notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kerti eszközök és gépek téli karbantartása (permetezõgép, fûnyíró stb)

hirdetes

Kerti eszközök és gépek téli karbantartása (permetezõgép, fûnyíró stb)

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A téli hónapokban, amikor a kertekben kevés tennivaló akad, jó alkalom nyílik az egész évben használt eszközök, gépek (pl. permetezõgép) felújítására, karbantartására és az alkatrészcserékre. Így nem ér minket meglepetés az idény elején, amikor haladéktalanul munkába kell állnia a metszõollónak, a kapának és a fûnyírónak.

 

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Kerti eszközök és gépek téli karbantartása (permetezõgép, sorközmûvelõ, csávázógép, fûnyíró stb)

 


Ma már a legalapvetõbb kéziszerszámok sem olcsók, és tartós használatra vásároljuk õket, ezért fontos, hogy állagukat megvédjük. A fém részeket, így például a gereblye, az ásót fejét vagy a vasvillát - azon túl, hogy alaposan letisztítjuk róluk a földmaradványokat - célszerû drótkefével vagy fúrógépre szerelhetõ drótkoronggal megszabadítani a felületi korróziótól. A kicsorbult gereblyefogakat kalapáccsal kell kiegyengetni.

Fa részek kezelése

Ma már a legtöbb eszközt mûanyag nyéllel látják el a gyártók, a hagyományos fa nyél azonban karbantartást kíván. A szerszám vízbe állítása és a fanyél "beledagasztása" a fejbe csak átmeneti megoldás. A kilazult csavarokat, szegeket cserélni kell. Az eredeti szegeket is váltsuk csavarra. A nyelet és a szerszám fejét azonban nem a csavar tartja össze, hanem a nyél végére rászoruló nyak! A lötyögõ kapa-, gereblye- vagy ásófejek lyukas ékekkel szoríthatók a nyélbe. A kéziszerszám fa nyelét a téli karbantartás során csiszolópapírral alaposan dörzsöljük át, így használat során nem megy szálka a kézbe. Ha valaki igazán igényes akar lenni, a fa nyelet lenolajkencével is átkenheti. Egy óra beszívódás után ronggyal áttörölve jó fogású lesz a nyél, nem is beszélve arról, hogy a nedvesség sem tesz benne kárt.

Élezés

A kapák, ásók téli karbantartásához az élezés is hozzátartozik. A legegyszerûbb satuba fogva ráspollyal megtenni ezt. A metszõollókkal, oltó- és szemzõkésekkel is csak akkor végezhetünk szép, tiszta munkát, ha élesek. Az ollókat és késeket vizes köszörûkövön, körkörös mozdulatokkal kell fenni, a pengéket azután szárazra kell törölni. A teflonbevonatú ollókat azonban ne fenjük! A metszõolló rugóját is célszerû leellenõrizni, ha törött vagy repedt, ki kell cserélni.

hirdetes
A talicska is hozzátartozik a kerttulajdonosok mindennapi életéhez. Éves karbantartása a keréknyomás ellenõrzésébõl és beállításából, valamint a csavarok feszességének ellenõrzésébõl áll.

Kisgépek karbantartása (permetezõgép, fûnyíró)

A kisgépek karbantartása során a tisztítás, a munkaegységek és a motor állapotának ellenõrzése a feladatunk. A forgókapáról emeljük le a mûvelõ egységet. A kapatestekrõl távolítsuk el a felcsavarodott drótokat, gyökérmaradványokat. A szennyezõdéseket magas nyomású vízsugárral mossuk le. A makacsabb szennyezõdéseket környezetbarát olaj- és benzinszármazékokkal (Brigéciol) oldjuk fel. A gépet fõbb szerkezeti elemeire bontva kell átvizsgálni. Alaposan meg kell tisztítani az üzemanyagtartály és a porlasztó környékét is. Az üzemanyag-vezetéket a legkisebb károsodás esetén is cseréljük ki. A négyütemû motoroknál az elõírt üzemóra után, de évente egyszer mindenképpen le kell cserélni az olajat. Gondoljunk a környezetünkre, és a fáradt olajat adjuk le a benzinkútnál! A levegõszûrõt is szét kell szedni, betétjét tisztítani vagy cserélni. Ellenõrizzünk a gyújtógyertyák épségét, szükség szerint cseréljük. A tengelykapcsolót száraz ecsettel tisztítsuk ki, a tengelykapcsoló-házba szivárgott olajat benzines ronggyal itassuk fel. Komolyabb olajszivárgás esetén cseréljük ki a tömítõgyûrûket. Ellenõrizzük a tengelykapcsoló-bowden bekötését is. Nézzük meg a hajtómûház olajszintjét, amelyet az elõírtak szerint állítsunk be. A csapágyakat zsírozzuk, az elgörbült késtartó csavarokat, megrongálódott anyákat és törött alátéteket pedig haladéktalanul cseréljük ki. A késeket szakemberrel éleztessük meg, és a tél folyamán lítium bázisú zsírral lezsírozva tároljuk.

A fûnyíró átvizsgálása

A fûnyíró is komolyan szennyezõdik a használat során, ezért a fû- és földmaradványokat Brigéciollal oldjuk fel, és a fellazított szennyezõdést erõs vízsugárral mossuk le. Ügyeljünk arra, hogy az elektromos részeket és a légszûrõt ne érje víz! A benzinmotoros típusoknál ellenõrizzük a berántó zsinór épségét, csakúgy, mint a motoros kapánál. A motor karbantartásánál a kapálógépnél leírtak az irányadók. Az elõírásnak megfelelõen, adott üzemóra után a gyertya illetve az olaj cseréje szükséges.

hirdetes
A fûnyíró leginkább igénybevett alkatrésze a kés. Leszerelés és tisztítás után élezzük meg. A mûvelet során azonban ügyeljünk a kés kiegyensúlyozásra! A mindkét oldalán egyenletesen köszörült fûnyírókés a rögzítõ csavar furatánál felfüggesztve vízszintesen áll. Ha a kés két oldala egyenetlenül van kiköszörülve, akkor munka közben annak lüktetõ mozgása tönkre teszi a csapágyat és a fõtengelyt. Itt is, mint a forgókapánál ellenõrizni kell a csavarok, anyák és alátétek épségét, és szükség esetén gondoskodni a cseréjükrõl. Ellenõrizzük a kerékfelfüggesztéseket is. Ha a fûnyíróház sérül, akkor keressük fel a márkaszervizt, vagy a gyártó képviselõjét.

Permetezõgép és a vetõgép tisztítása

A permetezõgépeket télre úgy kell eltenni, hogy a tartályban és a csõvezetékben ne maradjon permetszer. Tárolás elõtt az egész rendszert tiszta vízzel alaposan át kell mosni, és ki kell szárítani. A szivattyúkat és a tömlõket a téli fagyás elkerülése végett víztelenítsük.
A vetõgépekben ne maradjon vetõmag, mert a nedvesebb tároló helyen kicsírázhat, és eltömítheti a vetõszerkezetet. A gépek megkopott, korrodálódott felületeit elõször drótkefével vagy csiszolóvászonnal csiszoljuk fémtisztára. Elõször alapozó festékkel, majd a gép színének megfelelõ zománcfestékkel fessük le.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálás fogalmának meghatározása, a SEO fogalma A keresőoptimalizálás azon... Tovább

minõségtervezés

a minõségirányításnak az a része, amely a minõségcélok kitûzésére, valamint a... Tovább

Tovább a lexikonra