notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Diszkriminatív algoritmusokkal dolgozik az Apple? Szexizmus ügyében indítottak nyomozást az Apple után

hirdetes

Diszkriminatív algoritmusokkal dolgozik az Apple? Nyomozás indult az ügyben!

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Egy amerikai pénzügyi szabályozó nyomozást indított az Apple hitelkártyái után, miután kiderült, hogy azok különböző hitelkereteket biztosítanak a nőknek és a férfiaknak. A nyomozás azokon a panaszokon alapszik, melyek szerint a hitelkeretek megszabására használt algoritmus elfogult a nőkkel szemben.

Szexizmussal vádolják az Apple hitelkártyáit

A New York-i Pénzügyi Szolgáltatói Minisztérium (Department of Financial Services) felvette a kapcsolatot a Goldman Sachs-szel, az Apple Card működtetőjével. A DFS szerint bármilyen diszkrimináció, akár szándékos, akár nem, sérti a New York-i törvényeket.

A Bloomberg még november 9-én jelentette, hogy David Heinemeier Hansson arról panaszkodott, hogy az Apple Card 20-szor akkora hitelkeretet biztosított neki, mint feleségének, annak ellenére, hogy kettejük közül ő jobb rendelkezik hitelbírálati pontszámmal.

David tweetjére még Steve Wozniak, az Apple társalapítója is felszólalt a hitelkártyák ellen, állítása szerint ugyanis tízszer akkora hitelkeretet kapott, mint felesége.

Egyre több bank más hitelkibocsátó használ gépi tanulást a költségek csökkentésére és az ügyfelek számának fellendítésére.

„Jogszabálysértés”

 

Hansson szerint az eset rávilágít arra, hogy nem csak az emberek, hanem az algoritmusok is képesek diszkriminációra.

Az amerikai egészségügyi szupervállalat, a UnitedHealth Group után is nyomozás indult azzal az ürüggyel, hogy egyik algoritmusa előnyben részesítette a fehérbőrű pácienseket.

Hansson tweetjében a következőt írta:

„Az Apple Card egy akkora ****** szexista program. Nem az számít, hogy az Apple képviselőinek külön-külön milyen szándékai vannak, az számít, hogy milyen döntéseket hoz az az ALGORITMUS, amibe komplett bizalmukat fektették. És az algoritmus diszkriminál.”

Később elmondta, hogy amint felhívta a figyelmet a problémára, felesége hitelkeretét megemelték.

A DFS egy nyilatkozatában közölte, hogy „nyomozást indít, hogy megállapítsa, hogy a New York-i jogszabálysértés történt-e, és hogy biztosítsa, hogy minden ügyfél egyenlő bánásmódot kapjon, nemtől függetlenül”.

hirdetes

„Minden algoritmus, ami szándékosan, vagy nem szándékosan diszkriminatív bánásmódot eredményez a nőkkel vagy más védelem alatt álló osztályokkal szemben sérti a New York-i jogszabályokat.”

hirdetes

A Goldman Sachs a következőt nyilatkozta a Bloombergnek:

„Hiteldöntéseink az ügyfél hitelképességén alapszik, nem pedig olyan tényezőkön, mint a nem, rassz, kor, szexuális orientáció, vagy bármilyen más szempont, amit a törvény tilt.”

Az augusztusban megjelent Apple Card a Goldman Sachs első hitelkártyája. A Wall Street-i befektetési bank más termékeket is kínál a fogyasztóknak, úgymint személyi kölcsönöket és megtakarítási számlákat a Marcus online bankon keresztül.

Az Apple a következőképpen reklámozza hitelkártyáját saját webhelyén: „Egy újfajta hitelkártya. Az Apple-től, nem egy banktól.”

Mi történt valójában?

A Goldman Sachs rendszeréhez való hozzáférés nélkül lehetetlen megállapítani, hogy pontosan mi is áll a dolgok hátterében. Tény ugyan, hogy némi összefüggés észlelhető az ügyfelek neme és hitelkeretük között, de ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az egyik kihatna a másikra. Ennek ellenére a gyanú szerint nem szándékos elfogultság került a rendszerbe.

Elképzelhető, hogy amikor az érintett algoritmusok még csak a fejlesztési fázisban jártak, egy olyan adathalmazzal tanították őket be, ami szerint a nők nagyobb hitelkockázatot jelentettek, mint a férfiak. Ha így történt, akkor ez egy lehetséges ok lehet, amiért az algoritmusok általánosságban alacsonyabb hitelkeretet rendelnek a nőkhöz, még akkor is, ha az adathalmaz nem egészen pontos.

Nem kizárt az sem, hogy az algoritmusnak biztosított aktuális adatok is hozzájárulnak az elfogultsághoz. Például a házaspárok közül a férfiak hajlamosabbak lehetnek nagyobb hiteleket felvenni saját névre ahelyett, hogy közösen tennék azt párjukkal, és az algoritmusokat talán nem állították be úgy, hogy figyelembe vegyék ezeket a döntéseket.

Tovább bonyolíthatja a helyzetet, hogy a hitelkeret kiszámításához számítógépes program egyfajta „fekete dobozként” működhet, ami azt jelenti, hogy lehetetlen visszafejteni, hogy pontosan milyen logika alapján határozott meg egy-egy keretet.

„Sok előrelépés történt az elmúlt öt-hat évben annak érdekében, hogy a gépi tanulás segítségével kideríthessük egy-egy döntés indokait” mondta Jonathan Williams az Mk2 Consulting munkatársa. „De bizonyos esetekben, még mindig nem működik olyan jól, mint ahogyan lehetne.”

Az Apple egyelőre szeretné, ha ezt a balhét a Goldman Sachs vinné el, annak ellenére, hogy marketingszövege szerint a kártyát ők készítették, nem pedig egy bank. A világ egyik leghatalmasabb szupervállalatának van egy bizonyos tekintélye, amit fent kell, hogy tartson, hiszen az emberek jobb minőségű szolgáltatásokat várnak el tőlük, mint bármely más kártyakibocsátótól.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

minõsítési folyamat

az elõírt követelmények teljesítési képességét bizonyító folyamat 1. MEGJEGYZÉS:... Tovább

objektív bizonyíték

valaminek a meglétét, vagy igaz voltát alátámasztó adatok ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek