notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ombudsmanjelöltek

hirdetes

Ombudsmanjelöltek

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A parlament alkotmányügyi bizottsága keddi ülésén támogatta Fülöp Sándor kinevezését a jövõ nemzedékek ombudsmanjának posztjára, leszavazta ugyanakkor Zombor Ferenc adatvédelmi biztosjelöltet.
Az ellenzéki képviselõk mindkét jelöltet egységesen támogatták. Fülöp Sándor esetében ehhez járult két támogató szocialista voks is, így 15 igen állt szemben 13 tartózkodással. Zombor Ferenc tekintetében nem volt kormánypárti "átszavazás", így a bizottság nem támogatta az adatvédelmi biztosjelöltet.A szocialista frakció nem ért egyet


Avarkeszi Dezsõ, az alkotmányügyi bizottság szocialista elnöke a szavazás elõtt elmondta: az MSZP-frakció a jövõ héten alakítja ki egységes álláspontját a köztársasági elnök ombudsmanjelöltjeirõl. Hozzátette: a szocialista frakció nem ért egyet a köztársasági elnök jelölési gyakorlatával, amelynek nem része a parlamenti frakciókkal történõ konzultáció.

A szükséges támogatás


Az ombudsmanok megválasztásához a parlamenti képviselõk kétharmadának támogatása szükséges. A Ház várhatóan jövõ hétfõn szavaz a jelöltekrõl. A jövõ nemzedékek ombudsmanjának posztjára jelölt Fülöp Sándor jogász végzettségû, dolgozott többek között a Legfõbb Ügyészségen és uniós környezeti jogharmonizációs munkát végzett a magyar és több szomszédos állam kormányainak.
hirdetes

Elképzelés az egyedi ügyekrõl


A bizottsági ülésen elhangzott: az egyedi ügyekkel kapcsolatban a jelölt elképzelése az, hogy fél-háromnegyed év alatt a környezetvédelmi felügyelõségektõl, ügyészségektõl, bíróságoktól begyûjti a terület joggyakorlatát. A különbözõ állami szervek döntései felkerülnek az ombudsman internetes honlapjára, hogy a jogkeresõ közönség megismerhesse azokat.
Fülöp Sándor elmondta: még sok gondot okoz, hogy a környezetvédelmi jog meglehetõsen kiszámíthatatlan, szükség van a joggyakorlat fejlesztésére, egységesítésére.

Visszafogottság, megfontoltság


A biztosjelölt megválasztása esetén az általános ügyekben visszafogottságot, megfontoltságot ígért. Hozzátette: célja, hogy az összes érintett véleményét megismerve olyan kiegyensúlyozott álláspontot foglaljon el, amelyet mindenki el tud fogadni. Ilyen általános, szélesebb témákat érintõ állásfoglalásra évente 3-4-szer kerülne sor.

Fõ témákA jövõ nemzedékek ombudsmanjelöltjének kiemelt témái közé tartozik a környezeti hatásvizsgálat, a természetvédelmi jogcímek, a környezeti információk áramlása. A nagyberuházások környezetvédelmi vonatkozásaival kapcsolatban Fülöp Sándor elmondta: fontos, hogy minden érintett idõben véleményt nyilváníthasson, és ezzel jelentõsen mérsékelhetõk az anyagi és idõveszteségek.
hirdetes
Az új ombudsmanra kiterjedõ jogkörökre vonatkozó képviselõi kérdés kapcsán Fülöp Sándor azt mondta, a környezetvédelemrõl nem szabad, hogy a konfliktus, a veszekedés, a botrány jusson az emberek eszébe, sokkal inkább az idõben elkezdett párbeszéd, konszenzuskeresés.

Független szakmai munka folytatása


Zombor Ferenc adatvédelmi biztosjelölt bizottsági meghallgatásán elmondta: korábban az Alkotmánybíróságon, az adatvédelmi biztos hivatalában, illetve egyéni ügyvédként dolgozott. Hangsúlyozta: az ombudsman csak az alkotmányra és a törvényekre lehet tekintettel. A jelölt kiemelte: szeretné folytatni elõdei, Majtényi László és Péterfalvi Attila független, befolyásmentes, elmélyült szakmai munkáját.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

auditkritériumok

összehasonlítási alapként használt elõirányzatok, eljárások vagy követelmények ... Tovább

MMSZ

Magyar Marketing Szövetség. -Szervezi és összefogja a marketing területén... Tovább

Tovább a lexikonra