notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Átlagosan 20 százalékkal emelkedik a népegészségügyi termékadó.

hirdetes

Januártól drágulnak az egészségtelen élelmiszerek

SzSz
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A népegészségügyi termékadó (neta) január 1-től általánosan 20 százalékkal emelkedik. Az adó olyan termékeket érint, mint az egészségügyi kockázatot jelentő ételek és italok, illetve emellett az adóköteles italok körébe tartozik újévtől a gyümölcspárlat, a pálinka és a gyógynövényes italok is. 

népegyészségügyi termékadó

Január egytől az üdítőitalok, szörpök, a taurint tartalmazó és nem tartalmazó energiaitalok, a cukrozott kakaópor, az előrecsomagolt cukrozott készítmények, a sós snackek, ételízesítők, ízestett sörök, illetve az alkoholos frissítők és a gyümölcsízek adómértéke nől. A jogszabály-módosítással az üdítőitalok adómértéke literenként 7 forintról 15 forintra nő. A módosítással az üdítőitalok adója jobban igazodik a literenként 200 forintos, a szörpöké pedig a 240 forintos mértékhez. 

A Pénzügyminisztérium közölte, hogy a neta egyik célja, hogy szűkítsék az egészségügyi kockázatot jelentő termékek körét, vagyis fogyasztásukat és előállításukat is visszaszorítsák. A jelentések szerint a termékadóból származó összes bevétel csupán 9 százaléka ered az adóköteles üdítőitalok után fizetendő netából, ezzel szemben az adóköteles termékek kereskedelmi összforgalmából az adóköteles üdítőitalok mennyiségi részesedése a legnagyobb, 65 százalékot tesz ki.

hirdetes

Az egészségi kockázatot jelentő termékek forgalmazásából származó bevétel egy részét egészségügyi, népegészségügyi célokra szeretnék majd fordítani. 

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

felkészültség

bizonyított képesség ismeretek és készségek alkalmazására Tovább

auditálás alatti szervezet

az a szervezet (3.3.1.), amelyet auditálnak Tovább

Tovább a lexikonra
Adó Belföld Gazdaság