notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Óriási tévhit: ne nyomja össze a fémdobozokat, amikor kidobja őket

hirdetes

Óriási tévhit: ne nyomja össze a fémdobozokat, amikor kidobja őket

ich.hu
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Elsőre talán jó ötletnek tűnik, hogy az üdítős fémdobozokat összegyűrve dobjuk a "rendes" szemetesbe is, pedig nem az. Kivétel persze akad – aki igazán jót szeretne tenni, annak érdemes odafigyelnie.

Óriási tévhit: ne nyomja össze a fémdobozokat, amikor kidobja őket

Valószínűleg nem tévedünk túl nagyot, ha azt mondjuk, a legtöbb ember miután megiszik egy dobozos italt – legyen szó üdítőről, energiaitalról vagy sörről –, a dobozt összenyomva dobja a szemetesbe. Mindez még logikus lépésnek is tűnik, hiszen így legalább kevesebb helyet foglal a kanna, így több fér el a szemetesben. A helyzet viszont az, hogy ezt nem volna szabad megtenni, ha rendes (nem szelektív) kukába dobjuk őket.


Az amerikai Aluminum Association arra figyelmeztette a fogyasztókat: ne nyomják össze a fémdobozt, mielőtt kidobnák azt a szemetesbe. Az ok pedig rendkívül egyszerű:
ez megakadályozhatja, hogy újrahasznosítsák őket.

hirdetes


Matt Meenan szerint ennek oka az, hogy az újrahasznosító egységek legtöbbje egyirányú újrahasznosító rendszert alkalmaz, ahol gépek segítségével válogatják szét őket – írja a Metro.


Ezek azonban általában a hulladék anyagára és formájára támaszkodva döntik el, mi hova kerüljön, ha pedig nem ismeri fel, hogy egy fémdobozról van szó, könnyen a "nem újrahasznosítható" anyagok közé kerül be. Ami viszont még ennél is rosszabb: a papír közé keveri a dobozt. Ha ez megtörténik, az az újrahasznosítás során a teljes tételt beszennyezi, így végül mégis a hulladéklerakóba kell vinni a papírt.

© MTI / Kallos Bea

hirdetes


Ott sem jobb a helyzet, ahol mágnes segítségével választják szét a szemetet, ott is előfordulhat ugyanis, hogy az összenyomott fémdobozt nem tudja felemelni a mágnes.
A szakember szerint az Egyesült Államokban jelenleg 40 milliárd fémdoboz kerül be a hulladéklerakókba, ami 800 millió dolláros (kb. 227,4 milliárd forint) kiesést jelent. Pedig ez a mennyiség akár újra a boltok polcaira is kerülhetne.


Meenan szerint ugyanakkor a dobozt nyugodtan össze lehet nyomni akkor, ha szelektív hulladékgyűjtőbe dobja az ember, így ugyanis valóban van értelme a helytakarékosságnak.

Forrás: HVG.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

vevõi megelégedettség

a vevõ észlelése arról, hogy milyen mértékben teljesültek a vevõ követelményei ... Tovább

klaszterelemzés

Valamely felmérésben szereplő személyek csoportosításának statisztikai technikája, nem egyes... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Technológia Tudomány