notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hídépítést állítottak le, hogy a fecskék nyugodtan költhessenek

Most egy hídépítést állítottak le, hogy a fecskék nyugodtan költhessenek

ich.hu

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A munka az érintett részen akkor folytatódhat, amikor a védett madarak fiókái kirepültek.

Hídépítést állítottak le, hogy a fecskék nyugodtan költhessenek

Korábban megírtuk, hogy miután a partifecskék befészkelték magukat a zebegényi strand építési területére, az önkormányzat lezárta a területet, hogy az állatok háborítatlanul költhessék ki utódaikat, most pedig újabb építkezést halasztottak el a madarak miatt.

 

A Bács-Kiskun megyei online lap, a Baon.hu azt írja, Hajós közelében a Duna-völgyi-főcsatorna hídjának felújítását állították le, mert a partifecskék a munkaterületet választották költőhelyül.

 

A felújítást és csatornaépítést májusra tervezték, de előbb az esős időjárás, a magas vízállás és vízbetörés lassította az építkezést, most pedig egy partifecske-­kolónia fészkelt be a hídnál lévő lépcsősor alatti partszakaszra, a madarak tucatnyinál is több költőüreget vájtak oda. A híd felújítását így várhatóan csak ősz végére fejezik be.

 

Bartha Miklós építőmérnök, a kivitelezést végző miskolci cég ügyvezető igazgatója a lapnak azt mondta, egy éjszaka alatt történt minden, egy reggel fedezték csak fel a madarak üregeit. "Mindennek már több mint tíz napja, és mivel fokozottan védett madarakról van szó, amíg tart a költési időszak, addig azon a részen nem dolgozhatunk" – mondta.

hirdetes

 

hirdetes

Estók Mihályné, Hajós polgármestere pedig azt mondta, nem türelmetlenek, mert annyit vártak már a felújításra, hogy ezt a néhány hónapot is kibírják. A városvezető a lapnak hozzátette: a szakemberek szerint várhatóan augusztus közepére befejeződik a partifecskék költési időszaka és utána folytathatják a hídépítést a teljes munkaterületen.

 

A partifecskéket a természetvédelmi törvény is védi, tilos őket zavarni költési időszakban. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület leírása szerint a folyóparton kialakult telepeknél a költési idő alatt a horgászat és egyéb költéseket veszélyeztető tevékenység megtiltásával segíthető a partifecske-állomány fennmaradása. Az ötvenezer forint eszmei értékű partifecskék szemmel láthatólag számukra ideális helyet választottak, és a csivitelő csapataik – a füsti és molnárfecske rokonokkal együtt – bőséges táplálékforrást találnak a csatornánál.

 

Többször beszámoltunk már arról, hogy mennyire fontosak a fecskék, ugyanis minden egyedük minimum egy kiló rovart eszik meg, így a fecskék pusztulásával csak több kártevő és szúnyog marad életben, ez az idei szúnyoginvázió idején különösen fontos kérdés. Az emberek viszont egyre nagyobb mennyiségben verik le a fecskefészkeket, ráadásul szinte mindig a költési időszak közepén. Jelenleg Magyarországon feleannyi fecske van, mint 10-20 évvel ezelőtt, mintegy kétmillió madár hiányzik.


 

Forrás: HVG.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 124

Átlagos értékelés: 4.9

Belföld Érdekességek Gazdaság Hírek Magyarország Technológia

Szótár

minõségbiztosítás

a minõségirányításnak az a része, amely a bizalomkeltés megteremtésére... Tovább

az audit ügyfele

szervezet vagy személy, amely, vagy aki auditot kér Tovább

Tovább a lexikonra