notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Képernyõ elõtti munkavégzés – munkavédelem a monitor elõtt

hirdetes

Képernyõ elõtti munkavégzés – munkavédelem a monitor elõtt

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Munkahelyi Egészségvédelmi és Biztonsági Irányítási Rendszer (MEB – az OHSAS 18001:1999 és a BS 8800:1996 szabványok alapján) a munkabiztonsági és foglalkozás egészségügyi szempontokat helyezi elõtérbe, és mint általában az irányítási rendszereknek, célja a folyamatos fejlesztés.

 ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Képernyõ elõtti munkavégzés – munkavédelem a monitor elõtt

A Munkahelyi kockázatelemzés alapján feltárt problémákra megfelelõ intézkedéseket kell hozni, illetve a jogi szabályozásnak meg kell felelni.

Ma már szinte nincs is olyan cég, ahol ne használnának számítógépet. Az 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet és ennek módosításáról szóló 3/2002. (VIII. 30.) ESzCsM rendelet szabályozza a képernyõ elõtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeit.

A képernyõ elõtti munkavégzés fogalma:

A képernyõ elõtti munkavégzés meghatározása: aki napi munkaidejébõl legalább 4 órán keresztül rendszeresen képernyõs eszközt használ – képernyõ elõtti munkát végez.

Képernyõs eszköznek minõsül az olyan munkaeszközök együttesét, amelyhez a képernyõs eszközön (azaz monitoron) kívül csatlakozhat adatbeviteli eszköz (pl.: billentyûzet, scanner, kamera), egyéb perifériák (egér, nyomtató, plotter, lemezegység, modem, stb.), esetleges egyéb tartozékok, szoftver, irattartó, munkaszék, munkaasztal vagy munkafelület, telefon, valamint a közvetlen munkakörnyezet.

Képernyõs munkakör fogalma:

Az a munkakör tekinthetõ képernyõs munkakörnek, amely a munkavállaló napi munkaidejébõl legalább négy órában képernyõs munkahelyen képernyõs eszköz használatát igényli, ideértve a képernyõ figyelésével végzett munkát is.

Egészségkárosító hatások:

A képernyõ elõtti munkavégzés legfontosabb negatív hatása az elfáradás, szellemi és fizikai értelemben egyaránt. Összetettebb a terhelés, ha adatbevitel is történik, hiszen a szemnek alkalmazkodnia kell a dokumentum, a klaviatúra, a képernyõ távolságához. A képernyõfigyelés olyan panaszokat okozhat, mint a homályos távolra látás, vörös fájó szemek és fejfájás, vibrálás, kettõs látás, lassú újrafókuszálás a papírról képernyõre és fordítva, emellett elõfordulhat a képernyõ elõtti munkával járó kimerültség és stressz.
A kar, a kéz és a vállöv átmeneti elfáradásától a tartós fájdalmon át a krónikus lágyrész változásokig sok probléma elõfordulhat a billentyûzet kapcsán is. A hát, a nyak és a fej hosszú idejû statikus helyzete szintén egészségügyi panaszokat okozhat. Emellett számolni kell az ülõmunkával járó egészségromlással is: kialakulhat aranyér, a comb nyomása miatti pangás a visszerekben, a kismedencében.

hirdetes

Munkáltatói feladatok:

Munkáltatói kötelezettség biztosítani a képernyõs munkahelyen történõ munkavégzés egészségi és biztonsági feltételeinek rendszeres ellenõrzését, valamint az alábbiakban felsorolt kockázatok elõfordulásának rendszeres vizsgálatát:

  • látásromlást elõidézõ tényezõk,
  • pszihés (mentális) megterhelés,
  • fizikai állapotromlást elõidézõ tényezõk.

A képernyõ elõtti munkavégzés törvényileg megengedett idõtartama:

A képernyõ elõtti munkavégzés idõtartama a napi 6 órát nem haladhatja meg (másfajta – nem képernyõ elõtti – munkát végezni), illetve óránként 10 perces szünetet biztosítani kell, és ezeket az idõtartamokat nem lehet összevonni.

A számítógépet és a hozzá kapcsolódó munkakörnyezetet úgy kell kialakítani, üzembe helyezni és üzemben tartani, hogy a rendeltetésszerû használat ne jelentsen egészségi kockázatot vagy balesetveszélyt a munkavállalónak.

A munkáltatónak kötelezettsége gondoskodni a megfelelõ:

  • képernyõrõl,
  • billentyûzetrõl,
  • munkaasztalról, munkaszékrõl,
  • képernyõ alõtti munkavégzésre alkalmas környezetrõl (térkövetelmények, megvilágítás, tükrözõdés és fény-visszaverõdés, sugárzás-, zaj- és klímaviszonyok)
  • az optimális ember-gép kapcsolat megteremtésérõl (pl.: megfelelõ szoftverek tervezésével, illetve kiválasztásával, valamint a képernyõs munkafeladatok megtervezésével).

A jogszabály olyan monitor használatát írja elõ, amely tükrözõdés- és fényvisszaverõdés mentes, azaz nem okoz kényelmetlenséget, látási nehézséget használójának.

A képernyõ elõtti munkához minimálisan szükséges, éleslátást biztosító szemüveg:

A képernyõ elõtti munka – nagyon sok esetben- folyamatos látásromláshoz vezet, és ennek következtében az ilyen munkát végzõk egy-két évente kénytelenek szemorvoshoz fordulni.

A képernyõ elõtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg szemészeti szakvizsgálat eredményeként meghatározott, a képernyõ elõtti munkavégzéshez szükséges szemüveglencse, és ennek a lencsének a rendeltetésszerû használatához szükséges keret.

hirdetes
A képernyõ elõtti munkavégzéstõl független egyébként is használt szemüveg vagy kontaktlencse nem sorolható ebbe a kategóriába. Viszont ha szakorvosi vizsgálat megállapítja, hogy látásuk romlása a munkavégzésük során alakult ki, és emiatt kellett cserélni eddigi szemüvegüket, akkor joggal várhatják el munkáltatójuktól, hogy részükre biztosítsa a rendelet által elõírt minimálisan szükséges, a képernyõ elõtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveget.

A munkáltató költelessége

A munkáltató köteles a munkavállaló látásának vizsgálatát biztosítani szükség szerint, de legalább kétévente látásvizsgálatra elküldeni, a munkavállaló köteles a vizsgálaton részt venni. A vizsgálatot a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást nyújtó orvos végzi el. Szemészeti szakvizsgálatra akkor van szükség, ha az orvos megállapítása szerint a munkavállalónak képernyõ elõtti éleslátást biztosító szemüvegre van szüksége.

A rendelet elõírja a munkáltatónak, hogy a szükséges (a képernyõ elõtti munkavégzéshez éleslátást biztosító) szemüveget, mégpedig a minimálisan szükséges mértékben – kell biztosítania.
A minimálisan szükséges mérték adott – hiszen az orvos elõírja a szemüveg pontos paramétereit; az ehhez szükséges szemüveg keretet (szintén a minimálisan szükséges mértékben) a munkáltatónak kell biztosítania. Nem háborodhat fel a munkavállaló, ha a munkáltató a legolcsóbb árfekvésû keretet hajlandó megtéríteni.

A munkáltatóknak tudniuk kell, hogy a képernyõ elõtti munkához szükséges, éleslátást biztosító szemüveg/kontaktlencse védõeszköznek számít, tehát nem kell utána megfizetni a személyi jövedelemadót, továbbá mint természetbeni juttatás nem képez munkáltató járulékalapot.

 ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!


Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

előirányzott eladás

Az értékesítés várt volumenének konzervatív becslése. Rendszerint a jelenlegi... Tovább

a mérés szabályozási rendszere

a metrológiai megerõsítéshez és a mérési folyamatok folyamatos szabályozásának... Tovább

Tovább a lexikonra