notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Környezeti felmérés ökotérképpel

hirdetes

Ökotérképezés

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az ökotérképezés egy egyszerű és gyakorlatias módszer egy üzem, műhely, vagy iroda környezeti felmérésére. Az egyszerűsége miatt rendkívül népszerű módszert Heinz Werner Engel belga ökotanácsadó fejlesztette ki

Az ökotérképezés során a felmért iroda, üzem alaprajzi térképét használva helyszíni bejárás során azonosítjuk a következő tématerületeken tapasztalható problémákat:

Települési elhelyezkedés, zavarások

Az iroda tevékenysége során mennyiben zavarja a szomszédait. Jelenthet zajt, szagokat, túlzott mértékű gépjármű forgalmat is. Nem mindegy, hogy egy iroda ipari övezetben helyezkedik-e el, esetleg lakott területbe ékelődve, netán egy óvoda mellett.

Víz

Az iroda tevékenységétől függően eltérő a vízfelhasználás és a keletkező szennyvíz jellege. Van-e vízpazarlás, kerülhetnek-e veszélyes anyagok a csatornába nehezítve ezzel a szennyvíztisztítást, és veszélyeztetve az élővizeket?

Talaj, tárolás, bútorok

Szennyeződhet-e a talaj és közvetve a talajvíz a tevékenység során? Erre az esetek nagyobb részében a telephely udvarán van esély, ahol a különböző anyagok és hulladékok, köztük a veszélyes anyagok tárolása során tapasztalhatóak problémák. Az irodában az anyagok tárolási körülményeit is érdemes megvizsgálni, különös tekintettel a veszélyes anyagokra, készítményekre és hulladékokra.

Energia

Az energiatermelés, szállítás, és fogyasztás, vizsgálatában választ kaphatunk arra, hogy vajon megfelelő-e a berendezések állapota, méretezése, takarékosan bánunk-e az energiával vagy előfordulnak pazarlások. A legjellemzőbb problémák a világítás és a fűtés területén fordulnak elő.

hirdetes

Levegő, szagok, zaj, por

A tevékenységtől és a használt berendezésektől függően jelentős zajterhelés, kipárolgások, porképződés kísérheti a vizsgált iroda munkáját. Ezek a problémák egyrészt az irodában dolgozók egészségére, másrészt a környezetre is hatnak, az esetek többségében negatívan.

Hulladék

Odafigyelnek-e az irodában a hulladékok megelőzésére, csökkentésére újrafelhasználással, vagy a már keletkezett hulladék megfelelő, lehetőség szerint szelektív gyűjtésére, a hulladékok megfelelő tárolására, szükség szerinti ártalmatlanítására? Ezek a kérdések fokozott figyelmet érdemelnek, amennyiben veszélyes hulladék is keletkezik a tevékenység során. Mivel pedig a kiégett neoncsövek, festéktonerek, szárazelemek és akkumulátorok is veszélyes hulladéknak minősülnek, szinte minden tevékenység érintett.

Kockázatok

A kockázatok kapcsán munkaegészségügyi, egészség- és tűzvédelmi problémákat tárunk fel. Ehhez vizsgálni kell többek között a veszélyre felhívó táblákat, feliratokat, az egyéni védőeszközöket, és azok használatát, a menekülő utakat, és vészhelyzeti tervek meglétét.

hirdetes

Az azonosított problémákat a műhely alaprajzi térképén jelöljük. Fontos, hogy a bejárás során ne kizárólag a problémákat és rossz gyakorlatokat jelöljük be és gyűjtsük össze, hanem a pozitív példákat is.

Motiváló a szervezet számára, ha a javítandó dolgok, eljárások listája mellett visszajelzést kap arról is, amit már jól csinálnak. Ezeket zöld színnel jelöljük a térképeken.

A helyszíni bejárás eredményeképpen egy problémalistát kapunk, amelyhez rögtön a probléma megszüntetését célzó intézkedéseket. A javító intézkedéseket prioritási sorrendbe tesszük, így a könnyebben, egyszerűbben kis beruházással vagy beruházás nélküli intézkedésekkel kezdheti az iroda a környezeti javulást.

A sorrendbe állítás szempontjai a következők:

  • Megvalósíthatóság
  • Környezeti haszon
  • Gazdaságosság

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

minõségirányítási rendszer

irányítási rendszer egy szervezet vezetésére és szabályozására, a minõség ... Tovább

környezeti tényező

környezeti tényező Valamely szervezet  tevékenységének, termékeinek vagy... Tovább

Tovább a lexikonra