notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így alakult az átlagkereset Magyarországon a koronavírus járvány alatt: Nőtt a koronavírus alatt az átlagkereset a statisztikai adatok szerint, nézzük miért!

hirdetes

Nőtt a koronavírus alatt az átlagkereset a statisztikai adatok szerint, nézzük miért!

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

„2020. márciusban a bruttó átlagkereset 400 400 forint volt, 9,0%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. 2020. január–márciusban a bruttó átlagkereset 384 200, a nettó átlagkereset 255 500 forint volt, mindkettő 9,1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.”-közölte a ksh.hu. De vajon mi lehet a számok mögött?

Átlagkereset alakulása a koronavírus járvány alatt Magyarországon

Valóban nőtt az átalagkereset a koronavírus alatt?

Miközben mindenhol csak azt hallom, hogy „ezt bocsájtották el, őt küldték el, ő pedig fizetésnélküli szabadságon van, neki visszavették a fizetését, de örül, hogy mehet dolgozni egyáltalán” a statisztikai adatokban az látszik, hogy nőttek a fizetések, amit elég nehéz elhinni. Az igazság az, hogy a mostani rendelkezésre álló márciusi adatokból nem lehet igazán messzemenő következtetéseket levonni, az koronavírus járvány gazdasági következményei még nem látszanak meg drasztikusan a számokban. A veszélyhelyzetet Magyarországon 2020. március 11-én, tehát a hónap közepén hirdették ki, a kijárási korlátozások pedig március 28-tól voltak érvényben. Voltak gazdasági ágazatok, amelyek esetében ezeknek az intézkedéseknek a nyomai már a márciusi számokban is meglátszanak, de szakértők szerint sok esetben a válság valódi hatásának vizsgálatához meg kell várni az áprilisi adatokat is.

hirdetes

Vannak nyertesek 

A különböző gazdasági szektorokban különbözőképpen alakultak az átlagkeresetek. A pénzügyi, biztosítási tevékenységet végzők körében volt a legnagyobb mértékű a növekedés, ők átlagosan 58 957 forinttal többet vihettek haza, mint egy hónappal korábban, 2020. februárjában. Mi ennek az oka? Valószínűleg az, hogy a tavalyi éves teljesítményüket eddigre értékelték, eddigre jelent meg a bérükben a teljesítményük után járó jövedelem emelkedés. A szakmai, tudományos, műszaki tevékenységi körben dolgozóknak is nőtt a fizetésük, bár nem ilyen mértékben, egészen pontosan 37 750 forint az emelkedés itt. Az iparban és a feldolgozóiparban dolgozók bére szinte azonos mértékben 21 ezer forinttal emelkedett februárról márciusra. 

hirdetes

És vannak vesztesek is

De nem mindenhol ilyen jó a helyzet, olyan szektor is van, ahol csökkentek a fizetések, méghozzá nem is akárhol, hanem a vendéglátásban. A szálláshely-szolgáltatásban és vendéglátásban dolgozók átlagkeresete 7898 forinttal csökkent. Ami jó bizonyíték arra, hogy ez az ágazat volt az első, amin mély nyomot hagyott a koronavírus, és lehet következtetni, hogy a következő havi adatokban más szektorok is hasonló képet fognak festeni. És ehhez a számhoz még vegyük azt is hozzá, hogy 2020 márciusában az előző hónaphoz képest 56 ezer fővel kevesebben dolgoztak, és egy elég jelentős részük szállodákból, vendéglátóhelyekről került elbocsájtásra. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

eladási kvóta

Egy termékvonal, egy vállalati divízió vagy egy kereskedelmi képviselő számára... Tovább

copytesztelés

Egy reklám tesztelése és hatásának mérése a célcsoport körében. Tovább

Tovább a lexikonra
Adó Érdekességek Gazdaság Hírek Magyarország