notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fényképezés gép nélkül

hirdetes

Fényképezés gép nélkül

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Moholy- Nagy László 1932-ben készült Önarcképe. Ez az alkotás fotogram. Kiválóan szemlélteti számunkra a fotózás lényegét: a kép fekete-fehér tónusfokozatai attól függenek, hogy mennyi ideig világítjuk meg. A sötétvilágos kontraszt, illetve fokozatai egyik kifejezési eszköze is a fotónak.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

  Fényképezés gép nélkül

 A másik rendkívül egyszerû eljárásnál egy már elkészült, újságban, illetve folyóiratban lévõ képet másolhatunk át. Az eljárás során fehér papírt helyezünk a kiválasztott képre, majd benzines vattával (nyílt lángtól védve, lehetõleg szabadban) erõsen végigdörzsöljük. Így a képet az újság lapjáról a fehér lapra kopírozhatjuk. Amennyiben több kép egy-egy részletét ugyanarra a felületre "másoljuk" át, önálló kompozíciót is kialakíthatunk.
A fénykép több célból készülhet: megörökíthetünk eseményeket pl. riportfotóval, egyéneket portréfotóval, emberi közösségeket, természetet stb. Akad azonban olyan feladat, ahol a fényképész tudatosan "megrendezi" a képet, beállít, átgondoltan komponál.

hirdetes
A daguerrotípia korszaka után mintegy 100 éven át a fényképészek utánozni próbálták a festészet valamennyi irányzatát, stílusát. A fényképész festõként és nem fotográfusként használta gépét, a valóság reprodukálására, a természet utánzására tettek kísérletet. Így születtek a festményként megkomponált fényképek.

A képalkotó elemek elrendezése a következõ lehet:

  • képkivágás - véglegesíteni a nagyításnál lehet;
  • kiemelés - a kívánt részt világítással, élességgel lehet hangsúlyozni;
  • hirdetes
  • egyensúly - a kiemelt képelem túlzott hatásának ellenpontozását meg kell teremteni;
  • a mozgás - melynek érzetét a képmezõn elhelyezkedõ vonalak idézik elõ.

A fényképezés a kezdeti technikai nehézségek után a múlt század vége felé vált igazi mûvészetté. Mint minden mûvészet, a fotó is arra törekszik, hogy megmutassa az egyesben az általánost, hogy mi rejlik a felszín mögött. Mindvégig szem elõtt kell azonban tartanunk, hogy mint minden mûvészetnek, a fotónak is fontos vonása a hitelesség.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

környezetközpontú irányítási rendszer, KIR

környezetközpontú irányítási rendszer KIR Egy szervezet irányítási rendszerének az a... Tovább

MMSZ

Magyar Marketing Szövetség. -Szervezi és összefogja a marketing területén... Tovább

Tovább a lexikonra