notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A montázs fogalma

hirdetes

Montázs

Dányi Renátó designer
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A montázst a képzőművészetben a kollázzsal együtt szokták emlegetni, mert egy időben jöttek létre és hódítottak tért a XX. század elején. Mégis alapvető különbség van köztük. A kollázs csak technika a montázsnak a filmben, irodalomban, zenében betöltött szerepéhez hasonlóan. Formai, módszertani megoldásként csak a megértést szolgálja. A montázs a képzőművészetben viszont alkotási elv, „az intellektus műve”, ahol a gondolat a mű lényege.

Montázs

Előre gyártott elemeket használ (fotók, fotótöredékek, rajzok), amelyek egymásba illesztésével sokjelentésű szimbólumokat tömörítő képek, plakátok, címlapok születnek anélkül, hogy a művésznek a technikával kellene törődnie.

Alapelve: 1+1=3, azaz két vagy több képi elem együtt egy harmadik, magasabb szintű mondanivalót hoz létre. Ez a jelentéstöbblet adja a montázs tömörségét: a kompozícióban gondolatok tömegei vibrálnak, nincs idő a technikát tanulmányozni. A motívumok gyűjtéséhez hónapok kellenek, de ha sikerül, hatása robbanásszerű.
Ezt két vagy többértelműségével éri el egy önkényesen megválasztott új környezetben.

Az első fotomontázsok képtelen helyzeteket ábrázoltak. Például estélyi ruhában hegyet mászó ember, hatalmas cápa szájában nyugodtan üldögélő alak.

Az informatika területén a montázstechnika megjelenése áttérést jelent az egyedi és eredeti szoftverfejlesztés egyeduralmáról a kész vagy félkész szoftverekből történő összeállítás kiegyensúlyozottabb megközelítése felé.

hirdetes

Képzőművészet

Eredetileg a képzőművészetben a XX. század elejétől alkalmazott technika, amelynek során már meglévő képeket és rajzokat illesztenek, szerkesztenek össze valamilyen új egységbe. Később a filmművészetnek vált elengedhetetlen elemévé a vágástechnika, amellyel korábban készített felvételekből lehet új filmrészleteket előállítani.

Zene

A XX. század utolsó évtizedeiben (80-as, 90-es évek) az elektronikus zenében lehetővé vált és alkalmazott különböző keverési technikák eredményeképpen jelentek meg zenei montázsok ún. remixek, egyvelegek formájában.

hirdetes

Informatika

A XXI. század elejétől a Web 2. korszakában az informatikában is megjelent a montázstechnika a meglévő web-es szoftverekből, információkból új alkalmazások összeállítására. A montázsok (angolul: mashup) ebben az értelemben szoftverösszetételek (vagy rövidebben: összetételek, de lehetne „remix”-nek, „egyveleg”-nek vagy „kevercs”-nek is nevezni), amelyek tkp. „kikevert” („mashed up”) webalkalmazások: két vagy több információforrás vagy webszolgáltatás összekapcsolásával, egységbe illesztésével előálló, funkcionálisan új alkalmazás. A szoftvermontázsok nagyipari változatai az ún.

összetett alkalmazások (angolul: composite application), amelyeket ma minden olyan nagyvállalat valamilyen formában használ, ahol a technológiailag már elavult (legacy application), de üzleti értelemben még életképes alkalmazások új lehetőségekkel való bővítését akarják biztosítani.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

környezeti politika

környezeti politika Egy szervezet környezeti teljesítményére vonatkozó általános... Tovább

Benchmarking

Az a folyamat, amikor a vállalat üzleti folyamatait más vezető vállalatok hasonló adataival... Tovább

Tovább a lexikonra