notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A koronavírusnál csak a pánik terjed jobban! tényleg van okunk ennyire félni?

hirdetes

A koronavírusnál csak a pánik terjed jobban! Jobban félünk itthon, mint Olaszországban

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Országszerte egyre nagyobb a pánikhangulat az új koronavírus elterjedése miatt, mindenki fél, retteg, és óriási mértékű tartós élelem felhalmozásába kezd. Szakértők szerint valóban elkerülhetetlen, hogy elérjen hazánkba is a vírus, feltéve, ha még nem ért el eddig. De van okunk jobban pánikolni, mint Európa legnagyobb gócpontjában, Olaszországban?

A koronavírus okozta pánik

A koronavírus helyzet Magyarországon

Hazánkban egyelőre még egyetlen koronavírussal fertőzött egyént sem diagnosztizáltak, persze ez nem jelenti azt, hogy még nem ért ide a vírus, hiszen meglehetősen hosszú a lappangási idő, legújabb információk szerint, még az eddigi 14-napnál is hosszabb lehet, akár a 21 napot is elérheti. Belegondolni is rossz, hogy ezalatt a 21 nap alatt, amíg az ember csak hordozza a vírust, mit sem sejtve, mennyi más embert megbetegíthet. Azonban a vírus hivatalosan nincs itt, habár érkezése elkerülhetetlen, hiszen már a szomszédos országokban felütötte a fejét. Éppen ezért a hivatalos szervek megkezdték a kellő felkészülést. 

A koronavírus még nem ért ide, de a pánik elhatalmasodott

Sok helyen számoltak be róla, hogy megörültek a boltok polcai a koronavírustól tartó félelem miatt. Olaszország északi régióiban is szinte egyik percről a másikra történt meg a baj, és rendeltek el karantént. A magyarok is ettől tartanak, és emiatt kezdenek el tartós élelmiszereket felhalmozni. De ezzel a megugrott kereslettel a kiskereskedelmi láncok úgynevezett just in time rendszere, ami lényegében tényleges készletek nélkül működik nem tudja tartani a lépést. Ez pedig üres polcokat, és még nagyobb pánikot generál. De ebben még a média is kiveszi a saját részét, olyan videók is keringenek az interneten, amik még évekkel ezelőtt készültek egy emberekkel tömött, de kiürült polcú boltban, és a koronavírusnak tulajdonítják a helyzetet, pedig kiderült, a felvétel már több éves.

hirdetes

Olaszországban a helyzet

A vírus kiinduló pontján, a kínai Vuhangban mérséklődni látszik a helyzet, de megtörtént az, amitől a szakemberke tartottak, Kínán kívüli gócpontok alakultak ki. Egy ilyen gócpont alakult ki az észak-olasz régióban is, ahol eddigi adatok szerint már 650 fertőzött van, valamint 17 halott. Hozzá kell tennünk, hogy a halottak beteg, idős emberek voltak, valamint azt is, hogy 45-en már felgyógyultak a fertőzésből. A fertőzöttek számának hirtelen megemelkedése miatt több városban is karantént rendeltek el, illetve a híres Velencei-karnevál zárónapjait is lefújták elővigyázatosságból. Mégsem akkora a pánik Olaszországban, mint itthon. Helyszíni beszámolók szerint a karantén alá vont területeken is  zajlik az élet tovább, csupán a legtöbb közösségi hely van zárva, mint az iskolák, vagy a  munkahelyek. A koronavírussal pozitívra tesztelt személyeken kívül a karanténon belül mindenki szabadon mozoghat, a boltokat is folyamatosan feltöltik, az emberek egymással beszélgetnek, pániknak semmi jele. 

hirdetes

Így védekezhetsz a koronavírus ellen

Mint írtuk elkerülhetetlen, hogy hozzánk is elérjen a járvány. De mégis mit lehet tenni ellene, hogy ne fertőződjünk meg? A legfontosabb a napi többszöri alapos kézmosás szappannal, ha nincs rá mód, kézfertőtlenítő használata, minimum minden étkezés előtt. Ne nyúlkálj az arcodhoz, különösen a szemedhez, szádhoz és az orrodhoz, kerüld a tömeget, ha teheted. Tömegközlekedéshez használj kesztyűt! Ha bármi gyanúsát észlelsz magadon, akkor pedig az alábbi számok valamelyikét hívd +36 80 277 455 és +36 80 277 456! Mi lehet gyanús? „Gyanús az, aki 38 fok feletti lázzal küzd, 14 napon belül olyan területen járt, ahol a közösségi terjedés lehetősége adott, illetve olyan súlyos tünetekkel küszködik, hogy kórházi ellátásra szorul.”
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium

Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium feladat és hatásköre: Az önkormányzati... Tovább

piac

A marketing szempontjából a vállalat számára folyamatosan változó értékesítési... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek