notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az Állami Nyomda története

hirdetes

Az Állami Nyomda története

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az Állami nyomda jogelõdjét, mint a bécsi Császári és Királyi Udvari és Állami nyomda fiókját Temesváron létesítették. 1868-tól a Magyar Királyi Állami Nyomda kincstári tulajdonba került Budára költözött és önállóan mûködött tovább, pénzügyi, honvédségi kincstári nyomtatványokat, értékcikkeket állított elõ. A budai Várban lévõ patinás épületekbõl, közel 130 évi hagyományõrzõ és mindig megújuló tevékenység után, 1994-ben települt át a nyomda Kõbányára.

Az állami nyomda története és az Esterpress

Mivel foglalkozik az Állami Nyomda?

Az Állami Nyomda biztonsági és üzleti nyomtatványok valamint mûanyagkártyák gyártásán kívül okmányok védelmi koncepciójának kidolgozására továbbá elektronikus dokumentumkezelõ rendszerek kialakítására és irattárak archiválására is képes. A teljes körû védelmi rendszer megtervezésén túl az okmányok gyártását és az ellenõrzésükhöz szükséges berendezések szállítását is vállalják.

Miért különleges az Állami Nyomda

Az Állami Nyomda konzorciumi partnereivel együtt állítja elõ a magyarországi kártya alakú azonosító okmányokat: a személyi igazolványt, a vezetõi engedélyt, a gépjármû-törzskönyvet, valamint a diákigazolványt. A társaság a kártyaokmányokon kívül mobilfeltöltõ és chipes telefonkártyákat, parkoló és kereskedelmi kártyákat, bankkártyákat, digitális aláíráshoz használható alkalmas intelligens kártyákat állított elõ. Az Állami Nyomda konzorciumban készíti a megszemélyesített és hologrammal ellátott magyarországi zár-, és adójegyeket, nyomtatta a parlamenti és önkormányzati választások szavazólapjait, de itt készül számos bank, biztosító és közszolgáltató üzleti levelezése is.

hirdetes

Az Állami Nyomda egy különleges feladata: az lektronikus archiválás

Évente közel 2 milliárd nyomtatvány megszemélyesítésével és több millió levél borítékolásával a nyomda meghatározó szereplõje az üzleti- és biztonsági nyomtatványok piacának. A népszámlálási projektben és a diákigazolványok adatlapjainak elektronikus digitalizálásában szerzett tapasztalatait felhasználva, az Állami Nyomda bankok, biztosítók és az egyik legnagyobb hazai vállalkozás számára végzett elektronikus archiválást.

hirdetes

Az Állami Nyomda privatizálása

Az Állami Nyomda 1993-as privatizálása óta a társaság pénzügyi mutatói folyamatosan erõsödnek. A vállalat nemzetközi számviteli szabványok szerinti konszolidált árbevétele dinamikusan növekszik: az 1997. évi 4 milliárdról 2004. évre közel háromszorosára emelkedett, meghaladta a 11,5 milliárd forintot, adózás elõtti eredménye, pedig az 1,3 milliárd forintot.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Magyarországon a környezet- és természetvédelmi... Tovább

Tovább a lexikonra