notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

Hídépítést állítottak le, hogy a fecskék nyugodtan költhessenek

Most egy hídépítést állítottak le, hogy a fecskék nyugodtan költhessenek

ich.hu
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A munka az érintett részen akkor folytatódhat, amikor a védett madarak fiókái kirepültek.

Hídépítést állítottak le, hogy a fecskék nyugodtan költhessenek

Korábban megírtuk, hogy miután a partifecskék befészkelték magukat a zebegényi strand építési területére, az önkormányzat lezárta a területet, hogy az állatok háborítatlanul költhessék ki utódaikat, most pedig újabb építkezést halasztottak el a madarak miatt.

 

A Bács-Kiskun megyei online lap, a Baon.hu azt írja, Hajós közelében a Duna-völgyi-főcsatorna hídjának felújítását állították le, mert a partifecskék a munkaterületet választották költőhelyül.

 

A felújítást és csatornaépítést májusra tervezték, de előbb az esős időjárás, a magas vízállás és vízbetörés lassította az építkezést, most pedig egy partifecske-­kolónia fészkelt be a hídnál lévő lépcsősor alatti partszakaszra, a madarak tucatnyinál is több költőüreget vájtak oda. A híd felújítását így várhatóan csak ősz végére fejezik be.

 

Bartha Miklós építőmérnök, a kivitelezést végző miskolci cég ügyvezető igazgatója a lapnak azt mondta, egy éjszaka alatt történt minden, egy reggel fedezték csak fel a madarak üregeit. "Mindennek már több mint tíz napja, és mivel fokozottan védett madarakról van szó, amíg tart a költési időszak, addig azon a részen nem dolgozhatunk" – mondta.

hirdetes

 

hirdetes

Estók Mihályné, Hajós polgármestere pedig azt mondta, nem türelmetlenek, mert annyit vártak már a felújításra, hogy ezt a néhány hónapot is kibírják. A városvezető a lapnak hozzátette: a szakemberek szerint várhatóan augusztus közepére befejeződik a partifecskék költési időszaka és utána folytathatják a hídépítést a teljes munkaterületen.

 

A partifecskéket a természetvédelmi törvény is védi, tilos őket zavarni költési időszakban. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület leírása szerint a folyóparton kialakult telepeknél a költési idő alatt a horgászat és egyéb költéseket veszélyeztető tevékenység megtiltásával segíthető a partifecske-állomány fennmaradása. Az ötvenezer forint eszmei értékű partifecskék szemmel láthatólag számukra ideális helyet választottak, és a csivitelő csapataik – a füsti és molnárfecske rokonokkal együtt – bőséges táplálékforrást találnak a csatornánál.

 

Többször beszámoltunk már arról, hogy mennyire fontosak a fecskék, ugyanis minden egyedük minimum egy kiló rovart eszik meg, így a fecskék pusztulásával csak több kártevő és szúnyog marad életben, ez az idei szúnyoginvázió idején különösen fontos kérdés. Az emberek viszont egyre nagyobb mennyiségben verik le a fecskefészkeket, ráadásul szinte mindig a költési időszak közepén. Jelenleg Magyarországon feleannyi fecske van, mint 10-20 évvel ezelőtt, mintegy kétmillió madár hiányzik.


 

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 124

Átlagos értékelés: 4.9

Belföld Érdekességek Gazdaság Hírek Magyarország Technológia

Szótár

Oktatási és Kultirális Minisztérium

Tájékoztató az Otatási és Kulturális Minisztérium feladatairól   Az Oktatási és... Tovább

irányítás

összehangolt tevékenységek egy szervezet vezetésére és szabályozására ... Tovább

Tovább a lexikonra