notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Megalakult a Nemzeti Fejlesztési Tanács

hirdetes

Megalakult a Nemzeti Fejlesztési Tanács

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Megalakult a Nemzeti Fejlesztési Tanács, amely a kormány külsõ stratégiai, társadalmi tanácsadó testülete - közölte Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos kedden a kormányszóvivõi tájékoztatón. 

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

A kormánybiztos elmondta: a tanács évente minimum háromszor ülésezik, és fõ feladata lesz, hogy a következõ hét évben a Nemzeti fejlesztési terv (NFT) megvalósulását kövesse, és véleményt mondjon stratégiai kérdésekrõl még a kormánydöntést megelõzõen. 
A Nemzeti Fejlesztési Tanácsot a miniszterelnök vezeti, alelnöke a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT) alelnöke, tagjai a regionális fejlesztési tanácsok, a Gazdasági és Szociális Tanács delegáltjai és a miniszterelnök által felkért szakemberek, valamint állandó meghívottként részt vesznek a FIT tagjai. 

Szeptember 25-én véleményezik a II. NFT-t 

Bajnai Gordon elmondta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Tanács szeptember 25-én véleményezi a kormánydöntés elõtt a társadalmi vita alapján átdolgozott második Nemzeti fejlesztési tervet. 
A második Nemzeti fejlesztési Tterv társadalmi vitájával kapcsolatban Bajnai Gordon közölte, hogy folyamatosan egyeztet a régiókkal, eddig ötben tárgyalt. Az eddigi tapasztalatok szerint a régiók egyetértenek a fõ célkitûzésekkel, és nagy érdeklõdést mutatnak a megvalósítás iránt. 
A társadalmi vitában eldöntendõ kérdésként fogalmazódott meg, hogy milyen arányt képviseljen a versenyképesség, illetve a felzárkóztatás, a közlekedés és a környezetvédelem, a humán terület vagy az infrastruktúra fejlesztése. 

hirdetes

Regionális és ágazati operatív programok 

Bajnai Gordon jelezte, hogy a társadalmi egyeztetés során több szervezet is megtárgyalta a tervet, szeptember 19-én parlamenti vitanapot tartanak a fejlesztésrõl, szeptember 25-én a Nemzeti Fejlesztési Tanács elé viszik, és a szeptember végi kormánydöntést követõen nyújtják be Brüsszelnek. Októberben készülnek a regionális, illetve az ágazati operatív programok, és novemberben lehet tudni, mely programok indulhatnak a következõ két évben. 
A kormánybiztos szólt a készülõ második Nemzeti fejlesztési terv és a konvergencia kapcsolatáról. Utalt arra, hogy a Nemzeti fejlesztési tervben rövid távú kihívásokat is figyelembe kell venni, a széles, általános célkitûzések helyett fókuszálni kell, ezért csökkentették a korábbihoz képest a célok számát, és maradt a foglalkoztatás és növekedés. Az egyensúly helyreállítását szolgáló konvergenciaprogram rövid távon a foglalkoztatás és a növekedés területérõl követel áldozatokat - mutatott rá Bajnai Gordon. 

Az EU-átlagnál nagyobb növekedés lehet 

Éppen ezért az országba jövõ többletforrást arra kell felhasználni, hogy ezt a rövid távú, 1,5-2 éves "gödröt" próbálják a Nemzeti fejlesztési tervvel "kisimítani", és olyan biztos talajt létrehozni, amelyen a következõ években tartós, az unió átlagát meghaladó növekedési pályára állhat az ország. 

hirdetes
A 2004-2006. évi elsõ Nemzeti fejlesztési terv tapasztalatairól szólva Bajnai Gordon elmondta, hogy eddig 36 131 pályázat érkezett be, 622 milliárd forint támogatásról kötöttek szerzõdést, amelybõl eddig 261 milliárd forintot fizettek ki. 

Készül az útfejlesztési program 

Kérdésre válaszolva Bajnai Gordon elmondta, hogy készül a nemzeti útfejlesztési program, amelyet hamarosan nyilvánosságra hoznak. A közútfejlesztések zömében uniós forrásokból valósulnak meg, de nem mondanak le a koncessziós lehetõségrõl.  
A kormánybiztos arra a kérdésre, hogy esetleg tárca nélküli miniszter kinevezést kapna, elmondta: kormánybiztosként vállalta a feladatot, úgy is tudja végezni, amennyiben olyan igény van, hogy a parlamenti ellenõrizhetõség érdekében más funkcióban kell ellátni, ez a napi munkáján nem fog változtatni. 

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

etnocentrikus marketingstratégia

A belföldi piac felsőbbrendűségét feltételező, s az ott folytatott marketingtevékenységet... Tovább

hozzárendelhető költség

Az a költség, amelynek felmerülése elkerülhető lehetne, ha a termék, funkció, vagy folyamat... Tovább

Tovább a lexikonra