notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Átadták a Családbarát Munkahely 2005 díjakat

hirdetes

Átadták a Családbarát Munkahely 2005 díjakat

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Átadták az idei év Családbarát Munkahely nyerteseinek díjait. Azok a vállalatok és intézmények kaptak díjat, amelyek sikerességéhez nagymértékben hozzájárulnak a dolgozók munkahelyi és családi kötelezettségeit figyelembe vevõ családbarát intézkedések. 

ISO 9001, ISO 14001, ISO 17799,  rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével,HR Tanácsadásra kérje ajánlatunkat itt!

A Családbarát Munkahely pályázatot hatodik alkalommal írták ki kis-, közép- és nagyvállalat, valamint költségvetési szerv kategóriákban. A pályázatot a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlõségi Minisztériummal (ICSSZEM) közösen hirdette meg. A pályázat lebonyolítója a Foglalkoztatási Hivatal volt. A díjátadó ünnepségen részt vett Csizmár Gábor munkaügyi és Göncz Kinga családügyi miniszter is. 
Azok a vállalatok és intézmények kaptak díjat, amelyek sikerességéhez nagymértékben hozzájárulnak a dolgozók munkahelyi és családi kötelezettségeit egyaránt figyelembe vevõ családbarát intézkedések. 

A pályázat díjazottjai 

Kisvállalatok kategóriában: I. díjat kapott a VAR Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 

Középvállalatok kategóriában: I. díjban részesült a Kürt Rt., és oklevelet kapott az Evosoft Hungary Kft., valamint a Csavar- és Húzottárú Részvénytársaság.

Költségvetési szervek kategóriában: az elsõ díjat a Polgári Légiközlekedés Hatóság kapta. 

Különdíjat kapott a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), és elismerésben részesült a Posta Nagykõrös és a Pécsi Vízmû Rt. 

Minden második ember panaszkodik a stresszre 

Nemzetközi tapasztalatok igazolják, hogy a munkahelyi kötelezettségek és a családi élet közötti egyensúly hiánya csökkenti a hatékonyságot, a termelékenységet, fokozza a stresszt, növeli a hiányzásokat, ez pedig kedvezõtlenül befolyásolja a vállalat mûködését. Felmérések szerint ma ott tartunk, hogy majdnem minden második ember panaszkodik a stressz miatt, és a magyar munkavállalók 15 százalékának súlyos depressziós tünetei vannak. 

hirdetes
Egy elemzés kimutatta, hogy a korábbi 15 EU-tagállam évente mintegy 20 milliárd eurót veszít a stressznek köszönhetõ munkahelyi hiányzások vagy gyengébb teljesítmények miatt. Ezért az unió olyan direktívákat adott ki, amelyekben egyebek mellett a munkahelyi vezetõk feladatának tekinti az egészséges munkahelyi légkör megteremtését. 
Ezt ismerték fel azok a munkahelyek, vezetõk, akik benyújtották pályázatukat az idei Családbarát Munkahely díjra. A cégek négy kiemelt területen évrõl évre fejlesztik családbarát szolgáltatásaikat. 

A munka és a család összeegyeztetése a versenyképesség elérése és megõrzése céljából 

A munka és a család összeegyeztetését a pályázók elsõrangú érdeknek tekintik a versenyképesség elérése és megõrzése céljából. A munkavállalók különféle munkaidõmodellekbõl választhatnak, ami segíti a családi elfoglaltságokhoz való alkalmazkodást. 
A munkáltatók kiemelt fontosságúnak tartják a munkavállalók versenyképességének javítását a különféle képzési, oktatási rendszereken keresztül. Jelentõs mértékû támogatást és munkaidõ-kedvezményt nyújtanak a dolgozók képességeinek, készségeinek fejlesztésére.

A gyeden, gyesen lévõkkel való kapcsolatok ápolása 

A gyeden, gyesen lévõknek speciális, személyre szabott képzések, továbbképzések támogatásával könnyítik a felkészülést a munkába való visszatérésre. 
Részmunkaidõ, távmunka és egyéb munkaidõ-kedvezmények lehetõségének biztosításával, több helyen mentorokkal segítik a munkába történõ visszailleszkedést. Nem feledkeznek meg a családtagoknak - elsõsorban a gyermekeknek - biztosított juttatásokról, kedvezményekrõl sem. 

hirdetes

A társadalmi felelõsségvállalás megerõsödése 

A pályázók jelentõs része rendelkezik egészség-megõrzési stratégiával, melynek kiemelt részét képezik a különféle egészségmegõrzõ és megelõzõ programok. Segítségükkel igyekeznek védekezni többek között a mentális-pszichológiai tényezõk (pl: a stressz) károsító hatásai ellen. 

A rendezett munkaügyi kapcsolatok, a munkavállalói jogok tiszteletben tartása 

A tárca információja szerint a munkáltatók gondot fordítanak arra, hogy megismerjék a munkavállalók véleményét, elvárásait munkahelyükkel és vezetõikkel szemben. 
A munkaügyi minisztérium fontosnak tartja ezen törekvések felkarolását, támogatását a Családbarát Munkahely díj adományozásával. Az elismerésen túl különbözõ támogatásokkal kívánják elõsegíteni a vállalatok gazdasági és munkaügyi intézkedéseinek realizálását, hatékonyságának fokozását. 
Kiemelt szerepet kap a munkahelyteremtés, a foglalkoztatás növelése és a tudásalapú társadalom megteremtése. A legfontosabb cél, hogy mindenkinek esélye legyen a munkára, a képzésre és a tanulásra. Fontos feladat a nem szokásos foglalkoztatási formák, különösen a részmunkaidõs, a rugalmas foglalkoztatás, a távmunka elterjedésének elõsegítése, továbbá a szakmai ismeretek megszerzése. 

ISO 9001, ISO 14001, ISO 17799,  rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével,HR Tanácsadásra kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

minõségszabályozás

a minõségirányításnak az a része, amely a minõségi követelmények ... Tovább

Tovább a lexikonra