notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Milyen új pályázat várható 2009 során: technológia korszerűsítés GOP pályázatok

hirdetes

Új pályázatok 2009-ben!

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

 

 

 

 

Töltsd itthon a nyarat új élményekkel! Tanulj meg vitorlázni a Balatonon! kattints ide!

 

Évvégi leadási hajrá és új pályázatok 2009-ben -Idén még év végén is jelennek meg új pályázatok, sokan pedig a hosszabbítások miatt még most vannak a leadási hajrában. Most azonban azoknak szeretnénk kicsit kedvezni, akik a jövő évre tartalékolják az erőforrásokat, de már most szeretnék tudni, mire. Egy kis ízelítő 2009. pályázati lehetőségeiből.

Pályázati pénz 2009

Hogyan érdemes pályázni?

Jövőre is visszatapsolják a technológiafejlesztési, vagyis eszközbeszerzési pályázatokat. Országosan pályázható egyszerűbb beszerzések határideje idén év végén lejár, de ez egy olyan állandó és népszerű fejlesztési cél, amelyet minden évben meghirdetnek. Kisebb kört érint, de nem kevésbé fontos, ezért évről évre visszatérő téma a komplex fejlesztések kérdése is: a nem hátrányos, hátrányos és leghátrányosabb térségek vállalkozói a Gazdasági Operatív Program, illetve a Középmagyarországi Operatív Program keretből pályázhatnak.


Pályázatok 2009

2009. első negyedévében már várható az új kiírások megjelenése, amelyekben lényegi változtatásnak a felvehető 40 százalékos előleg ígérkezik. A kkv-k beruházásaikhoz egyéb segítségeket is kapnak jövőre, készüljenek!Ismét lesznek munkahelyi képzéseket támogató pályázatok, ezekkel kapcsolatban azonnali készültség ajánlott, mert általában pár nap alatt elfogynak a keretek. A TÁMOP 2.1.3 megjelenését érdemes figyelni, március folyamán várhat

KEOP 2009

A kis- és középvállalkozások számára is elérhető KEOP pályázatok beadási határidejét január végéig meghosszabbították, de ezzel a 4.1, 5.1 konstrukció meg is szűnik. Az 5.2, vagyis a harmadik feles finanszírozást támogató kiírás kisebb módosításokkal március elején jelenik meg ismét. Ugyanekkor várható az irányultságában a 4.1 és 5.1-hez hasonló, de a konkrét fejlesztési cél tekintetében különböző kiírások megjelenése is, ezek a 4.2, 4.4. illetve 5.3 és 5.4 kóddal lesznek ellátva.

hirdetes

K+F: a hazai pályázati forrás is jelentős

A kutatás-fejlesztés terén az uniós kiírások mellett hagyományosan nagy jelentőséggel bírnak majd a hazai finanszírozású pályázatok is. A tárca nélküli miniszter közleménye szerint összesen 170 milliárd forintnyi támogatást lehet majd elnyerni.

A nagyobb fejlesztések önálló költségvetési tételként (37,2 milliárd) jelennek meg, és egységesen kezelik a korábban szétaprózódott forrásokat. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) több mint 3 milliárd, a Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) MSZH 3,36 milliárd forinttal gazdálkodhat. Az Innovációs Alap révén 5,19 milliárd forintra lehet majd pályázni: ebből főként a vállalati innováció, a tudományos és technológiai szakdiplomata hálózat, illetve a Nemzeti Kutatásnyilvántartási Rendszer finanszírozása történik.

Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben 100 milliárdnyi a K+F tevékenységgel összefüggő pályázati támogatás Ebből az összegből a Gazdaságfejlesztési Operatív Program 69 milliárd, a Társadalmi Megújulás Operatív Program 19,6 milliárd, a Közép-Magyarországi Operatív Program 11,55 milliárd forinttal részesedik.

Az alapkutatások számára az egyik legfontosabb forrást az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) jelenti; erre a területre 2009-ben 5,2 milliárd forint jut. Ezt a célt szolgálja még az előbbiekben említett Társadalmi Megújulás Operatív Program egyik konstrukciója is 10 milliárd forint összeggel, továbbá az Innovációs Alap 2 milliárd forint keretösszegű pályázata.

hirdetes

A kutatás-fejlesztési forrásokat kiegészíti még a "Svájci hozzájárulás" (Swiss Contribution) nyújtotta támogatás. Ebből 2009-ben 4,5 millió svájci frank, azaz közel 800 millió forint használható fel magyar-svájci K+F projektek támogatására.

Egyéb pályázati újdonságok (GOP 2009)

Új elemként például a beszállítói és technológiai innovációs tevékenység fejlesztése (GOP 1.3.3), valamint a tanácsadásra fordítható GOP 3.3.2 és 3.3.3 jelenik meg, ezek mind meglehetősen széles kört érintenek érdemes figyelni a részletekre! További fejlesztési lehetőségek állnak a frissen megalakult vagy már régóta működő klaszterek előtt a december végén megjelent GOP 1.3.1/B, a GOP 1.2.1 és a KMOP 1.1.3/A révén.

Képzések szempontjából újdonság az atipikus foglalkoztatási formák támogatása, számos jövőbe mutató intézkedést lehet meghozni némi hátszéllel. TÁMOP 2.4.3 alatt fut majd a kiírás, a civil szervezetekkel együttműködő vállalkozások az A komponens keretében várhatóan 1,9 milliárdra pályázhatnak.

 

Forrás: hvg.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

környezeti tényező

környezeti tényező Valamely szervezet  tevékenységének, termékeinek vagy... Tovább

igazolás (verifikálás)

annak megerõsítése objektív bizonyíték szolgáltatásával, hogy az elõírt... Tovább

Tovább a lexikonra