notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Éves szabadságokra kiadott szabályok

hirdetes

Meddig kell kiadni a múlt évi szabadságot?

Bartos Dóra könyvelő
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az első félév végéig ki kell adni az összes múlt évre járó szabadságot, ettől még a kollektív szerződés sem térhet el úgy, hogy a munkáltató a második félévben tegyen eleget ennek a kötelezettségének.
Azokon a munkahelyeken ahol nem sikerült kollektív szerződést kötni erről a szakszervezetekkel, már március végéig ki kellett adni a tavalyi évről áthozott szabadságokat. A múlt évben átmeneti szabályként még lehetőség volt arra, hogy március vége helyett szeptember végéig adják ki a munkáltatók az előző évről átütemezett szabadságokat.

Az elsőként a múlt évtől alkalmazott új szabályok az átmeneti rendelkezések nélkül teljesíthetetlen feladatok elé állították volna a munkáltatókat a versenyszférában és a közszférában egyaránt. A korábbi években ugyanis nem csak a szabadság egynegyed részét lehetett átvinni a következő évre, mint jelenleg, hanem akár az egész szabadságot, ha a munkavállaló nem érvényesítette az egynegyed rész időpontjának kijelölésére való jogosítványát. Az így felhalmozódott szabadságokat a múlt évben nem tudták volna március végéig kiadni a munkáltatók.

Előző szabályok

A korábbi szabályok az előző évről áthozott szabadságok kiadására sem írtak elő a jelenlegihez hasonló követelményeket. Kollektív szerződés rendelkezése szerint akár a tárgyévet követő év december végéig is kiadhatták az átütemezett szabadságot a munkáltatók, de kollektív szerződés nélkül is az első félév végéig.

hirdetes

Új szabályok

A múlt évtől érvényes új szabályok szerint - amelyek a Magyar Közlöny 2007. évi, 39. számában olvashatók - a szabadságok legalább háromnegyed részét a tárgyévben kell kiadni. Legfeljebb egynegyed rész vihető át a következő évre különösen indokolt esetben.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

az audit következtetése

az auditnak az auditcsoport által az audit céljainak és az audit valamennyi... Tovább

fedezetszámítás

A fix és változó költségekkel, valamint a termelési mennyiséggel operálva, a becsült... Tovább

Tovább a lexikonra