notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minõség rendszerek fejlõdésében kiemelkedõ szerepet játszó szakemberek

hirdetes

Minõség rendszerek fejlõdésében kiemelkedõ szerepet játszó szakemberek

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

SHEWHART
Walter A Shewhart statisztikusként dolgozott. A statisztikai elveken nyugvó minõségellenõrzési rendszerek kialakítása fûzõdik a nevéhez. A minõségmenedzsment módszerek területén az ellenõrzõ kártyák elméletének és gyakorlatának alapjai is az õ munkásságához kötõdik. Jelentõs eredményeket ért el a mintavételes minõségszabályozási eljárások kidolgozásával. Nevéhez kötõdik a folyamatok javítására szolgáló PDCA ciklus alapjainak megfogalmazása is.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Minõség rendszerek fejlõdésében kiemelkedõ szerepet játszó szakemberek

DEMING

Dr. W Edwards Deming amerikai statisztikus volt. Az 1950-es években japán mérnököket képzett, és a japánok véleménye szerint kiemelkedõ szerepe volt abban, hogy országuk a második világháború után ugrásszerûen fejlõdött. Deming szerint a minõség elsõsorban a felsõbb szintû menedzsment tetteinek és döntéseinek, nem pedig a munkások cselekedeteinek a következménye. A menedzsment feladata a rendszer szervezése és az általános problémák kezelése, a munkások pedig azokért a speciális hibaokokért felelnek, amelyeket közvetlenül az õ ténykedésük okoz. A minõség javításának feladatát tehát meg kell osztani a különbözõ szintek között. Deming a statisztikai minõségszabályozás (SPC) megalapozója.

JURAN

Dr. Joseph M. Juran a mai Románia területén született, majd az Egyesült Államokban telepedett le. Deminghez hasonlóan õ is segédkezett a japán ipar szerkezeti átalakításában. Juran három alapvetõ folyamatot dokumentált, és ezt alkalmazta a minõség menedzselésére. A "Juran-trilógia" elemei: minõségtervezés, minõségellenõrzés, minõségfejlesztés. A minõség foganatosításának azt a megközelítésmódját javasolta, hogy projekt-teameket kell kijelölni, amelyek feladata a minõség javításának elõsegítése. Véleménye szerint azért kell a fentieket a középpontba állítani, hogy a figyelem a minõség javítására összpontosuljon.
hirdetes

CROSBY


Philip B. Crosby  pályáját a gyártás területén kezdte. Az õ nevéhez fûzõdik a "nulla-hiba" program útjára indítása, amely késõbb az USA-ban a kormánypolitika részévé vált. Crosbynak a minõséggel kapcsolatos elmélete négy alaptétel köré épül: minõségdefiníció, minõségügyi rendszer, nulla-hiba, minõségköltségek. A négy tétel közül kettõt, a nulla-hibát és a minõségköltségeket különösen nehéz volt a gyakorlatba átültetni. Ezt a két koncepciót nem fogadták el általánosságban és sok szervezetben sikertelenül kísérleteztek alkalmazásukkal. – Ennek oka gyakran a felsõvezetés nem megfelelõ elkötelezettsége volt.

hirdetes

FEIGENBAUM

Dr. Armand V. Feigenbaum jelentõsen hozzájárult a minõségi mozgalom világméretû elterjesztéséhez azzal, hogy leszögezte: a minõségért való felelõsség túlmutat a termelésben érintett osztályokon és részlegeken. Feigenbaum koncepciója szerint nem születhet jó minõség, ha a terméket rosszul tervezték, nem a megfelelõ módon és piacokon hozták forgalomba, és nem volt megfelelõ a vevõvel való bánásmód. Ezért a szervezet összes területe felelõs a minõségért – ez késõbb teljeskörû minõségszabályozás (TQC) néven vált ismertté. Eredetileg Feigenbaum dolgozta ki a "minõségköltség"-koncepciót is, amellyel a teljeskörû minõségirányítás hatékonysága mérhetõ.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

környezeti tényező

környezeti tényező Valamely szervezet  tevékenységének, termékeinek vagy... Tovább

Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Szociális és Munkaügyi Minisztérium tevékenységi köre A Szociális és Munkaügyi... Tovább

Tovább a lexikonra