notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Okoslámpák, avagy így tedd biztonságossá otthonod, a leghatékonyab módszer otthonod biztonságának megőrzésében

hirdetes

Így teszik biztonságosabbá az otthonokat az okoslámpák

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Otthona biztonságáról mindenki sajátos módon gondoskodik. Egyesek kutyával, vagy hamis kamerákkal próbálják elijeszteni a betolakodókat, míg mások jól látható helyre kihelyezik, hogy a házi riasztórendszer valamelyik biztonsági szolgálat hálózatához kapcsolódik.Vannak olyanok is, akik a régi „égve hagyott villanyok” technikát alkalmazzák (akár folyamatosan, akár időzítőre kötve), azt remélve, hogy úgysem törne be senki egy olyan házba, ahol éppen otthon vannak. Nos, sajnos ez az a „megoldás”, ami ma már nem egészen életképes. Mint ahogy az az NPR (az Egyesült Államok leghíresebb közszolgálati rádiója) egyik cikkéből kiderült, az égve hagyott villanyok épp, hogy magukra vonják a betörők figyelmét.

okoslámpa által nyújtott hatékony védelem

Hogyan működnek az okoslámpák?

Az okoslámpák azonban még egy egyszerű villanykörtét is képesek korszerű riasztóeszközzé alakítani. Az okoslámpák lényegesen hatékonyabbak, mint az időzített fények, mert egyrészt könnyebb őket kezelni, másrészt be lehet állítani rajtuk, hogy sokkal természetesebben utánozzák egy otthon lakóinak villanykapcsolgatási szokásait.

Miután beszerelik, az okos világítórendszer hozzákapcsolható az otthontulajdonos okostelefonjához, amivel nem csak távirányíthatóvá, hanem időzíthetővé is válik, továbbá működtethető véletlenszerűen, vagy más okoseszközökkel összeszinkronizálva. Egy olyan otthonba hazatérni, ami már közeledted érzékelve felkapcsolja a villanyokat nem csak kényelmes, de egyfajta biztonságérzetet is ad.

Az okos világító rendszerek beszerelése

Az okos világító rendszereknek mind házon belüli, mind kinti változatai is léteznek, méghozzá minden felhasználói szintre. Ez azt jelenti, hogy nem kell számítógépes mágusnak lenned ahhoz, hogy használni tudd őket. Ha nem vagy otthon a villanyszerelésben (vagy nem szeretnél arra költeni, hogy valaki megcsinálja neked), akkor használhatsz egyszerű okos konnektorokat is, amikbe aztán bármilyen lámpát bedughatsz, és kezelhetsz távolról, vagy kicserélheted régi villanykörtéidet okos képességekkel felruházott LED-ekre, amiket szintén irányíthatsz okostelefonoddal. Kintre különféle jellegzetesen szabadtéri opcióid vannak (reflektorok, taposólámpák, állólámpák stb.), amikre lényegében minden kinti lámpádat lecserélheted.

A következőkben arról lesz szó, hogy hogyan használhatod ezeket a modern, mégis egyszerű eszközöket otthonod védelmének megerősítésére!

Állítsd időzítőre őket

A fények távol tarthatják a betolakodókat, de ha valaki egész éjszaka égve hagyja őket, akkor az épp, hogy arra utal, hogy senki sincs otthon. Akár okos villanykörtéket, állólámpákat, kapcsolókat, vagy bármilyen más okos világítást használsz, szinte minden ilyen berendezést könnyedén beidőzíthetsz egy okostelefonos alkalmazáson keresztül.

hirdetes

Beállíthatod többek között azt is, hogy felkapcsoljanak a kinti lámpák, amikor hazaérsz, és még néhány benti is, hogy éjszaka ne kelljen egy koromsötét házba belépned. Ezen kívül beállíthatod, hogy a kinti lámpák naplementekor felkapcsoljanak, vagy csoportosíthatod őket a benti fényekkel, hogy minden egyszerre lekapcsolódjon, amikor lefekvéskor kinyomod őket.

Az időzítés továbbá lehetővé teszi, hogy variáld, hogy mikor kapcsoljanak fel és le a lámpák otthonodban, így azok sosem követnek majd egy előre megszabott mintát, tehát a portyázó betörők nem fogják tudni kifigyelni, hogy valójában időzítő vezérli a fényeket.

Szerezz mozgásérzékelő lámpákat

Az egész nap (és éjszaka) égve hagyott lámpák nem csak magukra hívják a betörők figyelmét, hanem még meg is könnyíthetik a dolgukat, hiszen egy mindig kivilágított házat ki- és bejáratait nagyon könnyű kifigyelni. Ha például valahol egész nap ég a villany, akkor arról könnyedén megállapítják, hogy valószínűleg huzamosabb ideig nincs otthon.

Ezért lehetnek hasznosak a mozgásérzékelő lámpák, amelyek felkapcsolnak, amikor – nem meglepő módon – mozgást észlelnek, majd egy adott idő múlva lekapcsolják magukat. Ez könnyedén ráijeszthet a betolakodókra, mert hirtelen nem fogják tudni, hogy mozgásérzékelő miatt kapcsolt be a lámpa, vagy konkrétan valaki feloltotta azt. Az igazán jó mozgásérzékelő lámpák érzékenysége külön állítható, így nem kapcsolnak fel, valahányszor elrepül előttük egy nagyobb molylepke. A legtöbb okoslámpa más mozgásérzékelő berendezésekkel is kombinálható, ha azok alkalmasak erre.

hirdetes

Utánozd le velük saját viselkedésed

Ha időzítőre állítod a lámpákat, akkor az egy-egy betörőt eltántoríthat ugyan otthonodtól, de a kitartóbbak több éjszaka is visszatérnek majd, hogy kifigyeljék, pontosan milyen időpontokban is kapcsolódnak fel a fények a házban. Ezek a ravasz betolakodók hamar rájönnek majd, hogy a percre pontosan felkapcsolódó fények időzítve vannak.

Szinte minden okoslámpa rendelkezik egy „Away” („Házon kívül”) móddal, ami véletlenszerűen kapcsolgatja a lámpákat a házban, mintha valaki a szobák között járkálna – lényegében utánozva ezzel az otthoniak viselkedését.

Az okos konnektorok szinte bármilyen eszközt képesek „okos” működésre bírni. Elég csak néhányat elhelyezni a házban, és véletlenszerű „Away” módra kapcsolni őket, és máris van egy viszonylag olcsó, de nagyon hatékony megoldásod otthonod védelmére.

Tedd még okosabbá lámpáidat

Amikor okoslámpáidat más okosotthon-platformokkal együtt használod (Amazon Alexa, Google Assistant, stb.) akkor a világítást már okoseszközökön keresztül is automatizálhatod otthonodban. Például ha van egy mozgásérzékelő térfigyelő kamerád, és valaki elsétál előtte, akkor az automatikusan felkapcsolhat egy-két benti villanyt.

Bizonyos értelemben olyan ez, mint amikor a Reszkessetek, betörők! betolakodói a házakat figyelik az utcában, és Kevin egy ál-házibulit csap, ami rögtön össze is zavarja a jómadarakat.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Környezeti hatás

környezeti hatás A környezetben végbemenő mindennemű változás, akár káros, akár hasznos,... Tovább

Barter

Egy médiatulajdonos reklámidőt vagy hirdetési felületet biztosít más szolgáltatásért,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek