notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

1. Textilmûvesség

hirdetes

1. Textilmûvesség

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A "texere" latin szó, jelentése: szõni. A textilmûvesség körébe tartoznak mind azok a munkák, amelyek fonalas, szálas anyagokat szövetté dolgoznak fel.
A textil a szálak keresztezésével vagy összehurkolásával jön létre.
Kötés, horgolás - a hurkolás csoportjába tartozó technikák. Jellemzõje, hogy a kelmét egyetlen szálból alakítjuk ki, miközben a szál szemenként és soronként önmagához kapcsolódik. A horgolás leggyakoribb megjelenési formája a csipke. Készítése szerint lehet varrott, vert, csomózott (makramé), kötött, horgolt és rececsipke. A csipke könnyed, áttört textília.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

1. Textilmûvesség

Nemezelés

A nemezelés régi technika, az ázsiai nomád népek találmánya, mely úgyszólván semmi eszközt nem igényel.
Alapanyaga a gyapjú, melyet nedves, szappanos kézzel sulykolunk. Ennek hatására az elemi szálhalmaz összefüggõ lappá alakul a fonás és szövés, illetve a hurkolás munkafolyamatának mellõzésével. Ezt csak a gyapjú szerkezete teszi lehetõvé, mivel elemi szálai pikkelyes felületükkel e mûvelet során olyan szorosan összeakadnak, hogy többé nem lehet szétválasztani õket. - A végtermék a vízálló, hõszigetelõ gyapjútakaró, gyapjúlap, a nemez.

hirdetes

Vaskor

Már a korai vaskorban is voltak szövõszékek (halotti urnán maradt meg a képe), valamint a korai Egyiptomban és Görögországban is (falfestményekrõl és vázaképekrõl ismeretesek). Az egyszerûbb szövetek elõállítása hosszú idõn át a nõk házi foglalkozása volt, a díszesebbeket takácsmesterek készítették. A szövéshez szükséges fonalat a kezdetleges, orsóval történõ sodrás után a XII. század óta rokkával állítják elõ. A szárnyas orsó Leonardo da Vinci találmánya volt. A fonó- és szövõgépet a XVIII. század nagy ipari fellendülése idején angol takácsok találták fel (Arkright, illetve Cartwright). A mintás szövet készítésére alkalmas szövõgépet a lyoni Jacquard találta fel 1808-ban. Talán egyetlen ága sincs az iparmûvészetnek, amely olyan szorosan hozzátartozna az ember életéhez, mint a textilmûvesség. Nem véletlen, hogy a manufakturális, majd nagyüzemi termelés éppen a textíliák elõállítása terén indult meg elsõnek.

hirdetes
A textilmunkák köre rendkívül nagy. Iparmûvészeti szempontból legjelentõsebbek a szövés különösen a selyemszövés, a szövött és csomózott szõnyegek, a hímzés és a csipkekészítés.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Totális Internetes Jelenlét

Totális Internetes Jelenlét, azaz a Total Internet Presence TIP   Mi is a TIP... Tovább

haszonkulcsos árképzés

A vállalat az összes költségeit figyelembe véve meghatározza, hogy hány százalékos hasznot... Tovább

Tovább a lexikonra