notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Óriási területet zöldít ki Kína és India, de ez is kevés lehet a klímaváltozás ellen

hirdetes

Óriási területet zöldít ki Kína és India, de ez is kevés lehet a klímaváltozás ellen

ich.hu
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Kína és India az elmúlt két évtizedben akkora területet zöldített ki, mint az Amazonas-medence, de könnyen lehet, hogy ez is kevés a klímaváltozás megállításához.

Óriási területet zöldít ki Kína és India, de ez is kevés lehet a klímaváltozás ellen

Kínát a világ egyik legnagyobb környezetszennyezőjeként tartják számon a tudósok, de Indiában sem sokkal jobb a helyzet. Egy friss tanulmány szerint azonban a két országban most "kizöldítéssel" – faültetéssel és növénytermesztéssel – igyekeznek lelassítani a globális felmelegedés folyamatát.


A BBC beszámolója szerint a két országban a jelen állás szerint évente mintegy 5,1 millió négyzetkilométerrel növekszik a zöld terület nagysága a 2000-es évekhez képest, ami 5 százalékos növekedést jelent. A kutatók ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés a faültetések hatását ellensúlyozhatja.

© MTI / Komka Péter


A NASA műholdjának adatai szerint az elmúlt két évtizedben nagyjából akkora területet sikerült bezöldíteni a két országnak, mint a komplett Amazonas-medence. A mérések szerint az ültetések még az 1990-es évek közepén kezdődtek.

hirdetes


Az adatok szerint Kína mintegy 42 százalékkal járult hozzá az erdők megőrzését és bővítését célzó globális programhoz. A távol-keleti ország annak érdekében lépett, hogy megállítsa a talajeróziót, csökkentse a légszennyezést, és ennek hatásaként a globális felmelegedés mértékét is.


[Nem kérdés, hogy történelmi időket élünk – az a kérdés, lesz-e még folytatás]


hirdetes
A "zöldítés" további 32 százaléka – amely az indiai program 82 százalékát teszi ki – a műtrágyázásnak és az öntözésnek köszönhető intenzív növénytermesztésből adódik. A zöldségek, gyümölcsök és különböző gabonafélék termesztése 2000 óta 35-ről 40 százalékra nőtt.

Illusztráció.© MTI / Czeglédi Zsolt


A növényültetési trend ugyanakkor a jövőben változhat, Indiában például azért, mert elfogyhat a felszín alatti édesvíz, amit eddig az öntözésre használtak. Ráadásul nem ez az egyetlen probléma, amivel szembe kell nézniük az országoknak. A kutatók szerint a szén-dioxid szintje a levegőben az idei évben minden eddigi rekordot megdönthet, ami hatással van a növényekre is: kevesebb szén-dioxidot fognak majd felvenni.


Eközben felmerült egy másik probléma is. Ranga Myneni, a Bostoni Egyetem tudósa a BBC-nek úgy nyilatkozott, a rengeteg faültetés egyre kevésbé képes ellensúlyozni a klímaváltozás hatásait. A jégtakaró továbbra is olvadni fog, a tengerek szintje emelkedik, a trópusi viharok pedig egyre gyakoribbak és egyre pusztítóbbak lesznek.

Forrás: HVG.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

átsorolás

nem megfelelõ termék fokozatának módosítása, hogy az az eredetitõl eltérõ... Tovább

munkakörnyezet

olyan feltételek köre, amelyek között a munkavégzés történik ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Technológia Tudomány