notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mi okozhatja a munkahelyi stresszt?

hirdetes

A munkaügyi ellenőrzésen vizsgálják a stressz kezelést is

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Január óta nevesítve van a munkavédelmi törvényben a munkahelyi stressz mint egészségkárosító kockázati tényező. Ezek után a munkavédelmi ellenőrzéseken vizsgálni fogják a cégek stresszkezelését is.

A következő fél-egy évben a munkavédelmi felügyelők és tanácsadók még csak felhívják a figyelmet a jogszabályi változásokra, bírságtól egy cégnek sem kell tartania. Céljuk, hogy mind a munkáltatók, mind a munkavállalók szemléletébe beépüljön a munkahelyi stressz megelőzésének fontossága.

Bár hosszú távon bizonyítottan egészségkárosodást okozhat a munkahelyi stressz, önmagában még nem olyan tényező, amely miatt magas munkavédelmi bírságra kellene számítania annak a munkáltatónak, aki nem biztosít eléggé stresszmentes környezetet munkavállalóinak.

Mindenkire másképp hat a stressz

A munkahelyi stressz okozta egészségkárosodás létező fogalom. Ugyanakkor nehéz bizonyítani, hogy egy megbetegedést valóban a munkahelyi körülmények okoztak, mert nincsenek steril körülmények, sokféle hatás éri az embereket a munkahelyükön kívül is, és ezek a hatások összeadódnak. Mindemellett az is nehezíti a megítélését, hogy mindenkire másképp hat a stressz. A stresszhez vezető körülmények között dolgozók közül aki tud, ösztönösen is munkahelyet vált, aki viszont ezt nem teheti meg, előbb-utóbb testi panaszokkal köt ki az orvosnál.

hirdetes

Hogyan csökkenthető a munkahelyi stressz?

Elsősorban jó munkaszervezéssel, megfelelő munkarend kialakításával, a foglalkoztatási jogviszony bizonytalanságainak elkerülésével, a pihenési rend megszabásával lehet nyugodt munkakörülményeket teremteni.

Az üzemorvos szerepe

A munkahelyi stressz kiküszöbölésében fontos szerepe van a foglalkozás-egészségügyi orvosnak is. A munkába álláshoz szükséges orvosi alkalmassági vizsgálat során kiszűrhető az alacsony stressztűrő képesség, az ilyen munkatársat nem célszerű olyan munkakörben alkalmazni, ami állandó információterheléssel, határidős feladatok ellátásával, fokozott felelősséggel jár.

Az időszakos alkalmassági vizsgálatok során ki lehet szűrni, ha valakinél a stressz nem kívánatos hatásaként panaszok, tünetek jelentkeznek. Ilyenkor az orvosnak ezt jeleznie kell a munkáltatónak, és javaslattal is élhet a megelőzéssel kapcsolatban. A foglalkozás-egészségügyi orvos az üzembejárások alkalmával egyébként is köteles a munkakörülményeket és azok esetleges hatását nyomon követni, és ha ennek során bármely súlyos veszélyeztetést tapasztal, akkor pedig a hatóságoknál is kezdeményezhet vizsgálatot.

hirdetes

Mi okozhatja a munkahelyi stresszt?

Stresszt okozhat a feszített munkatempó, az időkényszer, a fokozott koncentráció, az alá-fölé rendeltség során megkövetelt katonás fegyelem, a bizonytalanság. Okozhat stresszt egy vezetésre alkalmatlan főnök is, aki nem magyarázza el a feladatokat, a követelményeket, viszont magasak az elvárásai, tekintélyelvű vezetési stílust alkalmaz, irreális dolgokat is számon kér.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

minõségbiztosítás

a minõségirányításnak az a része, amely a bizalomkeltés megteremtésére... Tovább

minõségpolitika

egy szervezetnek a minõségre vonatkozóan a felsõ vezetõség által hivatalosan... Tovább

Tovább a lexikonra