notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Munkavédelem a mezőgazdaságban

hirdetes

A mezőgazdaságban szükséges egyéni védőeszközök

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A mezőgazdasági tevékenység rendkívül sokrétű, széles körű és szerteágazó tevékenység, változó munkakörülmények - ide értve különösen a szélsőséges időjárási viszonyokat -, továbbá a munkaerő alkalmazásának váltakozó jellege jellemzi. A munkavállalalók folyamatos alkalmazása és az alkalmi vagy idénymunka egyaránt jellemző. Összegezve: a munkakörülmények munkavédelmi szempontból nem mondhatók kedvezőnek. A gazdálkodók jelentős része a munkavédelmi előírásokat nemigen ismerik. Ennnek megfelelően jellemző a munkahelyi balesetek nagy száma, melyek nagy része megelőzhető lenne megfelelő egyéni védőeszköz használatával.

Zajvédelem

Zajban dolgozók létszáma a mezőgazdasági szektorban kiemelkedő. Egy gazdálkodók körében végzett tanulmány a mezőgazdaság területén "jelentős mértékű halláskárosodást" állapított meg, valamint azt, hogy a halláskárosodás elsődleges oka a "traktorok és mezőgazdasági gépek által kibocsátott túlságosan erős zaj" . Nélkülözhetetlen tehát az egyéni védőeszköz használata.

Munkaruha - védőruha

A mezőgazdasági gépek kezelése különös figyelmet igényel a védőruházat biztosítása szempontjából is. Fontos, hogy alapanyag tulajdonsága és a konfekcionálás, a varrástechnológai módja, az alkalmazott segédanyagok, a kellékek, a ruházat különféle megerősítései, térd-, ülep- és könyökfoltok jó elhelyezése, egyáltalán ezek léte.

hirdetes

Ügyelni kell a jó láthatóságra, valamint arra, hogy a védőruházatot a gép ne tudja elkapni, felcsavarni. Különösen fontos a védőruha vegyszerhasználat esetén. A védőruha esetén a védelmi szintet elsődlegesen a teljesítményosztályba sorolás mértéke határozza meg, a megfelelő védelmi szint igazolhatóságára kell odafigyelni.

hirdetes

Vegyszerek

Tekintettel a széles skálára a javalat: minden esetben meg kell nézni az előírást az anyag biztonsági adatlapján, ahol konkrétan meghatározzák milyen védőeszközök szükségesek. Általánoságban a következő eszközök említhetők:

Légzésvédelem: Porképződéskor védőálarcot kell viselni
Kézvédelem: védőkesztyű
Szemvédelem: Por és folyékony állapotú közegek elleni védelemre alkalmas, teljes látószögű szemüveget kell viselni
Bőrvédelem: zárt védőöltözet

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

haszonkulcsos árképzés

A vállalat az összes költségeit figyelembe véve meghatározza, hogy hány százalékos hasznot... Tovább

ISO 9001

MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány AZ ISO 9001 egy nemzetközi szabvány. A szabvány alapján... Tovább

Tovább a lexikonra