notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ha ma lennének a választások, azaz mit mutat a közvéleménykutatás?

hirdetes

Ha ma lennének a választások, azaz mit mutat a közvéleménykutatás?

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Mi lenne,ha ma lennének a választások? Az MSZP gyõzne? Vagy csak nem ébredt még fel a Fidesz tábor? 3 közvélemény kutató adatait elemeztük cikkünkben.

Aktuális pályázatok itt!

Egy igazán hatékony, üzletet hozó honlapot szeretne? Honlapkészítés, online marketing tanácsadás itt!

Szeretné ha vállalata rendben és átláthatóan mûködne? ISO 9001 minõségirányítási rendszer kiépítése itt!

A Tárki szerint

a teljes népesség körében 32% az MSZP-re és 29% a Fidesz-re adná le voksát.  A Tárki szerint ez 2005 októberében válltozott meg így, szeptemberben még csak 27% volt az MSZP szavazók tábora és 31% a Fidesz szavazóké.

Forrás: www.tarki.hu

Mi lehet a válltozás oka? Az MSZP megkezdte a kampányt, talán ez hat, vagy csak feléledt az MSZP szavazótábor? De nézzük mit mondd a Gallup?

A Gallup szerint

még a Fidesz vezet 27%-al az MSZP 25%-ával szemben. Hogyan kommentálja ezt maga a Gallup? Íme: Kiegyensúlyozott a Fidesz és az MSZP támogatottsága.


Az elmúlt hónap mindkét nagy párt számára a támogatóik számának csökkenésével járt. A még mindig vezetõ FIDESZ és az MSZP közötti különbség a teljes népesség körében marginálisra apadt (27:25). Az MSZP tábora minimálisan, 1 százalékkal csökkent és most 25 százalékos, a FIDESZ-é az elmúlt havi 30-al szemben most csak 27 százalékos.

A pártpreferenciával rendelkezõk körében a FIDESZ elõnye három százalékos. Az általános elbizonytalanodással szemben az MSZP táborának választási hajlandósága ugyanakkor minden korábbinál magasabb. Ennek következménye, hogy a választási részvételükben teljesen biztosak köre ugyan kisebb lett, de ezen belül a két tábor aránya nemcsak teljesen kiegyenlítõdött hanem a szocialisták 1 százalékponttal vezetnek is.

Forrás: www.gallup.hu

A Szonda Ipsos szerint

októberben a választók többsége még a Fidesz mellett áll, pontosan 47%, míg az MSZP-t 44% választaná októberben. A Szonda Ipsos elemzése a témáról így hangzik:

Szoros verseny a pártlista elsõ helyéért
2005 októberében a két nagy párt tábora közti különbség mintahibán belül marad mind az összes választókorú, mind a biztos pártválasztók körében.
Tartósnak bizonyult az MSZP lendülete, a két nagy párt tábora közötti különbség most már az összes választókorú és a biztos pártválasztók körében is mintahibán belüli. Az elõbbi csoporton belül a Fideszt a választókorú népesség 29, a Szocialista Pártot 27 százaléka támogatja. Az aktívan politizáló, részvételüket bizonyosnak gondolók körében a fiatal demokratákra 47, a szocialistákra 44 százalék voksolna. Amíg az elõzõ hónapban a korábbi MSZP-szimpatizánsok aktivitásának, optimizmusának, érzelmi elkötelezettségének erõsödése javította a párt pozícióit, addig most az új támogatók megjelenését könyvelhetik el sikerként a szocialisták. A Fidesz tábora ugyan stabil, de ellenfele megerõsödése miatt támogatottsági adatai a versenyfutásban egyre kevesebbet érnek.

hirdetes


A Fidesz a nyári veszteségek után stabilizálta szavazótáborát, újra a választópolgárok közel háromtizede áll mögötte, s – akárcsak a múlt hónapban - a biztos pártválasztók 47 százalékára számíthat. Mégis, a korábbiaknál rosszabb pozícióba került a pártok támogatottsági versenyében, köszönhetõen az MSZP-tábor megerõsödésének. A szocialisták szeptemberi mutatói a régóta meglévõ támogatók, a „mag” érzelmi összetartozásának erõsödésérõl, a dinamizmusról szóltak, most e tekintetben nincsenek változások. Ezúttal viszont felbukkantak új szimpatizánsok a szocialistáknál. Különösen feltûnõ az MSZP helyzetének javulása – talán az identitáskampány hatásaként - a fiatalok és a diplomások körében. A 30 év alattiak körében az elmúlt hónapokban a Fidesz átlagos támogatottsága 35, az MSZP-é 16 százalék volt. A mostani felmérésben szûkült a fiatal demokraták elõnye: 31 százalékon állnak, a szocialisták 23 százalékot értek el ebben a csoportban. A felsõfokú végzettségûek között átvette a vezetést a szocialista párt. Korábban a Fidesz-MSZP támogatottsági arányok 35-22 százalékok voltak, ezúttal 27 illetve 32 százalékokat regisztráltunk. Ugyancsak látványos változás történt a nagyobb vidéki városokban, megyeszékhelyeken. Az elmúlt hónapok Fidesz-elõnye (30 százalék szemben a szocialisták 25 százalékával) megfogyatkozott és a kormánypárt egyértelmû fölényre tett szert: 35 százalékon állnak, a Fidesz 25 százalékot kapna. A kisebb városok és a falvak viszont továbbra is a fiatal demokratáké: 29-25 illetve 33-22 százalék a két párt táborának aránya. Budapesten tartja elõnyét az MSZP, támogatóik aránya 29 százalék, a Fideszt a fõvárosiak 24 százaléka preferálja. Földrajzi értelemben is hasad az ország: Nyugat-Dunántúl és Alföld alapvetõen a Fideszé, míg az ország északi és középsõ része inkább a szocialisták politikai területe.

hirdetes


Jelenleg a választásra jogosultak 42 százaléka tartozik a biztos pártválasztók közé, ennyien mutatnak részvételi hajlandóságot, ami valamely párt támogatásával is párosul. További 8 százalék aktív bizonytalan, a részvételrõl már nem kell õket meggyõzni, de egy párt mellé történõ felsorakoztatásuk nagy kihívás. Viszonylag közel áll még a választási részvételhez az a 11 százalékos csoport, amelynek tagjai választottak már pártot (nagyjából az általános erõviszonyoknak megfelelõen), de aktivitási szintjük mérsékeltnek mondható.


Az adatok jelzik, hogy a bõ négytizedes biztos szavazói kör a választásokig még bõvülhet, ami a támogatottsági adatok változását is magával hozhatja. Jelenleg e tekintetben a két tábor közötti kiegyenlítõdési folyamatot regisztráljuk. Ezt igazolja az is, hogy ebben a hónapban a fiatal demokratáknak 1,6 millió, a szocialistáknak 1,5 millió biztos támogatót jelzett a kutatás. Van még miért küzdenie a két nagy pártnak, a 2002-es választások nagyjából 2,3 milliós támogatottságához a meglévõ szimpatizánsi kör aktivizálása kevés, újonnan megnyerendõk is szükségesek.

Forrás: www.szondaipsos.hu


Kérjük mondja el Ön is véleményét a 2006-os választásokról, és szavazzon a STandard-Team Kft. által feltet kérdésre honlapunkon!

Aktuális pályázatok itt!

Pályázatírás szolgáltatásunkról itt olvashat!

Pályázatfigyelés szolgáltatásunk feltételei itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

feljegyzés

dokumentum , amely rögzíti az elért eredményeket vagy bizonyítja tevékenységek... Tovább

etnocentrikus marketingstratégia

A belföldi piac felsőbbrendűségét feltételező, s az ott folytatott marketingtevékenységet... Tovább

Tovább a lexikonra