Az afrikai piacot egy kínai mobilcég foglalta el.

Névtelen mobilcég kebelezte be az afrikai piacot

SzSz
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Míg az iPhone, a Samsung, az LG, és a Google is elbukta a leckét, egy kis kínai okostelefonos cég csendben elfoglalta a teljes afrikai piacot mobiltelefonjukkal. Mi a titkuk? 

Az afrikai piacot egy kínai mobilcég foglalta el.

A kínai, pontosabban honkongi vállalat híréről több külföldi sajtó is beszámolt, azonban a céget alig ismeri valaki a szakmán kívül. 

A vállalat hazájában soha nem adott el egy telefont sem, viszont az afrikai piacot jócskán bekebelezték. 

Angolul – nyilván szándékosan – hibás nevük, Transsion kis javítással – „transmission” – nagyon is értelmessé válik. Legsikeresebb okostelefonjuk a szintén nyelvtanilag téves Tecno nevet viseli, de azért ők jól érthetően a techno-ra utalnak.

 

 

Mi a titka a vállalatnak?

George Zhu, a Transsion Holding alapítója Afrikában dolgozott közel egy évtizedet, egy másik mobilgyártó cég készülékei értékesítésével. Tapasztalatai alapján rájött, hogy a cégek rossz módszerrel közelítik meg a piacot, így 2006-ban létrehozva saját cégét berobbant Afrikába. 

A kontinensen igen nagy árkülönbségek vannak a helyi hálózatok árai között, emiatt az itt élő emberek több SIM-kártyát hordanak maguknál, amelyeket cserélgetnek. Zhu cége már a kezdetektől két SIM-kártyás mobilokat gyártott, amellyel hamar népszerűségre tett szert. 

A Transsion ezen kívül Nigériában és Kenyában kutatási és fejlesztési központokat nyitott meg, hogy felmérje, hogyan lehet jobban alkalmazkodni az afrikai felhasználók igényeihez. A mobiljaik billentyűzete régen kezeli a helyi nyelveket, például a hauszát, az amharát és a szuahélit.

Zhu vállalatánál továbbá tisztában voltak azzal is, hogy a helyi igények inkább a hosszú élettartalmú akkumlátorra terjednek ki, mint egy gyors processzorra. 

hirdetes

A kontinens nagy részén gyakoriak az áramszünetek, illetve a nagy távolságok miatt is létfontosságú a nagy kapacitású akkumlátor a helyiek számára. 

 

Figyelembe vették az átlagbéreket is

Egy átlagos etiópiai bér 54 és 108 dollár között mozog, amelyhez igazítani kellett a Transsion készülékek árát is. Az afrikaiaknál nem divat a részletfizetés sem, így egy új iPhonera vagy Samsungra nagyon kevesen tehetnek szert. Etiópiában például egy iPhone 7-es átlagára 906 dollárba, még egy Samsung Galaxy J7-es 360 dollárba kerül. A Transsion három fő márkája a Tecno, az Infinix és az Itel csupán 15 és legfeljebb 200 dollár között van. 

Évtizede a kínai telefonok statisztikailag kimutathatatlanul voltak jelen Afrikában, 2010-ben a Nokia és a Samsung uralta az értékesítést. Aztán a Nokia összeomlott, és a Samsung csak egy lett a sok közül. A Transsion pedig a semmiből előállva elfoglalta a piac több mint 50 százalékát.

 

A Transsion “afrikai”

A cég egyik alapelve, hogy elfedje kínai gyökereit. 

Afrikában azt mondjuk, hogy afrikaiak vagyunk – mondja Arif Chowdhury, a Transsion alelnöke. Ezért a Tecno üzletei nem is tartalmaznak semmilyen utalást a márka kínai mivoltára.

2011 óta a telefonok nagy részét, amelyeket Afrikában adnak el, Etióp területen Addis Abeba külvárosában szerelnek össze, ahol mintegy házszáz helyi munkaerő rakja össze a kijelzőket, áramköröket és akkumlátorokat. 

A Transsion szerint Afrikában összesen 10 ezer, Kínában 6 ezer alkalmazottjuk van: a kis fizetésért dolgozó afrikai munkások is segítik megőrizni a mobilok alacsony árait.

hirdetes

 

A Transsion egyik legnagyobb piaca Nigéria, ahol 186 millióan laknak. Egy helyi rapper segítségével, Oye Akideinde-vel 2015-ben kifejlesztettek egy zenei szoftvert, amely a Boomplay névre hallgat. Az alkalmazásnak jelenleg 32 millió felhasználója van, amellyel igen népszerű a piacon. 

A cég emellett egyéb alkalmazások fejlesztésében is jelen van. A TranssNet például pénzügyi alkalmazásokat kínál a Transsion által gyártott okostelefonokhoz, amely szintén a cég egyik alvállalata. 

 

Cél a terjeszkedés

Természetesen egy ilyen vállalat, amely másik kontinensen vált népszerűvé, szeretne terjeszkedni és megmutatni magát más országokban is. 

A Transsion jövőbeni növekedési lehetőségét Oroszországban, Indonéziában és Bangladesben látja legfőképp. A tavalyi évben Indiában kezdték el árulni okoskészülékeiket, amely során 1 év leforgása alatt máris megszerezték az óriási piac 5%-át az országban. Ez hogyan sikerült? Az indiai emberek igényeit vették alapul: az itteni emberek kézzel esznek, így maszatos marad az ujjuk. Ezáltal olyan kijelzőket és ujjlenyomat-olvasókat kell gyártani, amelyek a maszatos ujjakat is elfogadják. 

 

A vállalat igen okosan gondolkozik, és találja meg a piaci rést az országokban. Lassan már nem lesz “névtelen” gyártó nemzetközi szinten. 

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
Érdekességek Hírek Külföld

Szótár

copytesztelés

Egy reklám tesztelése és hatásának mérése a célcsoport körében. Tovább

minõségfejlesztés

a minõségirányításnak az a része, amely a minõségi követelmények teljesítési... Tovább

Tovább a lexikonra