notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Gyakorlati tanácsok pályázóknak

hirdetes

Gyakorlati tanácsok pályázóknak

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Jelen összefoglalónkban néhány hasznos tanáccsal szeretnénk segítséget nyújtani a leendõ pályázóknak a hatékony pályázatfigyeléshez, mire kell ügyelni a pályázat benyújtása elõtt, hogy projektünk valóban megkaphassa a szükséges támogatást, illetve mire kell figyelni, ha pályázatunk sikeres volt, és már „csak” meg kell valósítani a projektet.

Ön miért jutott erre a honlapra? Mert ez az oldal egy hatékony, keresõbarát oldal! Szeretne Ön is több látogatót, egy hatékony és üzletet hozó honlapot? Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Gyakorlati tanácsok pályázóknak

1.  Pályázatfigyelés

A sikeres pályázati tevékenység elõfeltétele, hogy idõben és megbízható forrásból értesüljünk a különbözõ pályázati lehetõségekrõl.

Néhány tanács a pályázatfigyeléshez:

 • A keresést érdemes különbözõ gyûjtõportálokon kezdeni.
 • A tájékozódásban, EU-s dokumentumokhoz való hozzáférésben segítenek az országszerte megtalálható Európai Információs Pontok (elérhetõségük: www.euvonal.hu).
 • Fontos, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy hiteles forrásból származik-e az információ. Néhány vállalkozás abból próbál bevételt teremteni, hogy olyan információt árul pénzért, ami az adott pályázati programot kezelõ szervezetnél ingyenesen elérhetõ.
 • Érdemes elõre tájékozódni, mert mire egy felhívás nyomtatásban megjelenik, nagy volumenû nemzetközi pályázatok esetében általában már késõ partnerek vagy téma után nézni, addigra már felállnak a határozott elképzelésekkel rendelkezõ konzorciumok.
 • Ha még nincs kellõ pályázati tapasztalatunk, érdemes kisebb pályázatokkal kezdeni, vagy tapasztaltabb parterekhez csatlakozni. Tanulságos lehet az adott területen vagy pályázati
 • programban sikeresen megvalósult projektek tanulmányozása.

2.  A pályázat benyújtása és a projekt végrehajtása

Nem kis bosszúságot jelent, ha pályázatunkat, amit gyakran hónapokig készítettünk elõ idõt és anyagiakat sem kímélve, valami egészen banális hiba miatt utasítják el. A pályáztató szervezet számára is fájdalmas, amikor egy látszólag jó projekttervet, pályázatot azért kell elutasítania, mert a például a pályázó nem a megadott határidõre küldte be pályázatát. Éppen ezért alaposan olvassuk el a pályázati kiírást és a kapcsolódó informatikai anyagokat!

hirdetes

Minden pályázati kiíráshoz tartozik egy útmutató, amelyben a pályázáshoz szükséges összes útmutató megtalálható. Az útmutatót ajánlatos a pályázat elkészítése elõtt figyelmesen végigolvasni, mert csak azok a pályázatok számíthatnak támogatásra, amelyek eleget tesznek a kiírásban és az útmutatóban megfogalmazott követelményeknek. Ami a pályázati kiírásban, illetve az útmutatóban nincs benne, az nem kérhetõ számon.

A bírálat folyamata általában kétlépcsõs, elõször a formai bírálatra kerül sor, és csak azok a pályázatok kerülhetnek szakmai bírálatra, amelyek megfeleltek a formai követelményeknek. Ezért mindenképpen tanácsos idõt fordítani a formai követelmények teljesítésére, hiszen sok értékes munka veszhet kárba pecsét, aláírás, vagy melléklet hiánya miatt.

Fontos tudnivalók:

 • Gyõzõdjenek meg róla, hogy intézményük jogosult-e a pályázásra!
 • A pályázatot megfelelõ példányszámban és formátumban kell beadni a pályázó vezetõjének eredeti aláírásával és a szervezet pecsétjével!
 • A pályázat elkészítéséhez használják a pályáztató szervezet által kiadott, általában az Internetrõl is letölthetõ ûrlapot. Az ûrlapon kért adatokat pontosan adják meg, és a pályázati ûrlap minden rovatát töltsék ki!
 • Ügyeljenek a pályázati ûrlap által meghatározott terjedelmi korlátokra, azokat ne lépjék túl!
 • Fordítsanak különös figyelmet a beadásai határidõ betartására!
 • Lehetséges, hogy a pályázatot nem csak papíron, hanem elektronikus formátumban is be kell nyújtani a feldolgozás megkönnyítése végett. Ilyen esetben figyeljen arra, hogy a papíron és az elektronikus úton benyújtott pályázat megegyezzen. Eltérés esetén mindig a papíron benyújtott pályázat a mérvadó!
 • A költségvetés elkészítésekor ügyeljenek a minimálisan és a maximálisan betartandó összegekre. A költségvetés készítésekor más megkötésekkel is találkozhatunk, pl.: személyi költségek vagy eszközbeszerzésre fordítható összeg maximalizálása).
 • hirdetes
 • Érdemes többször is ellenõrizni, hogy a költségvetés nem tartalmaz-e számszaki hibát.

A pályázat a regisztráció során kap egy regisztrációs számot, melyre a pályázattal kapcsolatos késõbbi kommunikáció során a pályázónak minden esetben hivatkoznia kell.

A pályázat tartalmi részével kapcsolatos tanácsok:

 • Ha két vagy több fél együttmûködésérõl van szó, az együttmûködõ partnerek dolgozzanak ki együttmûködési megállapodást. A megállapodás térjen ki a szellemi és egyéb tulajdonjogokra, a feladatok, költségek, kockázatok megosztására.
 • Ajánlatos kinevezni egy projektvezetõt, aki a projekt pénzügyi és tartalmi megvalósításáért felel.
 • A költségvetésnek minden esetben összhangban kell lennie a leírt tevékenységgel és munkatervvel. A tervezésnél szem elõtt kell tartani a költséghatékonyság elvét!
 • A támogatás a projekt költségeihez való hozzájárulás, és nem fedezi az összes költséget. A pályázó intézmények így megfelelõ nagyságú saját forrás bemutatását is biztosítaniuk kell.

Végrehajtás:

 • A projektet a végrehajtás során dokumentálják, minden dokumentumot gondosan õrizzenek meg zárt helyen.
 • A projekt végrehajtása során minden, az eredeti tervtõl való eltérést a lehetõ leghamarabb közölni kell az illetékes szervezetekkel. Nagyobb eltérések, változtatások esetén szükség lehet a támogatási szerzõdés módosítására is.

  Ön miért jutott erre a honlapra? Mert ez az oldal egy hatékony, keresõbarát oldal! Szeretne Ön is több látogatót, egy hatékony és üzletet hozó honlapot? Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

projekt

egyedi folyamat , amely egy sor összehangolt és szabályozott, a kezdeti és a... Tovább

feljegyzés

dokumentum , amely rögzíti az elért eredményeket vagy bizonyítja tevékenységek... Tovább

Tovább a lexikonra