notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Megint okosabb lett a Google

hirdetes

Megint okosabb lett a Google

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Két új intelligens keresési funkció jelent meg a kereső angol nyelvű változatában. Egyszerű kérdésekre egyszerű válaszok.

Google

 

Squared, a Google új keresőalgoritmusa

 
Kezd beérni a Google közel egy évvel ezelőtt bemutatott Squared keresőalgoritmusa, amely a megszokott keresőmotorokkal ellentétben nem weboldalakra mutató hivatkozásokat jelenít meg találatként, hanem az oldalakból kinyert adatot, azaz a kereső kérdésére adható választ. A cég egyelőre az angol nyelvű oldalán kezdte meg az új, intelligens motor fokozatos bevezetését, a magyar verzióban egyelőre nem tudni, mikor jelennek meg az új funkciók.
Az első lépcsőben két új funkció vált elérhetővé . Az egyik a szokásos találati lista tetején megadja a választ a konkrét adatot, tényt firtató kereső kifejezésre. Például ha azt írjuk be a keresőbe, hogy „Magyarország fővárosa” (capital city of Hungary) vagy „Neumann János születési dátuma” (John von Neumann date of birth), az intelligens kereső által különféle weboldalakról gyűjtött információkból leszűrhető választ kapjuk.

hirdetes

A két példa esetében ez pontos, de például Magyarország miniszterelnökét már tévesen nevezi meg az algoritmus – ilyenkor a Feedback linkre kattintva lehet a hibát jelezni. A válasz mellett kilistázhatók azok a források is – a releváns szövegrészletekkel együtt –, melyek alapján a motor azt megalapozottnak tartja.

 

Something different menüpont a Google keresőoldalon

 

  A másik újdonság a sokak által nem kedvelt bal oldali oszlop alján bizonyos kereséseknél megjelenő Something different (valami más) menüpont, ami alatt a keresőszóhoz kapcsolódó kifejezéseket listázza ki a Squared. Például ha a „guitar” szóra keresünk, további hangszerek neveit találjuk itt. A Google szerint az emberek gyakran keresnek egy adott kategórián belül kapcsolódó kifejezésekre, ez a funkció az ő dolgukat könnyíti meg.

hirdetes
Ahogy az az újításokról beszámoló blogbejegyzésben  írják, a még ma is kísérleti technológiának számító Google Squared megérett arra, hogy élesben is bevessék, de még rengeteg kihasználatlan lehetőség rejlik benne. A jövőben a motor – legalábbis a terv ez – már több adatból összeálló válaszokat is képes majd adni (például: „kik az Egyesült Államok legfelsőbb bírái?”), és összetettebb kérdéseket is megért majd.

Forrás: http://index.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

telemarketing

Reklámüzenetek eljuttatása közvetlenül az emberekhez, telefonon keresztül. In-bound: ha az... Tovább

vásárlásösztönzés

Különböző, többnyire rövid ideig ható ösztönző eszközök együttese, amelynek célja hogy... Tovább

Tovább a lexikonra