notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egy android tart éppen a Nemzetközi Űrállomás felé

hirdetes

Egy android tart éppen a Nemzetközi Űrállomás felé

ich.hu
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Fedor nevű robotot az oroszok küldték az űrbe, hogy dolgokat mozgassanak vele. Tud járni, emelni, de kúszni is, ha pedig felborul, magától talpra áll.

Egy android tart éppen a Nemzetközi Űrállomás felé

Fedélzetén a Fedor (Fjodor) nevű ember alakú robottal startolt Bajkonurból csütörtökön a Szojuz MSZ-14-es orosz űrhajó. A Szojuz-2.1a típusú hordozórakéta harmadik fokozata rendben levált, az űrhajó várhatóan szombaton csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz.


Fedort (Final Experimental Demonstration Object Research, azaz Végső Kísérleti Szemléltető Tárgykutatás) ember mozgatja távirányítással, az ő mozdulatait képezi le valós időben, de függetlenül is képes dolgozni.


Az android az űrállomás fedélzetén tartózkodó Alekszandr Szkvorcov kozmonauta és a földi irányítóközpontban tartózkodó egyik kezelő mozdulatait fogja lemásolni. Ennek a robottípusnak az űrben használandó változata a Skybot F-850-es elnevezést kapta.

hirdetes

© AFP / ROSCOSMOS SPACE AGENCY


Fedor 184 centiméter magas, felszereltségétől függően 106-160 kilogramm súlyú és 20 kiló hasznos teher hordozására alkalmas robonauta. Képes járni, emelni, kormányozni, kúszni-mászni és felborulás után önállóan talpra állni. Fedort fokozatosan bővülő mesterséges intelligenciával is ellátják majd.

hirdetes


A robot, amely a tervek szerint 17 napig tartózkodik majd a világűrben, az űrhajó parancsnoki üléséről felköszöntötte Oroszország lakóit nemzeti trikolórjuk 350. évfordulója alkalmából.


Az orosz űrhivatal, a Roszkoszmosz tervei szerint 2020-ban tér át arra, hogy az eddig csak teherűrhajók és műholdak fellövésére használt Szojuz-2.1a típusú hordozórakétával juttassa fel a legénységet az űrállomásra. Erre a célra 2002-től a Szojuz-FG rakétákat rendszeresítették, amelyekről azonban le kellett mondani, mert Ukrajna leállította a hozzájuk való analóg irányítórendszerek szállítását.


A Szojuz-2.1a rakétát orosz fejlesztésű digitális irányítórendszerrel látták el.

Forrás: HVG.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

képesség

egy szervezetnek , rendszernek , vagy folyamatnak az az adottsága, hogy olyan terméket ... Tovább

direct response

Válaszra ösztönző Direct Marketing vagy egyéb marketing tevékenység. Eszközei lehetnek:... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Technológia Tudomány