notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Milyen ingyenes alternatívája van a MS operációs rendszernek Jellemzésük, elõnyök, hátrányok.

hirdetes

Milyen ingyenes alternatívája van a MS operációs rendszernek Jellemzésük, elõnyök, hátrányok.

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A következõ cikkben szeretném megismertetni az olvasót, hogy milyen alternatívák léteznek a Microsoft programokra, amelyek vagy ingyenesek, vagy pedig klasszisokkal olcsóbbak, mint zártforrású társai.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel?  A hatékony  honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérd ajánlatunkat itt!

Irodai alkalmazások

Nemrég megjelent az MS Office 2007, ha jól tudom hét változatban, az alap Basic csomagtól kezdve az Enterprise verzióig. A Basic verziót látni 40-50 ezer forintig, és ez csak ugye egy alap verzió, ennyiért kapunk egy szövegszerkesztõt, egy táblázatkezelõt és egy levelezõ programot. Az enteprise csomag ennél persze sokkal gazdagabb programválasztékban (Word, Excel, PowerPoint, Access, Outlook, InfoPath. stb..). Itthoni webáruházakban, az enterprise még nem volt elérhetõ magyar nyelven, csak Professionalt lehet kapni, ami megközelítõleg 80 ezer forint körül mozog. A legtöbb irodába elég is a Basic hisz általában az az a 3 alapfunkció, amit használunk napi szinten, ez csupán 40-50 ezer forintba kerül alkalmazottként.

Open Office

Ezzel szemben hoznám fel az OpenOffice. org-ot, ami jelentõs megtakarítás anyagi téren, hisz ingyenes, mind vállalati mind otthoni felhasználásra. Mivel ezt használom, így nyugodtan mondhatom, hogy semmilyen hátrányom nem származik, abból hogy nem MS Office-ot használok. Az MS Word-el készített dokumentumok, ugyanúgy megjelennek és fordítva. Tehát nem látom okát, hogy miért is ne használjuk, hisz csökkenti a kiadásokat.

Egy másik programot is le kell töltenünk az internetrõl, ami szintén ingyenes, ez pedig a Mozilla Thunderbird a Mozilla levelezõkomponensének áttervezett változata. Kényelemes, könnyen beállítható, stabil, és rengeteg olyan kiegészítés, téma letölthetõ hozzá, amely megkönnyíti a mindennapi munkát.

Böngészõk

Itt nem csak a népszerû Firefox programot ajánlanám figyelembe, de a méltatlanul háttérbe szorult, ám annál figyelemreméltóbb Opera böngészõt is.
Az Opera a leggyorsabb jelenleg a piacon, számtalan kiegészítés található hozzá, külön mobiltelefonra is jelent meg változata, amit napi rendszerességgel használok és jól bizonyított.
A Firefox böngészõt talán keveseknek kell bemutatni, hisz a népszerûsége egyre nõ, a felhasználók körében is. Aki web-el foglalkozik, már régóta használja szerintem, hisz számos olyan kiegészítés letölthetõ hozzá, amellyel megkönnyíteni, gyorsítani lehet a munkát.

Internet Explorer

Az Internet Explorer is lehetséges alternatíva, hisz nem kell külön megvásárolni, ingyenes szoftver, de számomra többek között olyan problémák merülnek fel vele kapcsolatban, hogy webes fejlesztéskor csak plusz munka optimalizálni az oldalt IE6-ra és nemrég egy project kapcsán volt szerencsém megtapasztalni hogy IE6-ra és Firefox-ra már optimalizált honlap esetében IE7-re is fel kell készíteni az oldalt, és most nem nagy dolgokra gondolok, hanem apróságokra, pl. felsorolás, képek kezelése, külsõ és belsõ margók...stb.
Egy felhasználónak persze ez valószínûleg teljesen érdektelen, hogy a sitebuilder épp mivel szív, de nem csak ez az egyetlen ok, amiért a fentebb említett két böngészõt ajánlom. Biztonsági szempontból, kényelem szempontból, hisz nem kaphatunk annyi kiegészítést hozzá, mint az Operához és Firefox-hoz, kevesebb a funkciója.
Kiegészítésekhez csak fel kell látogatnunk a firefox. hu oldalra, majd a kiegészítõk oldalra lépni és megláthatjuk mirõl is, beszélek itt.
Opera esetében az opera. com oldalt látogassuk meg majd a "features" aloldalon megtalálhatjuk a kiegészítõit, amelyek megkönnyíthetik és gyorsíthatják a mindennapi barangolásunkat a világhálón.

Segédprogramok

7zip.
Gyakran kell használnunk tömörítést, hogy adataink kisebb helyen legyenek tárolva, vagy hogy levélbe elküldjük. Ismerõs lehet mindenkinek a WinRAR és aWinZip nevû program, amelyek természetesen kényelemes munkát biztosítanak, de ugyanúgy pénzbe kerülnek. Ehelyett használható például a "7zip".
Kezeli a .zip és a .rar állományokon túl még pl: CAB, ISO, ARJ, LZH, CHM, Z, CPIO, RPM, DEB formátumokat is. Hatékonyan tömörít, a natív 7zip formátum pedig 45%-kal kisebb fájt eredményez, mint a közönséges ZIP formátum. Ingyenesen használható, de lehetõség van regisztrációra is, ha hivatalos technikai segítséget szeretnénk kapni a program használatához.

hirdetes

PDFCreator
Ezen program, bármelyik Windows-ós programból képes használható, hordozható PDF dokumentumkészítésre. Sok olyan program van forgalomban, amelyikkel ugyanezt elvégezhetjük, ezek közül talán a leghíresebb és egyben legdrágább alkalmazás az Adobe Acrobat. Ennek hátránya az ára, s mivel minden cég igyekszik a legolcsóbban megoldani a szoftverkérdéseket, így érdemes elgondolkozni ezen az alternatíván is.

Gimp
Sokan és gyakran használják az Adobe Photoshop programot, aminek a mai napig nincs ellenfele a piacon, hisz annyira professzionális alkalmazást még nem sikerült kreálni, ami felvenné vele a versenyt. A Gimp nem is erre hivatott. Ez a kicsi program nem versenyre hívja a Photoshop-ot. A Gimp használatát kétségtelenül meg kell szokni, elsõ ránézésre sokaknak idegennek tûnhetnek külön álló ablakok, de ha szánunk rá némi idõt, akkor össze tudunk állítani benne olyan grafikát, ami megközelíti, bizonyos esetekben egyenrangú a photoshop-al. Persze ez függ a felhasználástól, hogy ki és mire szeretné használni. Olvassa a psd-t, ami ugye a Photoshop program formátuma, kezeli a rétegeket, csak idõ és akarat kell, ahhoz hogy megszokjuk és alkalmazzuk a mindennapi életünkben. Sokféle fájlformátumot és operációs rendszert támogat.

Blender 3D
3D modellezésre nyilván mindenkinek megvannak a bevált programjai. Van, aki a 3D Studio Max-ra esküszik, van aki Maya, vagy LightWave és a Blender.
Ami igazán különleges számomra ebben a programban, hogy hihetetlenül kicsi a telepítõ program mérete, nincs 3MB, és teljes körû megoldást biztosít.
A Blender maga egy 3D-modellezõ és renderelõ program, amelynek képességei elérik a professzionális drága szoftverekét, és rengeteg helyen felhasználják, mint pl. reklámfilmek, animációs filmek, térhatású képek készítése. Talán az egyik leghíresebb projekt, ami a blender nevéhez fûzõdik az <a href="http://www.elephantsdream.org/">"Elephants Dream"</a> c film. Amely letölthetõ a honlapról.

Operációs rendszer

Szót ejtenék még magáról az operációs rendszerrõl. A legelterjedtebb a Windows XP jelenleg és hamarosan a Vista is teret hódít magának. Elõnyük, hogy könnyen telepíthetõek, és könnyebben használhatóak, mivel mindenki ezt szokta meg eddig is otthon, a szomszédban, iskolában vagy a cégnél. Teljesen ki van szolgálva a felhasználó, csak klikkelgetni kell és mûködik minden, vagy épp ennek köszönhetõen omlik össze a rendszer. Sokan tartanak a Linux-tól mint operációs rendszertõl, megrögzött kép van mindenkiben egy parancssoros képernyõrõl, ahol mindenféle furcsaságokat kell beírni, hogy mûködjön.
Ez a szervereknél félig meddig igaz is hisz ahhoz nem kell grafikus környezet, de már nem egy olyan desktop linux van, ami felveszi a versenyt a windows-al, kinézetben pedig felül is múlja azt. Most csak néhányat sorolnék fel a teljesség igénye nélkül, olyanokat, amiket használtam, kipróbáltam.

UHU Linux

Az elsõ ilyen az UHU Linux 2. 0, amely magyar fejlesztés, ingyenes, de 6000Ft-ért + pkg, el is küldik DVD-n igényes tokkal. A telepítése egyszerû, kiválasztjuk, hogy hova települjön fel, majd a csomagokat klikkeljük össze, amire szükségünk van, és körülbelül felpakolja az egész rendszert 15-20 perc alatt. Amit kapunk, azaz irodai programcsomag, cd-író program, programozási környezet, internetes kommunikációs programok, és még rengetek egyéb alkalmazás. Az egész telepítés és konfigurálás kb. egy órát, vesz igénybe, és az internet be van állítva a driverek fel, vannak telepítve, és minden programunk megvan a munkához.
Aki telepített már Windows-t tudja, hogy csak az operációs rendszer körülbelül 40 perc, amíg felmegy és utána még a driverek, segédprogramok.

openSUSE 10.2

A második az openSUSE 10. 2 disztribúció, amit legutóbb telepítettem fel kíváncsiságból. A Microsoft és a Novell cég közös project-e.
A telepítés itt már több idõt vesz igénybe, függõen a használt programoktól, de talán strukturálisan ez hasonlít a legjobban a jelenlegi Windows-ra, ha megnézzük pl. a SuSE menüt, ami a Start menü funkcióját tölti be. Minden beállítást el tudunk végezni grafikusan, rengetek magyarnyelvû dokumentáció található hozzá, amely jól leírja a beállítások minden perifériához, hardverhez és szoftverhez egyaránt.

hirdetes

Ubuntu Linux

A harmadik az Ubuntu Linux amit desktopra ajánlanak, itt a telepítés maga több idõt vesz igénybe, nincs alapból mp3 támogatásunk például, de egyszer kell rászánni az idõt. A magyar Ubuntu honlapon pedig szintén találunk bõségesen olyan leírásokat, amelyekkel könnyen be lehet állítani akár a grafikus környezetet, a hálózatot, vagy épp a biztonságot a gépünkhöz.

Essen szó a hátrányokról, amik felléphetnek ilyen áttérések esetén.

Elsõdlegesen a terméktámogatás jelenleg nem olyan kiforrott, mint amilyennek szeretnénk, ha pl. webkamerát szeretnénk használni, akkor ahhoz nem biztos, hogy lesz Linux-os meghajtó program, így vásárlás elõtt érdemes ennek utána nézni, ha pedig már meglévõ webkameránkat szeretnénk használni, akkor nincs arra garancia, hogy tudjuk használni, vagy ha igen akkor lehet, hogy egy olyan procedúra árán, ami elrettenti a felhasználót.
A másik probléma, amivel találkoztam, hogy adott egy PDA, Windows operáció rendszerrel, Outlook levelezõ klienssel, naptárral, ami a számítógéppel szinkronizál naponta, erre alternatívát nem találtam, hogy milyen programmal lehetne kiváltani a jelenlegieket, tehát vannak még kérdéses pontok, amik vagy nincsenek még megoldva tökéletesen, vagy a felhasználó (jelen esetben én) nem néz utána rendesen, egyrészt, mert nem tudja mit is, keressen másrészt meg az idõhiány miatt.
A 3D támogatása sincs még meg olyan szinten megoldva, hogy azt bárki könnyen megoldhassa, igaz van rengeteg leírás, de mivel különbözõ hardver elemek vannak a gépekben, más-más perifériák, így nincs teljes körû garancia, arra hogy elsõre, mint a karikacsapás menni fog, gond nélkül mûködik. Vagy ha igen akkor fórumozás, levelezési listák olvasgatásával, amivel az átlagfelhasználó nem fog törõdni, csak annyit mond, hogy neki a Windows jobban tetszett kéri vissza, és mint felhasználónak ilyen szempontból igaza is van.

Egy másik hátrány, ami a legfontosabb egy cég életében, az az átállási idõszak, a dolgozók betanítása az új környezethez. Az átállás idõt vesz igénybe, ami csökkenti a termelést és így a profitot is, hisz egyik napról a másikra senki nem fogja megszokni az új kezelõfelületet, az új alkalmazásokat, esetleges munkafolyamatokat.

Ez a cikk nem a Microsoft ellen szól, hisz kétségtelen hogy nem véletlenül népszerû operációs rendszer, és ugyanígy a hozzá tartozó programok. A legtöbb felhasználót remekül kiszolgálja, a kényelem és az egyszerûség miatt. Csak szerettem volna bemutatni azt, hogy milyen lehetséges alternatívákat használhatunk, amivel pénzt spórolhat egy háztartás vagy egy cég az informatika terén. Az ok, amiért sokan maradnak az eddigi megoldásoknál, az a félelem az új dolgoktól és a kényelem, hogy megszokták már azt, amit jelenleg használnak, és nem akarnak megtanulni egy új rendszert. De ha belegondolunk nem csak szoftverek terén, tehetünk szert a kiadás csökkentésére, de hardver terén is. Ahol eddig elfutott a Windows XP, ott a Vista nem biztos, hogy futni fog, és egy nagyobb géppark esetében, megfontolandó hogy mire is költ a cég.

A végére némi kedvcsinálóként pár link, amin meglehet tekinteni mirõl is volt szó a fenti sorokban.

Kapcsolódó honlapok:
Disztribúciók, segédprogramok lelõhelyei:
<a href="http://www.fsf.hu/index.php/Kezd%C5%91lap" title="FSF - Alapítvány a szabad szotverekért">FSF.hu - Alapítvány a szabad szotverekért</a>
<a href="http://hu.opensuse.org/%C3%9Cdv%C3%B6z%C3%B6lj%C3%BCk_az_openSUSE.org_oldal%C3%A1n" title="openSUSE">openSUSE magyar nyelvû honlapja</a>
<a href="http://ubuntu.hu/index.php?title=Kezd%C5%91lap" title="Ubuntu Linux">Ubuntu Linux magyar honlapja</a>
<a href="http://uhulinux.hu/" title="UHU Linux">UHU Linux honlapja</a>

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel?  A hatékony  honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérd ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

az audit megállapításai

az összegyûjtött auditbizonyítékok és az auditkritériumok összehasonlító... Tovább

irányítás

összehangolt tevékenységek egy szervezet vezetésére és szabályozására ... Tovább

Tovább a lexikonra