notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nyomtassa ki gyógyszerét a sarki patikában!

hirdetes

Nyomtassa ki gyógyszerét a sarki patikában!

helloladies.hu
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A hagyományos tablettáknál jóval hatékonyabb, személyre szabható gyógyszereket fejlesztenek a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszertudományi Karának és 3D Központjának kutatói, akik azt is eltervezték már, mely betegcsoport számára készítenek először "kézműves" gyógyszert. A pirulákat elsőként a klinikákon vetnék be, de később a patikákban is számunkra gyártott gyógyszereket kaphatunk.

Nyomtassa ki gyógyszerét a sarki patikában!

Lassan véget érnek azok az idők, amikor többmaroknyi tablettát és kapszulát kell egymás után bekapkodnia a betegeknek, előtte pedig hosszan kell próbálgatni a megfelelő hatóanyag-kombinációkat. A gyógyszergyártás forradalmi átalakulásához persze még sok tudományos és gazdasági akadályt kell legyűrni, ám a pécsi kutatók által kidolgozott megoldás már rövid távon óriási változást hozhat a klinikákon.

„A hagyományos, préseléses gyógyszergyártás is rengeteg mindenre képes, ám komoly technológiai korlátok vannak. Az egyik legfontosabb ezek közül a különböző hatóanyagok kombinálása egy gyógyszeren belül: a préseléses technológiával jellemzően háromféle szert lehet elhelyezni egy-egy tablettában, hiszen ezek keverednek és reakcióba lépnek egymással” – avat be a részletekbe Pál Szilárd, a PTE Gyógyszertudományi Kara Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézetének igazgatója. Az intézet két fiatal kutatója, Kopcsányi Márton és Farkas Gyula által kidolgozott megoldás viszont akár 10 különböző hatóanyag kombinálását is lehetővé teszi, igazi multifunkcionális tablettákat hozva létre.

hirdetes

Farkas Gyula és Kopcsányi Márton
© Kalmár Lajos/PTE

hirdetes

 

A módszer lényege a tabletták szerkezetében keresendő. A 3D nyomtatással készített gyógyszerek belseje leginkább a méhsejtekre emlékeztet, a különböző hatóanyagokat külön rekeszekbe lehet elhelyezni, ezért nem lépnek idő előtt reakcióba egymással. Így egy 3D nyomtatott tabletta akár öt-hat hagyományos gyógyszert is kiválthat.

A praktikusságon túl – hiszen egy marokra való gyógyszer helyett elég lehet bevenni egy tablettát – más óriási előnyei is lehetnek ezeknek a kézműves tablettáknak. „Miután a tabletták szerkezete révén nem csak a hatóanyagok kombinációját, hanem azok felszívódásának gyorsaságát is szabályozni tudjuk, speciálisan személyre szabott gyógyszereket lehet gyorsan előállítani például a klinikákon, kórházakban fekvő betegek részére” – hoz egy példát Kopcsányi Márton.
 

Forrás: HVG.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium

Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium feladat és hatásköre: Az önkormányzati... Tovább

minõségpolitika

egy szervezetnek a minõségre vonatkozóan a felsõ vezetõség által hivatalosan... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyar Tudomány