notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A német gazdasági növekedés lelassult az elmúlt öt évben

hirdetes

A német gazdasági növekedés lelassult az elmúlt öt évben

ich.hu
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Németország gazdasága az elmúlt évben 1,5% -kal csökkent, 2013 óta nem volt ilyen , a legutóbbi hivatalos adatok szerint.

A német gazdasági növekedés lelassult az elmúlt öt évben

Mi az oka a gazdasági lassulásnak?

A Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai azt mutatták, hogy Európa legnagyobb gazdasága jelentősen lelassult, az elmúlt évben.


A lassuláshoz hozzájárultak az új környezetvédelmi szabványok által okozott gyengébb globális gazdaság és az autóipar problémái.


2018 elején a német gazdaság 1,8% -kal nőtt. A növekedés 2017-ben 2,2% volt.


A német gazdaság az év harmadik negyedévében 0,2% -kal zsugorodott, a világkereskedelmi viták miatt.


Attól tartottak, hogy Németországban fennáll annak a veszélye, hogy ezt a negatív növekedést egy másik negyedével kövesse, ami az országot recesszióba kényszerítené.


A statisztikai hivatal még nem adta ki a negyedik negyedévi adatait, mivel nem rendelkezik elegendő adattal a pontos megállapításhoz.


De a független közgazdászok kezdeti számításai azt sugallják, hogy a gazdaság mintegy 0,2% -kal nőtt az év utolsó három hónapjában.

A tavalyi lassabb növekedés okai közé tartozik a globális gazdaság lassulása és a gyengébb autóágazat,  a német fogyasztók kevésbé hajlandók új autókat vásárolni az új kibocsátási előírásokkal kapcsolatos zavarok miatt.

hirdetes


Ráadásul az alacsony vízszint, különösen a Rajnában, befolyásolta a növekedést az áruszállításban.


 
Elemzés: Andrew Walker, World Service közgazdasági tudósítója


Tehát Németország valószínűleg elkerüli a tavalyi recessziót, bár további adatközlemények még megváltoztathatják ezt a következtetést.


Mindazonáltal világos, hogy a gazdaság a tavalyi év második felében gyenge volt. De nincsennek  egyedül. Az euróövezet egésze jelentősen lelassult az év harmadik negyedévében. Két nagy gazdaság, Németország és Olaszország, ebben az időszakban csökkent, bár Spanyolország és Franciaország meglehetősen szilárd növekedést ért el.

hirdetes


Németország, mint vezető exportőr, különösen ki van téve a globális kereskedelmi környezetnek.


A nemzetközi kereskedelem lassulása a német lendületvesztés jelentős része, és Kína fontos eleme ennek a történetnek. Németország harmadik legnagyobb exportpiaca. A német gyártók közelmúltbeli felmérése szerint a legmagasabb hat hónapra esett az export megrendelések, és számos vállalat jelezte a Kínába irányuló eladások csökkenését.


Németország exportorientáltsága miatt az Egyesült Államokból kifolyó globális kereskedelem feszültségei is érzékenyek - az acél és az alumínium új tarifái és a Kínával való konfliktus.


Németországban és az euróövezetben gyülekeznek a felhők láthatáron.


Lehet, hogy Németország visszafogta a recessziót, de valószínűleg lassúbb növekedési időszak elénéz.


Érdemes megemlíteni, hogy bármi más, Németország által esetlegesen felmerülő probléma nincs, a munkanélküliség jelenleg nagyon alacsony.


 Claus Vistesen, a Pantheon Macroeconomics fő euróövezeti közgazdásza azt mondta, hogy a német gazdaság elkerüli a recessziót, de a fő probléma még mindig az , hogy a gazdaság elvesztette lendületét "elsősorban a fogyasztók kiadásainak és exportjának lassulása miatt".


"A jövőre nézve úgy gondoljuk, hogy a fogyasztás növekedni fog. A reálbér-növekedés szilárd, és a közelmúltbeli árbevétel-növekedés nem lesz fenntartható."

Forrás: BBC

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szeretem a bankom

A Budapest Bank szeretem a bankom kampányának online marketing csődje, avagy amikor nem... Tovább

vertikális marketingrendszer

Az értékesítési út szereplői közötti valamilyen mértékű vertikális integráció megléte. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Gazdaság Hírek Külföld