notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Munkanélkülivé válás

hirdetes

Munkanélkülivé válás

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Derült égbõl villámcsapásként érhet az elbocsátás híre. Az elsõ ijedtség után gondoljuk végig a teendõket, majd cselekedjünk. A munkanélküliség ugyanis túlélhetõ optimizmussal, aktív álláskereséssel. A bezárkózás viszont könnyen depresszióhoz vezethet. Néhány tipp, hogyan élhetõ túl az állástalanság.

Munkanélkülivé válás esetén fontos leszögezni: semmi értelme az önvádnak, az önmarcangolásnak. Fõleg ha nem szakmai teljesítményünk, alkalmatlanságunk miatt kényszerülünk álláskeresésre, vagy nem is ismerjük konkrétan a kiváltó okokat. Nem kizárt: gazdasági okok - a munkaadó piaci helyzetének megrendülése, a cég átszervezése, vezetõváltás vagy egyéb tényezõk vezettek idáig.

Ne vesszünk össze a volt kollégákkal

Próbáljuk megadni a kilépés módját is - távozásunkkor ne égessünk fel magunk mögött minden hidat. Ne rendezzünk nagyjelenetet, ne ekkorra idõzítsük a fõnöknek szánt beolvasást, inkább koncentráljunk a problémamegoldásra. A jó kollegiális kapcsolatok megõrzése már a referenciakéréskor kifizetõdik - ráadásul az álláskeresés késõbbi fázisában bármikor segítségünkre lehet.

Vezessünk álláskeresési naplót

A munkanélküliség elsõ napjaitól fogva célszerû tudatosan készülni az elkövetkezendõ hetekre-hónapokra. Ne hagyjuk szétfolyni az idõt, tervezzük meg precízen, egy nap hány órát fordítanánk az álláskeresésre. Gondoljuk végig, mely cégekhez vagy állásajánlatokra pályáznánk szívesen.

Vezessünk álláskeresési naplót, benne a megpályázott pozíciókkal, a leegyeztetett állásinterjúk idõpontjával és a kapcsolattartó fejvadász / HR-munkatárs nevével, elérhetõségével. Így jobban átláthatóvá válik az álláskeresés, nem fogunk zavartan kutatni az emlékezetünkben, ha megcsörren a telefon és interjúra hívnak.

Ne hagyjuk ki a szakmai konferenciákat sem

Ne csak az állásajánlatokat böngésszük - regisztráljunk az internetes álláskeresõ portálokon és kérjünk ingyenes internetes hírlevelet a szakterületünkhöz tartozó legfrissebb ajánlatokról is. Pásztázzuk a szakmai internetes fórumok állásajánlatait is és igyekezzünk minél több szakmai konferencián, rendezvényen részt venni. Ez is kiváló alkalom a kapcsolatok építésére, így akár egy jó álláslehetõség megcsípésére is.

hirdetes

Kérdezzünk ismerõsöket is állásügyben

Keressük fel barátainkat, ismerõseinket, egykori osztálytársainkat, kollégáinkat is problémánkkal, álláskeresési szándékunkkal. Nézzünk szét a népszerû közösségi portálokon. Jó tudni: a fejvadász-szakma szerint a szabad álláshelyek 60-80 százaléka személyes kapcsolatrendszer útján kel el.

Depresszióhoz vezethet a bezárkózás

Ám sokan épp munkanélküliként gubóznak be, kezdik hanyagolni családjukat, párjukat, barátaikat, hobbijukat és a társasági kapcsolatait. Ez a lehetõ legrosszabb stratégia - hosszabb távon ráadásul depresszióhoz is vezethet. Persze a munkanélkülivé váláskor bizonyos szintû kedélyállapot-romlás természetes - ám csak egy határig.

De ne fojtsuk a bánatunkat drogba, alkoholba vagy mértéktelen dohányzásba - ez csak látszatmegoldást jelentene és további problémák kialakulásához vezethet. Ne legyünk passzívak, fizikai erõnlétünket se hanyagoljuk el, ha tehetjük, sportoljunk.

hirdetes

Az Álláskeresõk Klubja is segíthet

Álláskeresõként jól tesszük, ha regisztráltatjuk magunkat a területileg illetékes munkaügyi kirendeltségen. A regisztrált álláskeresõk részt vehetnek a hivatal Álláskeresõk Klubjában. Itt tíz-tizenkét fõs csoportokban, sorstársakkal, személyes problémafeltáró-beszélgetés, videós és telefonos állásinterjú-szimuláció keretében lehet készülni az állásinterjúkra.

Multinacionális cégtõl vagy nagyvállalattól elbocsátottként nem kizárt, hogy részesülhetünk az outplacement -a kíméletes elbocsátás - gyakorlatában. Ilyenkor a cég is segíti a volt munkatárs álláskeresését - például kommunikációs tréninggel, állásvadász és pályakorrekciós tanácsadással, CV-írási tippekkel, a pályázás, a kapcsolatfelvétel, az önéletrajzírás hátterét biztosító irodahelyiséggel. Tudjunk meg minél többet errõl a lehetõségrõl is.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

metrológiai jellemzõ

olyan megkülönböztetõ tulajdonság, amely befolyásolhatja a mérés eredményeit ... Tovább

geocentrikus marketingstratégia

A vállalat minden piacon azonos marketingtevékenységet valósít meg. Tovább

Tovább a lexikonra