notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ki kaphat munaknélküli segélyt? Mennyi a munkanélküli segély? Hogyan kell igényelni a munkanélküli segélyt? - Munkanélküli segély 2020

hirdetes

Ki kaphat munkanélküli segélyt, mennyit és hogyan?

CZs
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Nehéz időket élünk, sajnos napról napra nehezebbet. Ha csak az ismerősi körömben nézek szét, gyakorlatilag majdnem mindenkit fenyeget a teljes munkanélküliség (legalább átmenetileg), ahogy az is, hogy mindennemű bevétel beáramlása leáll. És akkor bőszen kezdjünk el örülni annak, ha a fentiek egyelőre még nem történtek meg.

Munkanélküli segély 2020

Mit tehet az ember, ha egy világjárvány miatt az egyik napról a másikra csúszik ki a lába alól a talaj?

A szerencsésebbek (vagy előrelátóbbak) rendelkeznek némi megtakarítással, amire a nehéz időkben támaszkodhatnak, de sokak alól gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra csúszik ki a talaj. Bár a kormány máig is számos olyan intézkedést hozott, ami kétségkívül ezrek, tízezrek életét könnyíti meg a koronavírus alatt, ennek ellenére is beüthet a krach. 

Amikor az intézkedések ellenére is kérdéses, hogy hogyan rendezzük a létfenntartáshoz szükséges anyagiakat, ott a munkanélküli segély, amihez még mindig nyúlhatunk. No, de mit jelent pontosan a ma már álláskeresési járadéknak nevezett segítségnyújtás, ki igényelheti, milyen módon, és milyen anyagi segítséget várhat? Lássuk!

Álláskeresési járadék, avagy munkanélküli segély

Az állam tavaly egy picit átalakította a korábbi munkanélküli segélyt, ennek köszönhetően nevezzük azt (ma már nyilván nem pontosan ugyanaz) álláskeresési járadéknak. 2019-ben és után az állam többek között az álláskeresési járadékkal, illetve a munkanélküli segély átalakításával igyekszik arra ösztönözni az állampolgárokat, hogy a lehető leghamarabb térjenek vissza a munkaerőpiacra ahelyett, hogy az álláskeresési járadékra támaszkodnának.

hirdetes

Nem meglepő, hiszen hazánkban még mindig kiemelkedően magas a munkanélküliek száma, és bár az arány folyamatosan csökken, sokak számára óriási problémát jelent az elhelyezkedés, legyen szó pályakezdőkről, vagy szülészi szabadság után a munkájukhoz visszatérni kívánó nőkről. Sokak számára tehát az egyetlen bevételi forrás az álláskeresési járadék, amit az állam természetesen biztosít is, ugyanakkor annak folyósítását 90 napra csökkentették.

hirdetes

Ki kaphat munkanélküli segélyt, vagyis álláskeresési járadékot?

Értelemszerűen az, aki álláskeresőnek minősül. Álláskeresési járadékot igényelhet az is, aki munkát akar vállalni, de álláskeresési törekvései nem hoztak eredményt, és az illetékes állami foglalkoztatási szerv sem tudott megfelelő munkahelyet biztosítani számára. Persze itt még nincs vége.

Ahhoz, hogy munkanélküli segélyt vehess igénybe, rendelkezned kell jogosultsági idővel. Mit jelent ez? Az állását elvesztő (munkanélküli) személynek a járadék igénylését megelőző három évben rendelkeznie kell minimum 365 napnyi munkaviszonnyal. Hogy mi tartozik ebbe bele? Az alkalmazotti státusz, de az egyéni vagy társas vállalkozás, illetve a közfoglalkoztatottak is!
 

 

Lapozz, ha érdekel, hogy mennyi a munkanélküli segély, és hogyan igényelheted azt!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

szervezet

munkatársak csoportja és feltételrendszer, a felelõsségi körök, a hatáskörök és a... Tovább

minõségterv

dokumentum , amely elõírja, hogy kinek, mikor, milyen eljárásokat és ezekhez milyen... Tovább

Tovább a lexikonra
Adó Érdekességek Gazdaság