notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bármelyik vállalkozóval megeshet, hogy valamilyen okból elveszti a számlatömbjét, kérdés, hogy mi ezesetben a teendő? Be kell e jelenteni az adóhatósághoz a számlatömb elvesztését?

hirdetes

Mit tehet a vállalkozó, ha eltűnt a számlatömbje?

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Bármelyik vállalkozóval megeshet, hogy elveszti, elkeveri egy költözés közben a számlatömbjét, esetleg ellopják az táskájával együtt. Mi ilyenkor a teendő?

Mit tehet a vállalkozó, ha eltűnt a számlatömbje?

Ha elhagyjuk a számlatömböt

 

„Elhagytam a számlatömböm, s könyvelőm javaslatára erről egy levélben értesítettem az adóhatóságot, megjelölve a számlatömb sorszámát, de nem tudom, van-e egyéb tennivalóm” – írta lapunknak egy olvasó.

A számlatömb elvesztését nem köteles bejelenteni a  vállalkozó az adóhatóságnál – tudatta az Adózónával az APEH, ugyanakkor célszerű a számlatömb elvesztés tényét - az esetleges visszaélések elkerülése érdekében - közzététetni, például a Pénzügyi Közlönyben. Az érvénytelenítendő számlatömb esetében fel kell tüntetni tulajdonosának nevét, székhelyét, valamint sorszámát (tól-ig) és az érvénytelenítés napját. Az érvénytelenítés bizonyítékát (pl. a megjelent közlönyt) az adó megállapításához való jog elévüléséig meg kell őrizni.

Amennyiben az elveszett számlatömb már tartalmazott kitöltött számlát, akkor a bizonylatmegőrzési kötelezettség teljesítése érdekében a vállalkozónak  a számla hiteles másolatát célszerű kérnie a vevőjétől, szolgáltatás igénybevevőjétől (vagyis a számla befogadójától). A számla befogadója a birtokában lévő számláról a számlakibocsátónak fénymásolatot készíthet, azt megjegyzéssel (mely esetleg a másolat kiadásának indokát is tartalmazza), dátummal és aláírással, cégbélyegzővel ellátva hitelesítheti. Az így kibocsátott másolat birtokában az adózó bizonylatmegőrzési kötelezettségét teljesíteni tudja.

hirdetes

Törvényi hivatkozások:

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfatörvény) 179. §-ának (1) bekezdése értelmében minden személy, szervezet, aki (amely) e törvényben szabályozott jogot gyakorol, illetőleg akire (amelyre) e törvény kötelezettséget állapít meg, köteles az adómegállapítás hiánytalan és helyes volta ellenőrizhetőségének érdekében az általa kibocsátott okirat másodlati példányát, valamint a birtokában levő vagy egyéb módon rendelkezésére álló okirat eredeti példányát, vagy - ha azt az áfatörvény nem zárja ki - eredeti példány hiányában annak hiteles másolatát legalább az adó megállapításához való jog elévüléség megőrizni.

hirdetes

 

Ugyanezen § (2) bekezdése alapján a megőrzés egész időtartama alatt folyamatosan biztosítani kell az okirat és az abban foglalt adattartalom sértetlenségét, eredetiségének hitelességét és olvashatóságát.

Az adóhatóság ugyanakkor az Adózónának adott kérdésre válaszolva fontosnak tartotta jelezni: válaszai szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak.

Forrás: Adózóna.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

keresztár rugalmasság

Azt mutatja meg, hogy A termék árának 1 százalékos változása miként változtatja meg B... Tovább

geocentrikus marketingstratégia

A vállalat minden piacon azonos marketingtevékenységet valósít meg. Tovább

Tovább a lexikonra