A német gazdasági növekedés lelassult az elmúlt öt évben

A német gazdasági növekedés lelassult az elmúlt öt évben

ich.hu
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Németország gazdasága az elmúlt évben 1,5% -kal csökkent, 2013 óta nem volt ilyen , a legutóbbi hivatalos adatok szerint.

A német gazdasági növekedés lelassult az elmúlt öt évben

Mi az oka a gazdasági lassulásnak?

 

A Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai azt mutatták, hogy Európa legnagyobb gazdasága jelentősen lelassult, az elmúlt évben.


A lassuláshoz hozzájárultak az új környezetvédelmi szabványok által okozott gyengébb globális gazdaság és az autóipar problémái.


2018 elején a német gazdaság 1,8% -kal nőtt. A növekedés 2017-ben 2,2% volt.


A német gazdaság az év harmadik negyedévében 0,2% -kal zsugorodott, a világkereskedelmi viták miatt.


Attól tartottak, hogy Németországban fennáll annak a veszélye, hogy ezt a negatív növekedést egy másik negyedével kövesse, ami az országot recesszióba kényszerítené.


A statisztikai hivatal még nem adta ki a negyedik negyedévi adatait, mivel nem rendelkezik elegendő adattal a pontos megállapításhoz.


De a független közgazdászok kezdeti számításai azt sugallják, hogy a gazdaság mintegy 0,2% -kal nőtt az év utolsó három hónapjában.

 

 

A tavalyi lassabb növekedés okai közé tartozik a globális gazdaság lassulása és a gyengébb autóágazat,  a német fogyasztók kevésbé hajlandók új autókat vásárolni az új kibocsátási előírásokkal kapcsolatos zavarok miatt.

hirdetes


Ráadásul az alacsony vízszint, különösen a Rajnában, befolyásolta a növekedést az áruszállításban.


 
Elemzés: Andrew Walker, World Service közgazdasági tudósítója


Tehát Németország valószínűleg elkerüli a tavalyi recessziót, bár további adatközlemények még megváltoztathatják ezt a következtetést.


Mindazonáltal világos, hogy a gazdaság a tavalyi év második felében gyenge volt. De nincsennek  egyedül. Az euróövezet egésze jelentősen lelassult az év harmadik negyedévében. Két nagy gazdaság, Németország és Olaszország, ebben az időszakban csökkent, bár Spanyolország és Franciaország meglehetősen szilárd növekedést ért el.

hirdetes


Németország, mint vezető exportőr, különösen ki van téve a globális kereskedelmi környezetnek.


A nemzetközi kereskedelem lassulása a német lendületvesztés jelentős része, és Kína fontos eleme ennek a történetnek. Németország harmadik legnagyobb exportpiaca. A német gyártók közelmúltbeli felmérése szerint a legmagasabb hat hónapra esett az export megrendelések, és számos vállalat jelezte a Kínába irányuló eladások csökkenését.


Németország exportorientáltsága miatt az Egyesült Államokból kifolyó globális kereskedelem feszültségei is érzékenyek - az acél és az alumínium új tarifái és a Kínával való konfliktus.


Németországban és az euróövezetben gyülekeznek a felhők láthatáron.


Lehet, hogy Németország visszafogta a recessziót, de valószínűleg lassúbb növekedési időszak elénéz.


Érdemes megemlíteni, hogy bármi más, Németország által esetlegesen felmerülő probléma nincs, a munkanélküliség jelenleg nagyon alacsony.


 Claus Vistesen, a Pantheon Macroeconomics fő euróövezeti közgazdásza azt mondta, hogy a német gazdaság elkerüli a recessziót, de a fő probléma még mindig az , hogy a gazdaság elvesztette lendületét "elsősorban a fogyasztók kiadásainak és exportjának lassulása miatt".


"A jövőre nézve úgy gondoljuk, hogy a fogyasztás növekedni fog. A reálbér-növekedés szilárd, és a közelmúltbeli árbevétel-növekedés nem lesz fenntartható."

Forrás: BBC

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Nagyon megijedtek a svédek, kongatják a vészharangot, mert 78 centivel nőhet a tengerszint

2019-02-18

Nagyon megijedtek a svédek, kongatják a vészharangot, mert 78 centivel nőhet...

Terveket szőnek svédországi települések a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés következményeinek kivédésére – jelentette az SVT svéd köztévé. Egyre valószínűbb, hogy felhúznak egy 21 kilométer hosszú védművet is. Valahol már nem hajlandók biztosítást sem kötni vonatkozó káresetekre.

Az utolsó utáni pillanatban talán megmenekülhet a Földön már csak két példányban élő orrszarvú

2019-02-18

Az utolsó utáni pillanatban talán megmenekülhet a Földön már csak két...

Az orrszarvú-lombikprogram tökéletesítésén dolgoznak kutatók, akik nem adják fel a reményt, hogy megmentsék az északi szélesszájú orrszarvút a kihalástól. Már csupán két ilyen állat él a Földön, mindkettő nőstény és nem lehetnek utódaik.

Érdekes eredményeket hozott a NASA páratlan ikerkutatása

2019-02-18

Érdekes eredményeket hozott a NASA páratlan ikerkutatása

Magas szintű készültségben volt Scott Kelly amerikai űrhajós immunrendszere és megváltozott egyes génjeinek aktivitása a Földön maradt ikertestvéréhez képest, amikor az amerikai űrhajós 2015 és 2016 márciusa között majdnem egy évet dolgozott a Nemzetközi Űrállomáson – jelentették be kutatók.

A magyar mangalicatermékek meghódították a világpiacot

2019-02-12

A magyar mangalicatermékek meghódították a világpiacot

A magyar mangalicatermékek meghódították a világpiacot Szingapúrtól Kanadáig, jelen vannak többek között Japánban, az Egyesült Államokban, Brazíliában, de a mi életünkben is kedves szerepet töltenek be – mondta Nagy István agrárminiszter a 12. Budapesti Mangalicafesztivál hivatalos megnyitóján, szombaton.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Érdekességek Európa Gazdaság Hírek Külföld

Szótár

szervezeti felépítés

a felelõsségi körök, a hatáskörök és a munkatársak közti kapcsolatok elrendezése... Tovább

környezet

környezet  A szervezet közvetlen környezete,amelyben az működik, beleértve a levegőt, a... Tovább

Tovább a lexikonra