hozzájárul a Napból származó részecskék megértéséhez.

Forrás: BBC

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

minõségjellemzõ

terméknek, folyamatnak, vagy rendszernek egy követelménnyel kapcsolatos saját... Tovább

követelmény

kinyilvánított igény vagy elvárás, amely általában magától értetõdõ vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Tudomány