notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Opera software, milyen lesz az új web 5.0?

hirdetes

Már a web 5.0-ra készül az Opera

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az Opera Software új szolgáltatásával fel akarja számolni az internet hierarchikus rendszerét. Az Opera Unite-tal minden gépből privát webszerver lehet, állítólag ez a web 5.0.

Opera Software, a webet újradefiniáló megoldás

Az Opera Software keddre ígérte forradalmi, a webet újradefiniáló megoldása bejelentését. A premierre délelőtt került sor: a norvég cég egy olyan új, egyelőre korai tesztfázisban lévő szolgáltatást indított el, amely a felhasználó számítógépét privát webszerverré, vagy inkább közösségi hálózati csomópontokká alakítja – írja az IT café.

 

Opera Unite

A vállalat az Opera Unite-nak nevezett újszerű megoldás reklámkampányát osztályharcos keretbe helyezte. Az internetező ma szerintük másodrangú polgár a világhálón, hiszen a szabadsága csupán mások, többnyire hatalmas multik által üzemeltetett szerverek és szolgáltatások fogyasztására korlátozódik. A web fejlődése ugyan eljutott a „webkettőnek” nevezett korszakba, amelyben a fogyasztóból közreműködő válhat, de hogy a netezők mit tehetnek az általuk megosztásra, publikálásra szánt tartalmakkal, az még mindig nem rajtuk, hanem a szolgáltatókon múlik. Ők szabják meg a mozgásteret, ők tárolják a felhasználók által feltöltött anyagokat, és persze ők döntenek azok és általában a szolgáltatás sorsáról. Az Opera szerint az internet fejlődésének következő stádiuma törvényszerűen a hálózat demokratizálása, a hierarchizált rendszer felszámolása.

hirdetes

 

Ez volna a web 5.0?

A cég szerint ennek egyik eszköze az Opera Unite. „Talán web 5.0-nak nevezhetnénk” – fogalmazott a keddi online sajtótájékoztatón a blikkfangos frázisokkal általában nem fukarkodó Jon von Tetzchner, a cég vezére. Von Tetzcher úgy véli, a ma divatos cloudalapú szolgáltatások után a következő magától értetődő fejlődési stádium az, hogy minden számítógépből tartalmak és szolgáltatások megosztására alkalmas csomópont lesz. „Minden egyes gép kétirányú utcává válik, és az emberek dönthetik el, mit akarnak megosztani, kivel, miközben az adatokat mindvégig a saját gépükön tárolják” – magyarázta.

 

Opera Unite az Opera 10 böngésző része

Az Opera Unite majd a végleges Opera 10 böngésző része lesz, egyelőre csak tesztverzióban érhető el és próbálható ki. A platform a cég közleménye szerint lehetővé teszi bármilyen webszerveres alkalmazás fejlesztését, de a programozáshoz nem értő tömegeknek alapértelmezés szerint is kínál egyszerű funkciókat. A most közzétett alfaverzióban böngészőben futtatható biztonságos fájlmegosztás, webszerver, médialejátszó, fotómegosztás és chat szerepel.

hirdetes

 

Mikor jelenik mag az Opera 10 végleges változata?

A privát megosztószerver a böngészőből egy Opera azonosítós regisztrációval indítható el. Ezt követően az általunk kiválasztott tartalmak egy adott, az operaunite.com domén alá tartozó címen hozzáférhetővé válnak azok számára, akiknek engedélyezzük ezt. A megosztáshoz az Opera 10 futtatására van szükség, de az így beüzemelt privát szerver által szolgáltatott oldalak természetesen bármilyen böngészővel megnézhetők. A megoldás természetéből fakad, hogy a megosztott oldalak csak akkor érhetők el, ha fut a szerver, azaz az Opera Unite. A szolgáltatás végfelhasználóknak ingyenes, nincs limit a megosztható adatok mennyiségére vonatkozóan, a lehetőségeket csak a rendelkezésre álló sávszélesség korlátozza – magyarázta Christen Krogh fejlesztési igazgató. Krogh azt is elmondta, hogy az Opera 10 végleges változata megjelenik, amilyen hamar csak lehet.

 

Forrás: index.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

audit

auditbizonyítékok nyerésére és ezek objektív kiértékelésére irányuló... Tovább

Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Szociális és Munkaügyi Minisztérium tevékenységi köre A Szociális és Munkaügyi... Tovább

Tovább a lexikonra