notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mivel jár a munkahelyi baleset?

hirdetes

Mivel jár a munkahelyi baleset?

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az utóbbi pár napban újra több, súlyos munkahelyi tragédiáról adott hírt a sajtó. Szerencsére a halálos kimenetelû balestek nem túl gyakoriak, de kisebb-nagyobb munkahelyi baleset szinte mindennapos. A munkáltatók pedig leginkább a balesetek után döbbennek rá arra, hogy milyen következményekkel jár a munkahelyi baleset számukra. Sajnos legtöbbször arra is, hogy milyen elõírásokat kellett volna betartania…

De nézzük a részleteket!

Munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági irányítási rendszerek - MEBIR 28001, OHSAS 18001

Kérje ajánlatunkat itt!

A munkahelyi baleset költségei

Azt mindenki sejti, hogy a munkahelyi baleset semmilyen szempontból nem kifizetõdõ, de elsõsorban az emberek egészségében okozott kárra gondolnak. Valóban ez a legsúlyosabb kár, de a munkáltatót csak a kiesõ munkatárs pótlása terheli. Elõrebocsátható, hogy mindenképpen a munkaügyi elõírások betartása látszik a legcélszerûbbnek, még anyagilag is.

Cikkünk a baleset utáni állapotot mutatja be, azt, hogy mennyi pénzre jogosult a sérült, és milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak.

Ami a munkahelyi baleset sérültjének jár

A munkahelyi balesetet után szerencsés esetben nem következik be halál. A sérülteknek a társadalombiztosítás folyósít úgynevezett baleseti táppénzt, ami magasabb, mint a normál táppénz. Ha a munkaképesség csökkenése marad vissza, akkor baleseti járadékot kap az érintett, illetve, ha munkaképesség-csökkenése hatvanhét százalék fölötti, akkor baleseti rokkantsági nyugdíjas lesz. A társadalombiztosítási ellátások szempontjából nem veszik figyelembe a sérülti közrehatást, tehát ha a sérült mulasztott, ezek az ellátások akkor is járnak neki.

Ezen kívül létezik a Munka Törvénykönyvén alapuló munkáltatói kártérítési felelõsség, de ebben az esetben már figyelembe veszik azt a kártérítés összegének meghatározásánál, hogy közrejátszott maga a sérült a baleset bekövetkezésében vagy sem. Maga a kártérítés azt jelenti, hogy olyan anyagi helyzetbe kell hozni a sérültet, mintha ez a baleset be sem következett volna. Tehát olyan átlagkeresetet kell, hogy kapjon – a táppénz figyelembevételével –, mint hogyha nem lenne beteg.

hirdetes

Van egyfelõl egy elmaradt jövedelem, amennyiben rokkantnyugdíjas lesz, akkor járadékot kell részére megállapítani, aminek az összege azonos lesz a képzelt jövedelmével, fizetésével. Hogyha olyan súlyos sérülést szenvedett, ami életvitelét elnehezíti, akkor úgynevezett nem vagyoni kártérítésre is igényt tarthat. Mi minden tartozhat ide? Akár a sérült építkezésének félbeszakadása, a háztartási kisegítõ igénybevétele is olyan tétel lehet, amely a kártérítés alapjául szolgálhat. Ezeket a bíróság részletesen, egyenként, kártérítési tételenként vizsgálja.

A munkáltató költsége baleset esetén

Ha a munkáltató nem tartotta be az elõírásokat, akkor mindaz, amit az elõbb felsoroltunk. Természetesen a munkáltató által fizetendõ kártérítés összegénél már figyelemmel vannak arra is, hogy volt-e sérülti közrehatás, mert akkor az százalékos mértékben az õ kártérítési összegét csökkentheti. A sérülti közrehatást egyébként az ilyen jellegû perekben nehéz megállapítani, mert amikor egy munkahelyen a védõfelszerelés ott sincs, akkor azt nyilván nem is viseli a dolgozó. A gyakorlati tapasztalat szerint a bíróságok inkább a sérült számára kedveznek, amennyiben a munkáltató nem tudja hitelt érdemlõen, azaz dokumentumok alapján bizonyítani az elõírások szerinti feltételek biztosítását.

hirdetes

Amit a munkáltató a Tarsadalombiztosítás számára fizet

De ezzel még mindig nem értek végett a költségek! A munkáltató a társadalombiztosításnak is köteles megtérítenie azt az összeget, amit a társadalombiztosítás kifizet ennek a balesetnek a kapcsán! Ki kell fizetni a munkáltatónak

  • a kórházi költséget,
  • a gyógyszerköltséget,
  • a táppénz összegét,
  • ha járadékos a sérült, akkor a baleseti járadékot.

Érdemes elgondolkodni azon, tényleg jól jár a cég, ha névleg van egy munka- és tûzvédelmi alvállalkozója, aki ugyan minimális költséggel jár, de tevékenysége leginkább az éves oktatás naplózására korlátozódik, és vállalja baleset esetén ezeket a költségeket.

Megoldás kis és középvállalatok számára

Sajnos a kis- és közepes vállalkozások nehezen tudják kigazdálkodni egy valóban profi munkavédelmi megbízott díját. Marad a kockázatvállalás? Van más megoldás is!

Mire jó a MEBIR, OHSAS, MSZ 28001 szabvány szerinti rendszer?

Ha kiépítenek egy Munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági irányítási rendszert (MEBIR, OHSAS), akkor:

  • Megismerik a vonatkozó elírásokat
  • Elkészülnek az alapvetõ, a jogszabályok által is megkövetelt dokumentumok,
  • Biztosított lesz a munkáltató védelme egy baleset esetén
  • Minimálisra csökken a balesetek száma

Érdeklik a részletek? Keresse meg munkatársainkat!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

termelési orientáció

Olyan vállalati gazdálkodási magatartás, amely során a termelőüzemek gyártási... Tovább

rendszer

egymással kapcsolatban, vagy kölcsönhatásban álló elemek összessége Tovább

Tovább a lexikonra