notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Megtalálták az öregedés ellenszerét.

hirdetes

Kutatók felfedezték, mivel lassítható az öregedés

SzSz
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy lehetséges volt csökkenteni a öregedést okozó sérült sejtek számát és meghosszabbítani az élettartamukat, még akkor is, ha a kezelést későn kezdték el. Tudósok kimutatták, hogy az idős egerek kezelésére alkalmazott Fisetin természetes tartalmú termék, amelynek összetevői sok gyümölcsben és zöldségben is megtalálható, szintén jelentős pozitív hatással van az egészségre és az élettartamra.

Megtalálták az öregedés ellenszerét.

A Nature Medicine kiadásában jelent meg először a Minnesota Egyetem Orvostudományi Kar professzorainak kutatása, amelynek eredményei azt mutatták, hogy csökkenthető az öregedés sérült sejtjeinek száma, amely által meghosszabítható az élettartam és javítható az egészség. 

Ahogy az emberek elkezdenek öregedni ezek a sérült sejtek elkezdenek felgyülemleni a szervezetben. Amikor a sejtek egy bizonyos mértékig károsodnak, átmennek egy örgedési folyamaton, így a sejtek felszabadítják a gyulladásos faktorokat, amelyek az immunrendszer romlását is megmagyarázzák. Egy fiatalabb személy immunrendszere sokkal egészségesebb, és képes a károsodott sejtek tisztítására. Öregedés közben ezek a sejtek nem tisztulnak meg olyan hatékonyan, így a káros anyagok felhalmozódnak a szervezetben, ezáltal gyulladást okoznak, felszabadítják az enzimeket, amelyek lebontják a szöveteket. 

hirdetes

Az egyetem kutatói erre a sejtkárosodásra találtak egy természetes terméket a Fisetin-t, amely képes csökkenteni a sérült sejtek számát. A Fisetint öreg egereken tesztelték, akik a vegyület beadása után sokkal egészségesebbek lett, életminőségük pedig feljavult. A tanulmány nemrég jelent meg az EBioMedicine közleményében. 

"Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy kiterjeszthetjük az egészségi állapotot, még az élet vége felé is" - mondta Robbins. "De még mindig sok kérdés merül fel, például mi a megfelelő mennyiség egy ember esetében."

Egy kérdésre, azonban ma már válaszolni lehet: Miért nem tették ezt már korábban? “Mindig voltak kulcsfontosságú korlátok, amikor kitaláltuk, hogy egy gyógyszer hogyan fog működni a különböző szövetekben, különböző sejtekben egy öregedő testben.” A kutatóknak nem volt módjuk annak meghatározása, hogy a kezelés valóban megtámadja-e az adott káros sejteket.

hirdetes

Edgar Arriaga, a Minnesota Egyetem Tudományos és Műszaki Kollégium Kémiai Tanszékének professzora szerint a csapat tömegcitometriai vagy CyTOF technológiát használt, és először alkalmazta az öregedés elleni kutatásban, ami egyedülálló a Minnesotai Egyetemen.

"Amellett, hogy megmutatja, hogy a gyógyszer működik, ez az első olyan demonstráció, amely bemutatja a gyógyszer hatását a károsodott sejtek bizonyos részhalmazaira egy adott szöveten belül." - mondta Robbins.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

metrológiai feladatkör

a mérés szabályozási rendszerének meghatározásával és bevezetésével kapcsolatos... Tovább

környezeti cél

környezeti cél Általános, a környezeti politikával összhangban levő cél, amelyet egy... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld