notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Leszokás a dohányzásról, a cigirõl (Dr. Horváth Éva)

hirdetes

Leszokás a dohányzásról, a cigirõl (Dr. Horváth Éva)

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A dohánytermékek füstje 4000-nél több kémiai vegyületet tartalmaz, melyek közül több rákkeltõ. A nikotin az egyik összetevõ, mely nem rákkeltõ, de addikciót okoz, hasonlóan erõs függõséget, mint a heroin vagy a kokain. A vegyület módosítja a dopamin felszabadulást és a mezolimbikus rendszerben sóvárgást kelt, valamint megváltoztatja a noradrenerg aktivitást és a locus coeruleusban az elvonási tünetekért felelõs. A dohányzást a világon évente 70%-ban szeretnék abbahagyni, de csak körülbelül 30% próbálja meg, és pusztán akaraterõvel mindössze 3%-nak sikerül.

Különbözõ lehetõségek állnak rendelkezésre a dohányzás abbahagyásához. A nikotin tartalmú készítmények közül hazánkban a rágógumi és a tapasz van forgalomban, ezek megduplázzák az akaraterõt. Másik, nem nikotin tartalmú lehetõség a bupropion SR, amely a dopaminerg és a noradrenerg rendszerre is hatással van; csökkenti a sóvárgást és enyhíti az elvonási tüneteket, megtízszerezi az akaraterõt, a sikerességet.

 Leszokás a dohányzásról, a cigirõl (Dr. Horváth Éva)

A dohányzás káros hatásai

A dohánytermékek füstje 4000-nél több kémiai vegyületet tartalmaz1, melyek közül több rákkeltõ. Néhány anyagot érdemes kiemelni ezek közül, melyekkel sokan találkozunk mindennapjaink során, de általánosan ismert formájukban egyiket sem szeretnénk belélegezni. (1. táblázat)

 

Leszokás a dohányzásról fórum itt!!

A felsorolt vegyületek közül egyedül a nikotinról tudja mindenki, hogy a dohány alkotórésze. A nikotin nem rákkeltõ, de az egyik legtoxikusabb alkaloid, halálos dózisa 20–60 mg. Kis mennyiségben, enyhe mérgezéskor fejfájás, szédülés, hányinger, hasmenés, verejtékezés, szûk pupilla, szapora pulzus (+6–10 ütés/perc) és a vérnyomás enyhe átmeneti emelkedése fordul elõ. Idült nikotinmérgezéskor, pl. erõs dohányosoknál: gastritist, gyomorfekélyt, légúti károsodást okoz, szûkíti az ereket, a koronáriát.

Túladagoláskor hányás, hasmenés, izgatottság, végtagremegés, gyengeség, görcsös méhösszehúzódás tapasztalható. Súlyos mérgezés esetén zavartság, izomgyengeség, erõs testhõmérséklet-csökkenés, keringési zavar, pitvarlebegés, vezetési zavarok, szívelégtelenség, rekeszizom bénulás (neuromuszku-láris hatás), görcsök kifejlõdése, valamint légzésbénulás (központi idegrendszeri hatás) jelentkezik.

A dohánylevél nikotin tartalma 1–4%, az elégetett dohány nikotintartalmának 30–60%-a kerül a füstbe, a füstbõl 20–90% szívódik fel, így végül egy szál cigarettából a fajtától függõen 1–4 mg nikotin jut a szervezetbe. A nikotin a szervezetben nem kumulálódik, hanem gyorsan kiürül.

A nikotin hatása

A nikotin addikciót okoz, hasonlóan erõs függõséget, mint a heroin vagy a kokain2. A vegyület módosítja a dopamin felszabadulást és a mezolimbikus rendszerben sóvárgást kelt, valamint megváltoztatja a noradrenerg aktivitást és a locus coeruleusban az elvonási tünetekért felelõs.3,4 A 10 leggyakoribb elvonási tünetet és gyakoriságuk elõfordulását a 2. táblázat mutatja be.5,6

Leszokás a dohányzásról, a cigirõl

A dohányzást a világon évente 70%-ban szeretnék abbahagyni, de csak körülbelül 30% próbálja meg, és pusztán akaraterõvel mindössze 3%-nak sikerül. Világszerte ez a leggyakrabban alkalmazott módszer, pedig ez a legkevésbé hatékony! Ez az eredmény nem meglepõ, hiszen neurobiológiai függõség áll fenn a dohányosoknál, ráadásul a hirtelen abbahagyásnál gyakori és kellemetlen elvonási tünetek jelentkeznek. Ezért van szükség pszichés vezetés és farmakoterápia együttes alkalmazására a dohányzás abbahagyása során, ez biztosítja a legmagasabb abbahagyási rátát.

hirdetes

A dohányosok úgy gondolják, hogy a kritikus és legfontosabb tényezõk az akaraterõ és a kitartás. A segédeszközök használata megkérdõjelezi ezt az erõt és a gyengeség jeleként érzékelik. Akaraterõre és kitartásra valóban szükség van ahhoz, hogy sikeres legyen a dohányzás abbahagyása, de a segédeszközök igénybevétele semmiképpen sem a gyengeséget jelenti, hanem az akaraterõ megsokszorozását.

A nikotin tapasz

A legelterjedtebb a nikotinpótló terápia. Ez a vegyület felelõs az addikcióért, ezért az errõl töténõ fokozatos elválasztás az egyik bevált módszer. Hatékonyságát és biztonságosságát több mint 180 vizsgálatban 34800 dohányos részvevõ eredményei igazolják. Nikotinpótlásra használatos a rágógumi, a tapasz, az aeroszol, az orrspray és a nyelv alá helyezhetõ tabletta. Mindegyik gyógyszerforma 18 éves kor után javasolt, általában 3 hónapig tart egy-egy kúra.

A nikotinpótlás megkezdésekor azonnal abba kell hagyni a dohányzást! Amennyiben a 3 hónapos kúra nem elegendõ az absztinencia megtartásához, akkor tovább is biztonsággal használhatók, amit az egyéves idõtartammal végzett vizsgálatok bizonyítanak.7,8 A különbözõ formákkal hasonló hatékonyság érhetõ el, fogalmazhatunk úgy is, hogy megduplázzák az akaraterõt. (1. ábra)

A nikotinpótlás

A nikotinpótlást nem csak a dohányzás abbahagyásához használják egyes országokban (pl. Franciaor-szág)10,11, hanem rizikócsökkentõként is bizonyos idõszakokban. Azoknál a betegeknél, akik kórházba kerülnek, mûtét elõtt állnak, légzési problémákkal küzdenek vagy pl. oxigén terápiában részesülnek és nem bírtak korábban leszokni a dohányzásról, nikotin tartalmú tapaszt használnak, mert addikciójuk miatt egyik percrõl a másikra nem hagyhatják abba a dohányzást, rá nem gyújthatnak, az elvonási tüneteket okozó nikotint pedig alacsony mennyiségben pótólni kell.

A nikotinos rágó

Nikotin tartalmú rágógumik (2 vagy 4 mg, mentolos vagy gyümölcsös ízben)

Ioncserélõ gyantába ágyazott nikotint tartalmaz, valamint bikarbonátot a lúgos kémhatás érdekében, hogy felszívódhasson a vegyület. A száj nyálkahártyáján keresztül a vérbe jut, ahol megfelelõ nikotinszintet biztosít a dohányzás iránti heves sóvárgás megfékezéséhez. Fontos a használati utasítás betartása, nehogy egyszerre túl sok nikotin oldódjon ki a gumiból, mert a mellékhatások ilyenkor gyakoribbak. Amikor erõs a rágyújtási kényszer, akkor kell a rágógumit használni.

hirdetes

Lassan kell 6–8-at rágni, míg csípõs íze nem lesz, majd néhány percig az íny mellett kell pihentetni. Ezt fél órán át érdemes ismételni. A nikotin tartalmú rágógumik nagy elõnye, hogy a páciensek maguknak ki tudják „titrálni” a szükséges mennyiséget, általában napi 6–12 darabot. Önmagában fiataloknál és nem túl erõs dohányosoknál vált be leginkább, de kombinálható a tapaszszal vagy más nem nikotin tartalmú gyógyszerrel. A rágógumi nikotinmérgezés tüneteit okozhatja, ha nemdohányzók használják!

 

Nikotin tartalmú tapasz - nikotintapasz (2 mg nikotin)

Azoknak fejlesztették ki, akik nem kedvelik a rágógumit. A gyógyszerformát kivéve mindenben hasonlít a rágógumihoz.

Nikotin tartalmú transzdermális tapaszok (21, 14, 7 mg nikotin jut a szervezetbe 24 óra alatt)

Kényelmes a használata, napi 1 tapasz fix mennyiségû nikotintartalommal. Erõsen függõknek a 21 mg-ossal kell kezdeni, a közepesen függõknek a 14 mg-ossal. Az utolsó lépésben a leggyengébbre van szükség, a 7 mg-osra. Reggelente tiszta, száraz, szõrtelen bõrfelületre kell ragasztani, mindig máshová. A tapaszt nem szabad félbevágni!

Amennyiben álmatlanságot okoz, meg lehet próbálni este, elalvás elõtt levenni, de ekkor a reggeli sóvárgás erõsebb. A tapaszból egyenletesen jut a véráramba a nikotin, alacsonyabb mennyiségben, mint dohányzáskor. Mivel nincs kiugróan magas vérszint, ezért kevésbé okoz a méhben izomösszehúzódást és érszûkítõ hatása is enyhébb. Ezért a WHO azt ajánlja, hogy azok a terhes nõk vagy szívbetegek, akik le szeretnének szokni a dohányzásról, és pusztán akaraterõvel nem sikerült, használják a tapaszt, mert így kevesebb nikotin jut a szervezetükbe, mint dohányzáskor, és a dohányfüstben található egyéb káros anyagoktól is mentesülnek.

 

Nikotin inhaláló (összesen 5 mg nikotin szabadul ki belõle)

Szájba vehetõ mûanyag tubus, melynek közepén nikotinnal impregnált porózus anyag található. Ezen keresztül kell beszívni a levegõt és így jut a nikotingõz a tüdõbe. Ez a módszer közelíti meg legjobban a dohányzási szokásokat, mivel a belélegzett levegõ tartalmazza a nikotint és nagyon gyorsan (7 másodperc) eljut az agyba. Itt szintén egyénileg titrálható a hatóanyag szükséglet.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

ISO 9001

MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány AZ ISO 9001 egy nemzetközi szabvány. A szabvány alapján... Tovább

tervezés és fejlesztés

folyamatok összessége, amely a követelményeket elõírt jellemzõkké vagy egy termék... Tovább

Tovább a lexikonra